Изборни промени: Без ограничение на секциите в чужбина и по-малка ЦИК

Изборни промени: Без ограничение на секциите в чужбина и по-малка ЦИК

Без ограничение на изборните секции в чужбина на следващите избори. Това решиха депутатите с гласуването на промени в Изборния кодекс. "За" промените гласуваха 117 народни представители, 8 бяха "против" и 107 се въздържаха. Така на практика парламентът премахна ограничението за 35 секции за гласуване в страните извън Европейския съюз.

Парламентъ прие още избирателните секции извън страната да се образуват, където има дипломатическо или консулско представителство, както и извън тях - при наличие на не по-малко от 40 избиратели, подали заявление.

При избори за членове на Европейския парламент от България такива секции се образуват само в държави-членки на Европейския съюз. Ръководителите на дипломатическите или консулските представителства изпращат мотивирано предложение до Централната избирателна комисия не по-късно от 22 дни преди изборния ден.

Секции ще могат да се откриват и в местата, в които на проведени до пет години преди изборния ден избори, е имало образувана поне една избирателна секция, в която са гласували не по-малко от 100 избиратели. Списъкът на местата се обявява от ЦИК не по-късно от 50 дни преди изборния ден.

"През 2016 г. 43-ото Народно събрание реши в страни, извън Европейския съюз, броят на избирателните секции да бъде ограничен до 35 секции в държава. Това предложение на патриотичния фронт бе подкрепено от партия ГЕРБ и тогавашния Реформаторски блок. По инициатива на партия "Има такъв народ" днес се предлага да се върне старото предложение отпреди 2016 г. Кого обслужва това предложение? То обслужва ДПС, то позволява на Анкара да е брокер в 45-ия български парламент", заяви народният представител от групата на БСП Велизар Енчев и попита депутатите от "Има такъв народ" дали не се ли срамуват от това. 

В отговор Тошко Йорданов от ИТН прогнозира, че при гласуването на този текст за секциите извън страната ще се види мнозинство от ГЕРБ и БСП и че "всички българи, които живеят в Великобритания, САЩ и Канада, ще видят как ще им забранят да гласуват". 

Председателят на парламента Ива Митева заяви, че "отново се делят гражданите на живеещи в България, в Европейския съюз и в страни, извън ЕС" и добави, че няма такава практика в друга държава-член на Общността, където гражданите да се делят въз основа на това къде живеят.

Депутатите намалиха и броя на членовете на Централната избирателна комисия (ЦИК) и решиха целият състав на специализирания орган да се назначава с указ на президента. "За" текста гласуваха 155 народни представители, "против" - 72 и "въздържали се" - 2, с което той бе приет. Според текста членовете на ЦИК се намаляват на 15 души. В това число влизат председателят, заместник-председателите и секретартят. Те ще се предлагат от парламентарно представените партии и коалиции. Текстовете предвиждат целият състав на ЦИК да се назначава с указ на президента на републиката след публични консултации и процедура, определена от държавния глава. Според досега действащия текст специализираният орган се състои от 18 членове и председателят, заместник-председателите и секретарят на Централната избирателна комисия се избираха от Народното събрание.

Парламентът реши още ЦИК да определя условията и реда за видеонаблюдението при преброяване на гласовете. "За" текста в Изборния кодекс на второ четене гласуваха 138 народни представители, "против" - 64 и "въздържали се" - 2, с което текстът бе приет. Депутатите решиха и техническото осигуряване на видеонаблюдението се извършва от Министерски съвет.

Още по темата

Разпространяват фалшиви съобщения от името на НЗОК

Предишна новина

Европейският парламент реши за сертификатите за COVID-19

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 3
  Татяна Кристи | нерегистриран
  1
  0

  Значи гешев, заедно с подчинените си каскетчета, твърди, че парламентът се намесва в съдебната власт като иска да закрие бухалките на мутрите – специализираните съд и прокуратура.

  Интересното е, че същите боклуци твърдяха, че тези, които не искаха създаването на тези институции, също се намесват в съдебната власт, когато мутри-обединени гласуваха в парламента за създаването на тези срамни съдилища!

  По логиката на мутрите – който ги криткува все се меси в „независимостта“ им!

 2. 2
  RRR | нерегистриран
  0
  -1

  Аферим, керати.......

 3. 1
  Богомил Бонев | нерегистриран
  2
  -1

  КОЛКО ПЪТИ СЛЕД МАДРИДСКИЯ МОШЕНИК ТРЯБВА ДА ВИ ИЗЛЪЖАТ, ЧЕ ДА ПОУМНЕЕТЕ. НЯМА ТАКЪВ ТЪП НАРОД

  Началото на прехода.

  Масово политици, които тогава бяха с бели хавлиени чорапи, плетени жилетки и неизкореним диалект, пишат мемоари и си пазаруват история. По-скоро я крадат фалшива.

  Това Циганина, това Пешо, даже Роско, който е спал по „паркинзите“.

  Забравих мръсните бради.

  А аз помня този преход като унищожени кинотеатри, превърнати в бинго зали. Пълни с бабички реститутки.

  И, минавайки отпред, чуваш приглушен секси глас да съобщава едни цифри. Съблазнява реститутите.

  Така дойде капитализЪма.

  Първите „предприемачи“ бяха описани преди това в „Опасен чар“. После дойдоха лепенките на всеки бизнес.

  И се появи Тиквата на небосклона. Като масажист на уши.

  Когато не ходи по магазините с лепенки да ги съветва с бухалка. И амбициозен слуга на мутрите.

  Които после изтреби. За да ни се подиграва сега.  На разсъмване все по-ясно става, че Слави играе с ДПС.

  Неговите марионетки няма как да го разберат.

  Защото не си дават сметка, че всичко се финансира от едно дебело момче. Само предложението за абсурдното гласуване на хората в Турция е достатъчно, за да се светнете.

  Да, в групата му има и свестни хора.

  Никой от тях не знае откъде идват парите.

  Идват от новия инженерен проект на задкулисието.

  Дубай, Южна Африка… Няма значение.

  Славчо е аватар на мутрите от прехода.

  И сега е в проект да ги съхрани.

  Ако има грам акъл това народно събрание, не трябва да приеме нито една скапана идея на ИТН.

  Защото най-токсични са те.

  Тези, които са слугували на мутрите.

  Ама не било вярно. Последното доказателство е напълно блюдолизкото интервю на Славчо с Бойко. Пълен позор.

  И тоя мушмул ще ми се прави на мъж.

  Съжалявам всички измамени.

  Колко пъти след мадридския мошеник трябва да ви излъжат, че да поумнеете…

  Няма такъв тъп народ.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.