Бягството от правосъдието на брат на депутат от БСП предизвика парламентарен скандал

Бягството от правосъдието на брат на депутат от БСП предизвика парламентарен скандал
Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов атакува опозицията заради брат на депутат от БСП, който се укрива от правосъдието, снимка и видео: БГНЕС

Седмица след повторното внасяне на обвинителния акт в съда и над десет месеца след задържането им в следствения арест, съдия от Специализирания наказателен съд изменя мярката за неотклонение на две лица, уличени в участие в деветчленна организирана престъпна група за рекет и разпространение на наркотици. В средата на октомври 2017 г. при акция на антимафиотите в Силистра в ареста попада Илия Стоилов, който се оказва брат на депутата от БСП Георги Стоилов.

След месеци опити на Илия Стоилов да излезе от ареста, това се случва на 29 август. Тогава най-тежката мярка "задържане под стража" е изменена в най-леката "подписка".

Очаквано, държавното обвинение протестира определението и иска повторното задържане на Стоилов и съучастника му. Заседанието на Апелативния специализиран наказателен съд се провежда този вторник (11 септември). На него с два (Галя Георгиева, Красимира Райчева) на един (Даниела Врачева) гласа мярката за неотклонение на Стоилов отново е изменена в "задържане под стража". За разлика от заседанието в края на август, този път Стоилов го няма, защото междувременно става поредното лице, обект на наказателно производство, което успява да се укрие от правосъдието. 

Информацията за укриването на Илия Стоилов очевидно бързо е достигала до депутатите от ГЕРБ, които предизвикаха скандал в Народното събрание и настояха за изслушването на главния прокурор и на вътрешния министър.

От БСП реагираха с контра предложение. Те поискаха в парламента да дойде министърът на транспорта в оставка Ивайло Московски, за да обясни оповестения случай от Летище "София", при който пътници от Ливан са влезли в страната без проверка на багажа.

Предложението обаче не събра необходимият брой гласове и бе отхвърлено. От левицата направиха и друго предложение. В парламента да се яви председателят на Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев, който да обясни за обсъжданата преди месеци в публичното пространство информация, че премиерът Борисов е закупил къща в Барселона. Това настояване на БСП повиши напрежението и стана причина думата да вземе председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. "Братът на вашия депутат е обвинен за рекет, изнудване, побоища и организирана престъпна група. Апелативният специализиран съд е променил мярката му в "задържане под стража", само че той е напуснал страната, от това, което имаме като информация, с огромна сума пари за Чехия. Вие не искате ли да чуете истината за това, което вие представлявате и затова, че трябва да носите политическа отговорност. Вие искате да се скриете зад някакви публикации в жълти вестници", обърна се Цветанов към БСП. "Ние започваме да си мислим дали това не е прикриване от вашия депутат, който е съдействал това да се случи", допълни той.

Отговорът на БСП не закъсня. "Цветан Цветанов да каже колко са делата по негова вина, по които България е осъдена да плаща и колко пъти полицията е влизала в къщите на невинни хора", настоя Антон Кутев. Той обвини Цветанов, че раздава присъди от трибуната на парламента.

Вътрешният министър в оставка Валентин Радев, който дойде в Народното събрание, съобщи пред депутатите, че на 6 септември Илия Стоилов е напуснал страната, при това напълно легално, като е преминал и граничен контрол. Както е видно и от протокола на заседанието на АСНС, при освобождаването на Стоилов от ареста срещу "подписка", на него не му е наложена забрана да напуска страната, като същото не е поискано и от прокурора.

"Към настоящия момент най-тежката мярка "задържане под стража" спрямо Илия Стоилов не е изпълнена. От справката на МВР е видно, че е напуснал страната, разполагаме с конкретни данни за лекия автомобил, лицето, което го е придружавало и евентуалната цел на пътуването", каза от парламентарната трибуна главният прокурор Сотир Цацаров, който в рамките на последните два дни за втори път беше в Народното събрание. Обвинител №1 изтъкна, че на 29 август Стоилов е бил освободен от съда незабавно. "Специализираната прокуратура е подала протест срещу определението на Специализирания наказателен съд. Протестът е разгледан на 11 септември на закрито заседание. Определението на съда е било отменено като неправилно и е постановена отново най-тежката мярка "задържане под стража", каза още главният прокурор.

"АСНС, изхождайки от доказателствата по делото, намира ,че не се е променила опасността двамата подсъдими да се укрият. Характеристичните данни за тях, изведени от свидетелските показания и тежестта на обвиненията, налагат извода, че единствената адекватна мярка за неотклонение е "задържане под стража" както за подс. Т,. така и за подс. С. Не се налага да се коментират други факти и обстоятелства още повече, че това не е направено от СНС, нито пък са излагани други доводи от защитата, освен нарушение на ЕКЗПОС. АСНС само отбелязва, че българското законодателство е достатъчно пълно и изчерпателно относно разграничение на правомощията на съда в двете фази на процеса, няма празнота, поради което и НЕ Е НАЛИЦЕ НАРУШЕНИЕ на чл.13 от Конвенцията НА ПРАВОТО НА ЕФЕКТИВНА ПРАВНА ЗАЩИТА", пишат в определението си въззивните съдии Галя Георгиева и Красимира Райчева.

В особеното си мнение съдия Даниела Врачева набляга на факта, че правата на двамата задържани са били нарушени, с оглед на задържането им за срок по-дълъг от регламентирания осеммесечен. В същото време Врачева посочва, че мярката за неотклонение "подписка" в случая се явява неадекватна. Според апелативната съдийка, СНС е трябвало да наложи мярка за неотклонение "парична гаранция" на депутатския брат и на неговия съучастник.

ВСС се въздържа от позиция за изключването на Полша от ЕМСС

Предишна новина

Правото е изкуство, а справедливостта е неговата свещена цел

Следваща новина

Коментари

4 Коментара

 1. 4
  Русе | нерегистриран
  7
  0

  Кой (коя) е русенския прокурор разследван за нарушения по служба? Това го каза в интервю брата-депутат Стоилов. Айде Цацаров да излезе и да говори

 2. 3
  Дс | нерегистриран
  7
  0

  От 29.08 до 11 толкова много време има , че сигурно вече е в дубай и им се смее заедно с галеви и таки :)

 3. 2
  Друг | нерегистриран
  9
  -3

  Аз мисля, че заради 10-процента гарантирани мърши между съдиите, които работят изцяло поръчково и наистина с връзани очи, се слага срамно петно върху всички черни тоги.

  НЕПРИЕМЛИВО е под претекст правата на обвиняемите правосъдието да става за смях и да не върши никаква, ама никаква работа по т.нар. дела с повишен обществен интерес. Накак си неудобно се чувстват всички съдии покрай тези юридически каламбури, в Европа такива вересии към подсъдимите обезателно струват глави или тоги ...

  Иначе пак ще се дискутират увеличенията на заплатите, нали?!  ЛИЗАНЕ???

 4. 1
  | нерегистриран
  14
  -4

  Защо не казвате името на съдийката, която го е пуснала и колко пари е взела?!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.