Без замърсяващи коли в центъра на града от юни 2022 година

Без замърсяващи коли в центъра на града от юни 2022 година

Край на замърсяващите автомобили в централните части на градовете. Това може да се случи от средата на 2022 година като идеята е вписана в законопроект за изменение и допълнение на Закона за чистотата на атмосферния въздух, внесен в деловодството на Народното събрание от група народни представители от ГЕРБ.

В промените е записано, че кметовете на градовете ще имат право временно да забраняват движението на замърсяващи атмосферния въздух автомобили в определени зони с ниски емисии в дни със завишени нива на замърсители в атмосферния въздух. 

Идеята за подобряване на чистотата на въздуха касае и Националната програма за подобряване качеството на атмосферния въздух в периода 2018-2024 година, която съдържа мерки за намаляване на вредните емисии от транспорта чрез ограничаване на движението на автомобили в определена зона в зависимост от вида гориво. Общинският съвет ще има право да определя налагането на мярката, като ще се взима предвид вида на превозните средства.

Пет ще са екологичните група за превозните средства. До момента вече стана ясно, че още от 12 юли тази година при преминаване на автомобилите на технически преглед ще се издават и екостикери, с които ще се определя и групата. Стикерът ще съдържа и чип с информация за превозното средство, екологичната група и собственика.

В предложения законопроект са разписани и глобите за нарушители, които ще варират "от 50 до 500 лева, съответно с имуществена санкция в размер от 200 до 1000 лева".

Ограниченията няма да важат за превозните средства със специален режим на движение като полицейските, противопожарните коли и линейките, а за останалите автомобили може да не бъде целогодишно, а само през зимните месеци и опеределени периоди като например 01 октомври - 31 март. Причината е увелиеното количество на фини прахови частици в този период. 

Още по темата

Задържаха контрабандни златни накити за над 56 000 лв. на Капитан Андреево

Предишна новина

"Обединени патриоти" трябва да се явят заедно на изборите

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.