Без тоги за адвокатите в съдебна зала

Без тоги за адвокатите в съдебна зала

Отпадане на задължението за адвоката да се явява с тога в съдебно заседание – това предвижда законопроект за изменение и допълнение на Закона за адвокатурата, внесен в Народното събрание от четирима депутати от ГЕРБ, ВОЛЯ и Обединени патриоти.

Вносителите – Анна Александрова, която е и председател на Правната комисия към парламента, Емил Димитров, Иглика Иванова-Събева и Симеон Найденов – мотивират предложението си с невъзможността във всички съдилища в страната да се осигурят помещения за преобличане и съхранение на лични вещи. За подобна възможност адвокатите алармират от години, като има и редица случаи на наложени глоби заради явяване на защитниците с цивилно облекло в съдебна зала.

Законопроектът на четиримата народни представители предвижда още и създаването на критерии, които да зачитат обществения интерес при определяне размера на адвокатското възнаграждение и правила, които да осигурят минимални стандарти за гарантиране качеството на адвокатска защита. Според предложенията, адвокатското възнаграждение е платимо при сключването на договор за правна помощ, като плащането може да бъде разсрочено на вноски. При прекратяване на договора за правна защита и съдействие, платеното адвокатско възнаграждение не подлежи на връщане, като клиентът дължи заплащане на адвоката на пълния размер на уговореното възнаграждение и когато то е било разсрочено, освен ако договорът е прекратен по вина на адвоката.

С предложените изменения се цели още и прецизирането на разпоредбите на дисциплинарното производство. "Като от основанията за търсене на дисциплинарна отговорност отпада възможността за търсене на такава, когато уговореното възнаграждение е по-ниско от предвиденото в наредбата на Висшия адвокатски съвет за съответния вид работа, като същевременно се въвежда възможността за образуване на дисциплинарно производство, когато е налице неизпълнение на задължения, предвидени в Закона за адвокатурата, Етичния кодекс на адвоката или актове на адвокатурата", пише в мотивите към проекта.

Седем районни съдилища в страната остават без ръководители до края на ноември

Предишна новина

Руски чиновник взел €10 млн. подкуп за строежа на най-големия затвор в Европа

Следваща новина

Коментари

21 Коментара

 1. 21
  Генерала | нерегистриран
  3
  -3

  У нас масово има съдии с дипломи от измислени ВУЗОВЕ ,моля да им се забрани тази работа ,защото хабер нямат от право и закони ,както и редовно ги нарушават !

 2. 20
  нищо неразбиращ | нерегистриран
  1
  0

  Вие от "Правен свят", четете ли законопроектите, за които пишете. Къде в законопроекта, който в петък е внесен в НС се говори за тоги. Изчистети си малко старите материали, преди да ги представяте като нови и да ни карате да ги коментираме и да се изхвърляме за тоги и други такива официални облекла.

 3. 19
  | нерегистриран
  0
  0

  По прашки.....

 4. 18
  льольо | нерегистриран
  4
  -2
  До коментар #9 от "ежегодни изпити за адвокати-с цел атестация на знанията | нерегистриран":
  Това за тогите е дребнотемие.

  Дреболия.

  По сериозния проблем е ,че е спешно необходим ЕЖЕГОДЕН АТЕСТАЦИОНЕН ИЗПИТ ЗА ВПИСАНИ АДВОКАТИ-с цел проверка на квалификацията. След масовите двойки на последния конкурс за съдии по вписванията, на които се явиха много действащи адвокати изпитът е неизбежен. ПОДГОТВЕНИЯ НЕ СЕ СТРАХУВА ОТ ИЗПИТ.  С цел обективност-изпитът следва да бъде организиран извън съсловната монополна организация(а освен това тази организация една наредба номер 1 не могат валидно да издадат, а изпит да организират е абсурд), и изпитващи да не са адвокати-а действащи магистрати, юрисконсулти, преподаватели по право, държавни служители-юристи,ЧСИ-та и нотариуси.

  Обясни какъв точно ще бъде този изпит? Пример - адвокат пеналист, 10 години се занимава с това - защо ще го изпитваш по вещно право да речем или несъстоятелност? Адвокатите се профилират с времето. Специалистите по всичко са специалисти по нищо. Не виждам как можеш да направиш унифициран изпит за всички.

 5. 17
  112 | нерегистриран
  18
  -1
  До коментар #16 от " | нерегистриран":


  То и на запад-съдия се става на възраст над 55 г. Такова чудо-младежи на по 26 г са са съдии никъде го няма. Във Великобритания средната възраст на съдия е около 60г. А и 90 процента от съдии са мъже.

  На запад, преди да станеш съдия поне 20 г си адвокат, и едва после, евентуално ще те допуснат да си съдия. В България-завършваш университета-и първа работа съдия-никъде по света го няма това.

  В Щатите осъдиха компания за бързо хранене на шестцифрена сума, защото не си били написали на чашата с кафе, че е възможно да е горещо и една тъпа панделка се поляла по крачето, докато пиела кафе, шофирайки.

  Норвежки съд даде на Брайвик само 21 години за убийството на 77 млади души. После пак норвежки съд осъди държавата Норвегия, защото не позволявала на Брайвик да контактува с екстремистки групировки от затвора.

  Наскоро италиански съд оправда подсъдим за изнасилване, с аргумента, че пострадалата била прекалено грозна, за да бъде изнасилена.

  Мога да дам още десетки пре-любопитни примери, никой от които няма как да се случи у нас, въпреки младата възраст на част от съдиите. Изкукуригал, недочуващ кандидат-пенсионер зад съдийската банка е добра опция за арбитражен съд или за медиация, но в съдебна зала - помисли си отново...

 6. 16
  | нерегистриран
  8
  -4
  До коментар #15 от "адвокат с костюм | нерегистриран":
  Ами то като няма нормативно установен образец за "тога", тогава и костюмът си е "тога"...

  Разбира се, че не върви адвокатът да идва с дънки с цепка и с потник в съдебна зала, но от друга страна за мен костюмът изразява не по-малко уважение към Съда като институция от някаква си раздърпана черна роба, с която приличаш на пингвин.

  Никой нормален съдия няма да се втелява дали адвокатът е с тога или костюм. И мен ме дразнят приличащите на чалга певици магистратки с дълги маникюри и джуки като на проститутки /макар и с тога/, но то това вече е стандарт за външен вид в България и гледам да не обръщам внимание.

  Никъде на Запад жените не се изглеждат по този начин, но в България е пълно, дори и зад съдийската банка.  То и на запад-съдия се става на възраст над 55 г. Такова чудо-младежи на по 26 г са са съдии никъде го няма. Във Великобритания средната възраст на съдия е около 60г. А и 90 процента от съдии са мъже.

  На запад, преди да станеш съдия поне 20 г си адвокат, и едва после, евентуално ще те допуснат да си съдия. В България-завършваш университета-и първа работа съдия-никъде по света го няма това.

 7. 15
  адвокат с костюм | нерегистриран
  14
  -1

  Ами то като няма нормативно установен образец за "тога", тогава и костюмът си е "тога"...

  Разбира се, че не върви адвокатът да идва с дънки с цепка и с потник в съдебна зала, но от друга страна за мен костюмът изразява не по-малко уважение към Съда като институция от някаква си раздърпана черна роба, с която приличаш на пингвин.

  Никой нормален съдия няма да се втелява дали адвокатът е с тога или костюм. И мен ме дразнят приличащите на чалга певици магистратки с дълги маникюри и джуки като на проститутки /макар и с тога/, но то това вече е стандарт за външен вид в България и гледам да не обръщам внимание.

  Никъде на Запад жените не се изглеждат по този начин, но в България е пълно, дори и зад съдийската банка.

 8. 14
  Ежедневен гърч за всички черно и червенодрешковци от третата власт | нерегистриран
  4
  -8

  Всяка сутрин физзарядка. За да не заприличат на Началството. За червените после строева подготовка. По Конституция. Преди обяд проверка на знанията. Лек обед и без свинско. Като вегани я, няма да се самоизяждат като сега. Следобед редовно да си изписват домашните, щото те и онези гладните адвокати имат нужда от въглехидрати! И за десерт - редовно на избори за мандат от 4 години. Един магистрат да не тежи повече от един депутат, нали сме демокрация?

 9. 13
  Ха ха ха ха ха ха | нерегистриран
  3
  -9

  Регламентираха както се следва всичко належащо... и станаха до тогите. Да ще слагам тога, ако във всеки съд има гардероб от който да се снабдиш с такава за случая. И химическото чистене и профилактика да ги плащат от ВАдвС, че и те заедно с онази власт смърдат, та се не траят. Миришат на умрели лебеди. Черни.

 10. 12
  113 | нерегистриран
  3
  -6

  Разбираема е омразата към свободната професия, хора и мисъл. Да си власт, хората да те мразят и да говорят зад гърба ти, че си корумпиран и некадърен с купешка диплома от ПУЦ-а.... за това са виновни адвокатите.... без тоги. АМИН За Гешев, Панов, Чолаков и с-ие.

 11. 11
  Хъш | нерегистриран
  15
  -4

  Правилата наистина трябва да се спазват, а не да се променят, с оглед установеното трайно неизпълнение. Няма съдия или прокурор, който да влезе в съдебната зала без тога, но адвокатите могат да си го позволят. Дълго време оправданието беше, че не им е предоставено помещение в сградата на съда, но и след като такова им се осигури, разлика не се наблюдава - с тоги са пак само онези адвокати, които и преди спазваха закона и проявяваха уважение към ставащото в съдебната зала.

 12. 10
  112 | нерегистриран
  18
  -4

  Само у нас може да се махне писано правило, с аргумента - така и така не се спазва. Дай да декриминализираме кражбите, да махнем пълния член от граматиката и ограниченията на скоростта по пътищата! Като се направи стаичка във всяко съдилище за адвокатски тоги, адвокатът ще има по една тога за всяко съдилище, така ли? Или пък тогата заема много място в чантата и тежи ужасно, така ли? Все ми е едно дали са с тога или не - важното е да ми върви работата, ама правилата трябва да се спазват. А правилата казват - съдия, прокурор и адвокат - с тога.

  Колкото до дисциплинарките - адвокат да се изсере по средата на залата, по време на заседание, пак няма да му образуват нищо. Само за неплатен членски внос може да има последствия. На такива страхотии съм се нагледал и наслушал, че и за половината мен ИВСС щеше да ме навре в кучи гъз, но адвокатският съвет е либерален - валят откази, като майски дъжд. Затова - само глоби!

 13. 9
  ежегодни изпити за адвокати-с цел атестация на знанията | нерегистриран
  6
  -8

  Това за тогите е дребнотемие.

  Дреболия.

  По сериозния проблем е ,че е спешно необходим ЕЖЕГОДЕН АТЕСТАЦИОНЕН ИЗПИТ ЗА ВПИСАНИ АДВОКАТИ-с цел проверка на квалификацията. След масовите двойки на последния конкурс за съдии по вписванията, на които се явиха много действащи адвокати изпитът е неизбежен. ПОДГОТВЕНИЯ НЕ СЕ СТРАХУВА ОТ ИЗПИТ.  С цел обективност-изпитът следва да бъде организиран извън съсловната монополна организация(а освен това тази организация една наредба номер 1 не могат валидно да издадат, а изпит да организират е абсурд), и изпитващи да не са адвокати-а действащи магистрати, юрисконсулти, преподаватели по право, държавни служители-юристи,ЧСИ-та и нотариуси.

 14. 8
  Адвокат | нерегистриран
  12
  -3
  До коментар #7 от "Адвоката в съдебната зала трябва да се явява с тога ! | нерегистриран":
  Адвокатът в съда трябва да се явява с тога. Това е правилното. Наистина, няма условия за личните вещи на адвоката в съдилищата но това е проблем на властта. И не бива заради този проблем да се отменя това правило. Друг е въпроса да се отмени възможността адвокатите да се глобяват от съда заради неявяването си с тога-И не е работа на съда да контролира адвоката в тази насока. Но явяването с тоги на адвоката в съда следва да остане . Адвокатската професия е сложна професия и не е лъжица за всяка уста, поради което не е нужно да се обяснява защо адвоката трябва да се явява с тога в съдебната зала. Намерили какви законопроекти да внасят ,а има толкова много въпроси за решаване относно статута на адвоката,неговата правна защита и сигурност и т.н.

  Адвокатската тога след като до сега не стана задължителна е безпредметно за в бъдеще да бъде такава.Обиколял съм по дела из страната и мога да Ви кажа,че единствения съд,в който адвокатите с "желание и мерак" си я обличат за заседанията е Търговишкия.Другаде не съм забелязал подобен ентусиазъм.да не говорим,че в софийския съдебен район задължително обличане на тога за заседанията е causa perduta!

 15. 7
  Адвоката в съдебната зала трябва да се явява с тога ! | нерегистриран
  16
  -5

  Адвокатът в съда трябва да се явява с тога. Това е правилното. Наистина, няма условия за личните вещи на адвоката в съдилищата но това е проблем на властта. И не бива заради този проблем да се отменя това правило. Друг е въпроса да се отмени възможността адвокатите да се глобяват от съда заради неявяването си с тога-И не е работа на съда да контролира адвоката в тази насока. Но явяването с тоги на адвоката в съда следва да остане . Адвокатската професия е сложна професия и не е лъжица за всяка уста, поради което не е нужно да се обяснява защо адвоката трябва да се явява с тога в съдебната зала. Намерили какви законопроекти да внасят ,а има толкова много въпроси за решаване относно статута на адвоката,неговата правна защита и сигурност и т.н.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.