Без никакво представяне на концепцията, избраха Лилия Терзиева-Владимирова за председател на РС-Велинград

Без никакво представяне на концепцията, избраха Лилия Терзиева-Владимирова за председател на РС-Велинград
Районен съд-Велинград

Без абсолютно никакво представяне на концепцията си, съдия Лилия Терзиева-Владимирова, която от няколко години трудно се задържа на определено работно място, бе избрана от Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) за председател на Районен съд-Велинград.

Сагата със съдия Владимирова е доста дълга и започва когато Лозан Панов командирова съдия Терзиева от РС-Пещера в СРС на 15.04.2016 г. със своя заповед № 624. Както "Правен свят" писа, по-късно се оказа, че тя е решила и дело в СРС в полза на своя благодетел относно уволнение от негова страна на служителката от ВКС Мартина Динева, която обжалва заповедта на Панов за освобождаването й. На 5 април 2018 г. тричленен състав на Софийския градски съд отмени уволнението на Динева и респективно решението на съдия Терзиева-Владимирова. Междувременно ръководителят на съда в Пещера Камен Гатев два пъти прави искане за връщането на съдия Терзиева в Пещера, поради нарасналия обем от работа и ограничения брой на магистратите. Към момента на подаването на първия сигнал от съдия Гатев, че ситуацията в ръководената от него институция е критична, в РС-Пещера правораздават едва двама съдии при необходими седем. При второто искане на председателя на РС-Пещера, правораздаващите съдии са били "увеличени" на трима, но броя на делата продължават да се увеличават. Исканията на административния ръководител на съда в Пещера срещат изненадващат отговор. Председателят на ВКС настоятелно демонстрира загриженост - къде ще правораздава съдия Терзиева. Три пъти съдия Камен Гатев е викан в София, за да бъде увещаван да оттегли искането си за откомандироването на съдийката, с мотив, че натовареността в най-големия съд в страната е голяма, което прави присъствието на съдия Терзиева в СРС "безценно".

На 18 септември 2018 година Съдийската колегия откомандирова съдията, позовавайки се на новото си тогава правомощие в Закона за съдебната власт. Съдия Терзиева обаче обжалва това решение на колегията и в крайна сметка от Пещера изненадващо се мести в курортния Велинград.

А пред кадровиците съдията не се представи особено убедително от гледна точка на целите и мерките, които би предприела като административен ръководител, нито стана ясно какви проблеми е набелязала, както и мерките за решаването им. Шеметната кариера на съдия Владимирова даде и повод част от кадровиците да се усъмнят дали тя би била достатъчно постоянна в намерението си да ръководи съда в курортния град.

„Ние всички сме запознати с кариерното ви развитие, тъй като Съдийска колегия се е занимавала с него. Можете ли да ни гарантирате, че, ако ви изберем за председател на Районен съд-Велинград, вие няма да се възползвате от кариерния бонус, да подадете оставка и да се преместите другаде? Важно е да знаем дали ще останете на поста си 5 години, тъй като това е съд, който няма ръководител от 6 години“, попита председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков.

Терзиева увери, че няма да подава оставка и, че вече не иска да правораздава никъде другаде, освен във Велинград.

След кратки коментари относно професионалните й възможности, съдия Владимирова в крайна сметка бе назначена от Съдийската колегия единодушно.

По-рано кадровиците не назначиха единствения кандидат за председател на Окръжен съд-Смолян Динко Хаджиев, който в момента ръководите Рйонен съд-Златоград.

В полза на държавата: Антикорупционната комисия спечили дела за над 5,5 млн. лв. за период от 9 месеца

Предишна новина

Тръгват конкурси за Гражданска и Наказателна колегии на ВКС

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 3
  Тук нищо добро за съда няма да прочетете | нерегистриран
  5
  -8

  Това е прокурорски сайт - целта му е съвсем друга.

 2. 2
  *** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 1
  Какво съвпадение | нерегистриран
  13
  -1

  НЕЩО КАТО ГАЛЕНА ДЯКОВА ОТ БЯЛА РУСЕНСКО.......

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.