БХРА с жалба пред ВАС за затворените хотелски ресторанти

БХРА с жалба пред ВАС за затворените хотелски ресторанти

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) входира жалба във Върховния административен съд (ВАС) заради заповедта на здравния министър Костадин Ангелов от 18 март, с която затвори спа центровете и заведенията в хотелите и другите места за настаняване, но без държавата да предложи каквито и да е компенсации на бизнеса.

В жалбата на национално представената професионална организация се подчертава, че от началото на кризата, породена от пандемията на Ковид-19, единственият сектор от туристическата индустрия, който не бе обезщетен от държавата за принудителното си спиране на работа и ограниченията, които възпрепятстваха дейността му е хотелиерският.

За да не бъдат компенсирани със средства от държавата хотелите, те оставаха формално отворени, въпреки че реално не можеха да извършват дейност.

"Непознаването на спецификите на сектора стана видно и от заповедта на здравния министър Костадин Ангелов, която затвори спа центрове, басейни и всички заведения в местата за настаняване в пълно противоречие на разписаните в Закона за туризма изисквания за тяхната дейност. Въпреки усилията на хотелиерите да обслужат своите клиенти с доставки на храна и питиета по стаите, това напрактика бе невъзможно. Тъй като гостите закусват, обядват и вечерят в един и същи за всички посетители часови пояс, а за да бъдат обслужени качествено за всеки две стаи реално трябваше да бъде осигурен по един сервитьор. Подобно количество персонал не е предвиден и при пълна заетост на хотелите. Това заедно със затворените спа центрове доведе до понижаване на нивото на хотелските услуги, откази от резервации и преки загуби за бизнеса, които държавата не компенсира по никакъв начин", казват от БХРА и уточняват, че хотелите през последната година бяха буквално оставени да оцеляват „на мускули“.

"БХРА реши да покаже с дела подкрепата си за хотелиерския сектор в трудната за бизнеса ситуация и затова внесе жалба във ВАС за нанесени щети от заповедите на здравния министър Костадин Ангелов", казват още от асоциацията. 

От БХРА са уверени, че служителите на Темида ще се произнесат по нея справедливо и в кратки срокове, а интересите на бранша ще бъдат защитени.

Още по темата

Кредитор поръчал некролог на детето на длъжници

Предишна новина

Ню Йорк узакони употребата на марихуана за развлекателни цели

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.