Бисер Лазов: Колтуклиева взимаше пари от Цветан Василев


Журналистката Соня Колтуклиева е взимала пари в брой от Цветан Василев, без те да бъдат осчетоводени. Това заяви пред съда основният свидетел по делото срещу нея Бисер Лазов. Колтуклиева е обвинена за това, че не е платила данъци върху получените около 90 000 лева хонорар, които са част от източения портфейл на фалиралата КТБ.

С разпит на основния свидетел Бисер Лазов продължи делото срещу Соня Колтуклиева. Лазов е бил финансов директор на една от фирмите под контрола на Цветан Василев. Днес в съдебната зала той заяви, че е плащал на Колтуклиева хонорари в брой за ПР дейност по заповед на прекия си началник - Цветан Василев. В замяна на тлъстите суми, журналистката подписвала единствено разписка. Парите обаче не били осчетоводявани по надлежния ред, а чрез паралелна дейност. Затова и не могат да бъдат открити във финансовите отчети на "Фина-С" или на която и да е друга фирма под шапката на Василев.

Машинацията се е извършвала зад паравана на реално действащата финансова компания.

Лазов посочи, че Цветан Василев е реалният собственик на "Фина-С", въпреки че името му не фигурира в ръководството. Той управлявал авторитарно, а служителите били единствено изпълнители на волята му.

По отношеине на Колтуклиева Василев дал следните инструкции: "Ще ви се обади и ще дойде една г-жа Соня Колтуклиева, осигуряваш й такава и такава сума и ще изплащаш месечно дълго."

Лазов му давал всекидневен финансов отчет за свършеното. А Василев използвал веригата от фирми, за да източва средства от КТБ, заобикаляйки буквата на закона.

"При възлагането на задачата за осигуряване на парични средства в брой, които да бъдат платени на г-жа Колтуклиева, ми бе пояснено от Василев, че тя ще се занимава с някакъв пиар и с някакви нейни умения в полза на групата. Но това не е било моя работа. Моята работа беше да осигуря плащането.

Първоначално ми беше казано, че ще се подписва договор... Мисля, че се появи някакъв драфт, който не беше одобрен и затова ми бе ЗАПОВЯДАНО парите да й се предават в брой. За което – тъй като нямаше официциален договор, се подписваше разписка.

На разписката аз се записвах като лицето, предоставило сумата, като изрично записвах, че съм само лицето, номинално предоставящо сумата по уговорка с Василев... Записвахме конкретната сума, записвахме името на получателя, датата и това служеше за доказателство при ежедневното отчитане на всичко, което постъпва във фирмата и което е излязло. Парите бяха с краен произход – банката. Т.е. КТБ.", заяви пред съда Лазов.

Въпреки разкритията, които направи в съдебната зала, Бисер Лазов беше лаконичен пред медиите извън съдебната зала.

Бисер Лазов е основен свидетел и по мегаделото за фалита на КТБ, което започва в спецсъда на 13 декември.

ЕК въвежда нови правила за по-сигурни електронни плащания за потребителите

Предишна новина

Върховните съдии не подлежат на атестиране, ако се кандидатират за ръководители на по-ниско ниво

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.