Бягството на фондацията на Сорос от Турция означава крах за глобалната му стратегия


Фондацията на Сорос "Отворено общество" реши да напусне Турция. Както отбелязват представители на организацията, решението е свързано с неотдавнашните обвинения към него, че се намесва във вътрешните работи на страната. Миналата седмица президентът Реджеп Ердоган обвини Сорос, че е подкрепял протестите край парка Гези през 2013 г. 

Откровено казано, хората на Сорос направиха доста отговорна стъпка, след като разбраха, че ще последват репресии, ако не напуснат страната доброволно, пишат анализаторите от сайта "Кто в курсе". 

Това беше най-удобният вариант както за организацията, така и за турските власти. Фондацията ще изнесе активите си от Турция и ще разпусне обществената си мрежа. Правителството на свой ред няма да бъде принудено да води информационна война, която биха отворили редица световни медии, ако Турция бе предприела мерки по изгонването на различни организации извън страната, както го направи Русия преди време. 

Тази стратегия е удобна и за двете страни. Участниците в хибридната война, която води "Отворено общество", ще си заминат от страната безпрепятствено, въпреки че държавата прекрасно разбира какви са те на практика. Тя няма да се поколебае да ги арестува, ако станат заплаха за сигурността на страната, като решат, например, да минат в нелегалност и да продължат дестабилизиращата си дейност. 

Разбира се, най-ревностните от тях могат да продължат своята работа поединично, чрез социалните мрежи и други канали. Но като се има предвид, че Турция упражнява жесток контрол върху Интернет, такава опасност няма. 

Бягството на Сорос от Турция може да стане предвестник на бъдещето, което го чака. Тъй като президентът Ердоган се ползва с огромно уважение сред международната мюсюлманска общност, другите мюсюлмански правителства може да се вдъхновят от неговия пример и безстрашно да изгонят фондацията от своите страни. 

Сорос и неговата организация може и да се опитат да дадат отпор на подобен натиск от страна на държавата, ако чустват, че властта не е толкова силна, колкото турските ѝ колеги. Но ще се води война, която може да се окаже неуспешна, особено ако въпросните правителства устроят хайки срещу хората му с аргумента, че застрашават националната сигурност. 

Все още е рано да се говори със сигурност, но всичко може да се обърне срещу Сорос в Глобалния Юг, коментира изданието. 

"Глобалният Юг" е термин, с който се наричат страните от "развиващия се свят" (например, Африка, Латинска Америка и развиващите се страни в Азия), "развиващи се страни", "по-малко развити страни" и "по-малко развити региони". В него може да влизат и бедните "южни" райони на "богатия" Север. 

Проверяват Лозан Панов за данъчно престъпление

Предишна новина

ЕП призовава с нова резолюция България и Румъния да бъдат приети в Шенген

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

 1. 1
  | нерегистриран
  3
  0

  "Все още е рано да се говори със сигурност, но всичко може да се обърне срещу Сорос в Глобалния Юг, коментира изданието."  Туй издание е онуй - путинското, нали?

  Щото статията ми мяза на оная, според която се задавал ядрен апокалипсис на Земята, от който само Русия щяла да оцелее!

  Социалистическата крава - най-млечната крава в света!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.