Председателят на БХК Красимир Кънев:

Безсмислено и глупаво е включването на армията в опазване на обществения ред

Безсмислено и глупаво е включването на армията в опазване на обществения ред
Красимир Кънев, председател на БХК, снимка: архив

Заместник министър-председателят по обществения ред и сигурност и министър на отбраната Красимир Каракачанов неотдавна анонсира намерения за промяна на законодателната уредба, която да позволи включване на армията в охрана на обществени места. Идеята си Каракачанов мотивира с практика в някои европейски градове, където военнослужещи патрулират, като форма на превенция срещу терористични нападения. Друг от аргументите за включването на армията в охраната на обществения ред е предстоящото Българско председателство на Европейския съюз. 

В очакване на конкретните законодателни предложения, "Правен свят" потърси позицията по темата на председателя на Българския хелзински комитет Красимир Кънев.

Как гледате на идеята на вицепремиера и военен министър Красимир Каракачанов, която, оказва се, е обсъждана и с вътрешния министър Валентин Радев, армията да се ангажира с борбата с престъпността и най-вече с охраната на обществения ред?

Безсмислено и глупаво ми се вижда, тъй като България разполага с една от най-големите полицейски сили в Европа и привличането към тяхната работа на армията няма никакъв смисъл. Страната ни има достатъчно сили да се справи с опазването на обществения ред с полицията си. Няма и толкова тежки предизвикателства към обществения ред, заради които да има нужда армията да се включва.

Според вицепремиера Каракачанов такава практика съществува и в други европейски държави, особено след атентатите в редица европейски градове.

Вярно е, в европейските градове има такава практика. Но в една страна като Дания, например, има 11 000 полицаи. В България те са в 3-4 пъти повече. Когато има малко полицаи, навярно има необходимост да се включи и армията. Особено ако има и терористични предизвикателства, има нужда и от допълнителни сили. В България, първо, полицаите са достатъчно и, второ, страната ни не е обект на никакъв тероризъм.

Категорично - не виждате плюсове в ангажирането на въоръжените сили в опазването на  сигурността вътре в страната, дори и за шестте месеца на предстоящото Председателство на Съвета на Европейския съюз?

Абсолютно никакви.

Но, ако обществото подкрепя такава идея, ако гражданите искат точно това – повече сигурност, за сметка на по-малко права и лично пространство?

Министърът не е казал, че правата на хората ще се ограничават. Ако трябва да се стига до намаляване на правата на българските граждани, това е отделен въпрос. Но не мисля, че има такава обществена необходимост. Няма опасности за обществения ред. България е страна с относително ниска престъпност. За да се ограничат правата на гражданите, трябва да има належаща обществена необходимост. Никоя друга страна, която е ставала председател на Съвета на Европейския съюз, не е прибягвала до такива стъпки. Ако се ограничат правата на българските граждани, ще се ограничат и правата на хората, които идват в България от чужбина.

В кои закони трябва да има изменение, ако се стигне до такова управленско решение – Закон за МВР, Закон за отбраната и въоръжените сили, други и може ли да се стигне до противоречие с Конституцията?

Зависи върху кои права се налага ограничение. Ако се ограничава правото на събрание, трябва да се измени Законът за събранията, митингите и манифестациите. Ако министърът иска повече възможности за проверки от полицията по улиците, трябва да измени Законът за МВР. Всяка от тези мерки, обаче, трябва да е обоснована и да е пропорционална на необходимостта. След като вече бе направено така, че армията да може да изпълнява функции по вътрешна сигурност, в частност ангажирането й за опазването на границата, би било възможно да се реализират и промени в Конституцията, които да ангажират армията в дейности, свързани с вътрешната сигурност.

Смятате ли, че ако се разреши на армията да извършва арести, това може да доведе до ръст на правните казуси, при които правата на гражданите ще се окажат нарушени?

Абсолютно съм убеден, че ще стане така. В момента полицията извършва тази дейност и има многобройни и дори системни нарушения на правата на човека. Това е недопустимо, като се има предвид полицията на какво обучение е подложена, колко дълго се обучават тези хора. Не само в школите, но и на работните си места. Няма смисъл и време да се обучават нови сили. 

Председателството започва след 2 месеца. А липсата на обучение на армията в опазването на обществения ред няма как да не доведе до многобройни грешки и нарушения. Необмислена идея е. 

Хипотетично, кои човешки права биха били нарушени?

Може да бъде нарушено правото на хората на свободно придвижване. Или да хрумне на законодателите да спрат придвижването на хората извън столицата към София. При по-широки хипотези може да се проверяват и задържат хората в столицата, което ще засегне правото им на лична свобода и сигурност. Възможно е и ограничаването на правото на мирни събрания. Но пак повтарям - нищо от това не е необходимо.

Красимир Кънев е учредител и председател на Българския хелзинкски комитет (БХК). Завършил е философия в Софийския университет "Св. Климент Охридски", а през 1986 г. защитава дисертация върху естетическата теория на Херберт Маркузе. През 1996-1997 г. специализира права на човека в Колумбийския университет в Ню Йорк, САЩ. С името му се свързва цялостната дейност и публичен образ на БХК. От 1998 г. е член на Изпълнителния комитет на Международната хелзинкска федерация по правата на човека със седалище Виена, Австрия. От 2005 г. е член на борда на Фонда на ООН за защита на жертвите на изтезания, а от 2008 г. е негов председател.

Военно-апелативната прокуратура проверява защо има отказ за разследване на търгове във ВМА

Предишна новина

Испански съдия призова Пучдемон и кабинета му на разпит в четвъртък

Следваща новина

Коментари

16 Коментара

 1. 17
  Кукиша | нерегистриран
  10
  -4

  Това НПО е толкова незначително,че въобще не трябва да му се дава трибуна защото винаги е срещу държавата и народа й в полза на малцинства и дегенерати- неорентирани душевно и полово...

 2. 16
  Пази, Боже..., че няма кой друг ни пази | нерегистриран
  5
  -8
  До коментар #11 от " | нерегистриран":
  А на мен винаги ми е странно как разни НПО, най-вече БХК, защитават преди всичко правата на престъпниците и не ги е грижа за правата на пострадалите... Те не са ли хора???

  Уважаеми, ако не искате да имате човешки права си е ваш проблем. Проблемът е, че натрапвате и на останалите хора да нямат човешки права. Нека всеки сам за себе да решава какви права иска, дали, кога и как да ги осъществява.

 3. 15
  Кънчо Гъзодеров | нерегистриран
  6
  -1

  Кънев, харесваш ми.

 4. 14
  В България такова нещо може ли да се случи??? | нерегистриран
  7
  -2

  "След Унгария и Италия погна милиардера-спекулант Джордж Сорос заради бежанската вълна. Прокуратурата на сицилианския град Катания разследва НПО-та, в това число такива, свързвани със Сорос, заради сигнали, че са свързани с трафика на мигранти. Това стана ясно от интервю на прокурора Кармело Дзукаро пред трети канал на държавната телевизия РАИ. Дзукаро, който разследва връзките на мафията с трафикантите на хора от Северна Африка обясни, че според него неправителствени организации, заети със спасяването в Средиземно море на бедстващи мигранти, се стремят да поставят икономиката на Италия на колене, пише "Монитор". Магистратът заяви, че разполагал с доказателства за финансирането на някои от въпросните организации от самите трафиканти – бизнес, който според него вече бил по-доходоносен от търговията с дрога. „Но нещата може да са още по-обезпокояващи – подчерта прокурорът в интервюто, - тъй като някои от тези неправителствени формирования имат различна цел от печалбата – стремят се да дестабилизират стопанството на Италия, извличайки изгоди от това!“ В интервюто Кармело Дзукаро не посочи точно кого и какво визира, но според медии на Ботуша той евзел на прицел от доста време базираната в столицата на Малта – Ла Валета неправителствена организация MOAS – Migrant Offshor Aid Station. В издавания от семейството на бившия италиански премиер Силвио Берлускони всекидневник „Ил Джорнале“ беше публикувано разследване за нея на цяла страница. От статията става ясно, че MOAS е регистрирана през 2013 г. в Ла Валета от нейната сегашна директорка от италиански произход Режина Катрамбоне и съпруга й – американския мултимилионер Кристофър, натрупал завидно състояние благодарение на специализирана в рискови операции застрахователна агенция." и т. н.  Прочети повече в Blitz.bg: https://www.blitz.bg/analizi-i-komentari/italiya-vdigna-mernika-na-soros-negovo-npo-pechelelo-ot-trafik-na-bezhantsi-poveche-ot-narkomafiyata_news508326.html

 5. 13
  За способността | нерегистриран
  10
  -1

  на армията да гарантира и пази обществения мир и спокойствие спомнете си за ген. Стою Иванов Чочоолу.

 6. 12
  Аха | нерегистриран
  8
  -2

  А въпросния господин дето дава акъл от коя партия е и откога е народен представител, че от него да зависи какво пише в законите?

 7. 11
  | нерегистриран
  13
  -4
  До коментар #10 от "Странник | нерегистриран":
  Винаги ми е някак странно, когато хора са против човешките права.

  А на мен винаги ми е странно как разни НПО, най-вече БХК, защитават преди всичко правата на престъпниците и не ги е грижа за правата на пострадалите... Те не са ли хора???

 8. 10
  Странник | нерегистриран
  5
  -9

  Винаги ми е някак странно, когато хора са против човешките права.

 9. 9
  112 | нерегистриран
  8
  -5
  До коментар #7 от " | нерегистриран":
  Кънев и смешния му комитет са жалки-това се доказа,с номиналцията на осъден убиец за човек на годината.В случая обаче е прав.

  Само неграмотник,който не е служил може да въвлече армията в полицейсти операции.Военните имат напълно различна подготовка,тактита,оръжие,които са непригодни за борба с престъпността.Престъпленията не се разкриват с минохвъргачки,картечници и бронирани машини.Бойните устави са напълно неприложими,едиствено могат да ги сложат на някое кръстовище да плашат гаргите.

  "Военните имат напълно различна подготовка,тактита,оръжие,които са непригодни за борба с престъпността" - дай ми един АК47 и ме нападни, да видим колко е негоден.

 10. 8
  | нерегистриран
  10
  -3

  Работата е там, че БХК не просто съществува в България, а той се издържа от държавната хазна (подобно на НПО-тата прехранващи се от "съдебна реформа"). На хартия е неправителствен, но реално е правителствен, щото ако Горанов не даде пари, БХК ще трябва да чака на дарения от обикновените български граждани, сиреч ще остане без каквото и да е финансиране. Пък БХК е преди всичко хранилка за няколко души и ако няма пари, ще се разпадне.

 11. 7
  | нерегистриран
  4
  -9

  Кънев и смешния му комитет са жалки-това се доказа,с номиналцията на осъден убиец за човек на годината.В случая обаче е прав.

  Само неграмотник,който не е служил може да въвлече армията в полицейсти операции.Военните имат напълно различна подготовка,тактита,оръжие,които са непригодни за борба с престъпността.Престъпленията не се разкриват с минохвъргачки,картечници и бронирани машини.Бойните устави са напълно неприложими,едиствено могат да ги сложат на някое кръстовище да плашат гаргите.

 12. 6
  RR | нерегистриран
  20
  -3

  Според мен - надявам се, че ще ми разрешите да изразя това си свободно мнение, в нашата страна пък е безсмислено и глупаво да съществуват неправителствени организации с отстояващи противонародни и антиобществени интереси като т.нар.Български Хелзинкски комитет, но въпреки това той съществува. Г-н Кънев да вземе да си свери часовника със световния или най-малкото европейския дневен ред, защото навсякъде в Европа - Италия, Испания, Франция, Германия, армията охранява жизнено важни центрове, заедно с полицията. Тъй като на последната не е и достигат силите в условията на глобална заплаха. Като не вижда и не отчита това, а иска в България да е другояче, чии интереси защитава г-н Кънев? Със сигурност не и на българския и европейски данъкоплатец! И още нещо - нямам нищо против толерантното и културно отношение към малцинствата, които действително са по-уязвими и заплашени от мнозинството, което доминира. Не съм против и полагането на специални грижи за тези общности с цел да бъдат, доколкото е възможно интегрирани в социалната ни общност с цел да не представляват социална бомба. Но, БХК, отдавна не се занимава с подобна дейност! Той е превърнал несправедливостта в свое знаме, а правата на малцинствата в извинение, за антисоциалните му прояви. Следва и да се запитаме - как следва да наричаме и се отнасяме към организация, която системно и методически, работи против мнозинството в даден обществен строй т.е. подравя устоите на демокрацията? Либерализма и либертарианството, не означават зачеркване на основите на обществения договор на Джон Лок в който всички сме се съгласили да участваме по ясни правила. Хора като г-н Кънев, и представляваната от него организация, явно смятат, че са повече от този договор и искат да го изменят едностранно - в полза на малцинствата, безогледно на общите интереси.

 13. 4
  този | нерегистриран
  20
  -4

  на снимката е направил толкова много за намразването на европейските ценности и идеи от хората в България, че трябва да получи почетно гражданство в русия, северна корея, идил или някоя друга подобна страна, която враждува със Запада.Всичко, което до момента е казал и произвел като послание на организацията му, е толкова чуждо и противоестествено на ситуацията в България, че неминуемо поражда обратния на уж целения ефект.

  Каква Дания е в главата ти, че имала 11000 полицаи, бе кънев.Дания не пребивава м посткомунистическия кошмар, в който се намира България.В Дания няма един милион цигани, живеещи единствено от престъпления и от помощи от държавата.Дания няма външна граница с ислямския океан, разпрострял се отвъд южната ни граница.

  Идеята да се включи армията в опазването на обществения ред е разумна.Така ще има някаква полза от нея.Иначе е поредната бутафорна организация, която виси на гърба на изчезващия данъкоплатец.

 14. 3
  | нерегистриран
  15
  -4

  Като видя антибългарския комитет и спирам да чета. Този знае ли, че алколизмът е болест и е редно да се лекува?

 15. 2
  Мечo Пух | нерегистриран
  13
  -4

  Тоя от снимката нещо не е наред.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.