Без санкции за споделено пътуване

Без санкции за споделено пътуване

Народното събрание гласува нови по-смекчени разпоредби в Наказателния кодекс (НК) през Кодекса за търговско корабоплаване, свързани с нерегламентирания превоз. В тях няма да влиза т.нар. "споделено пътуване".

Според внесения доклад от транспортната комисия, който без разрешение или лиценз извършва превоз на пътници се наказва с една до три години затвор като моторното превозно средство, с което е извършен превозът, се отнема в полза на държавата независимо чия собственост е. Когато деянието е извършено от две или повече лица, сговорили се предварително за неговото осъществяване или чрез използването на подправен документ или документ с невярно съдържание, наказанието е до от две до пет години и глоба от две до 10 хиляди лева.

От БСП заявиха, че ще подкрепят текстовете.

"Ние ще подкрепим тези текстове със съзнанието, че това няма да се реши проблема с нерегламентирания превоз", заяви заместник-председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски.

"Голямата отговорност е на МВР, на министерство на транспорта и финансовото министерство да се извършват контролните функции, подчерта той. Иглика Събева от ГЕРБ изтъкна, че презизураната текстове не предвиждат неоправдана репресия. По този начин споделеното пътуване ще остане споделено пътуване без да се засяга от разпоредбите в НК", коментира Станислав Иванов от ГЕРБ.

През октомври през Кодекса на търговското корабоплаване мнозинството в парламента промени Наказателния кодекс като въведе до 10 години затвор и санкция до 15 хил. лв. за нерегламентиран превоз. След бурни реакции се стигна след вето на президента.

Още по темата

Окончателно: НС одобри доброволната казарма

Предишна новина

Георги Марков: България няма нужда от втори главен прокурор

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.