Бюджетната комисия на ВСС: Заплатите в съдебната система вече бяха увеличени, няма да има нов ръст на възнагражденията през тази година

Бюджетната комисия на ВСС: Заплатите в съдебната система вече бяха увеличени, няма да има нов ръст на възнагражденията през тази година

Заплатите в съдебната система за магистратите и съдебните служители няма да нарастват през настоящата година, след като те вече веднъж бяха увеличени с 10% в началото на 2020г. Това става ясно от отговор на Комисията „Бюджет и финанси“ към Висшия съдебен съвет (ВСС) на запитване на „Правен свят“.

Както в началото на август бе оповестено, Министерски съвет предложи проект на постановление, с което се предвижда 30% увеличение на заплатите в държавната администрацията. То обаче не засяга съдебната власт, става ясно още от отговора на Бюджетната комисия.

„Проектът на Постановление за допълнение на  Наредбата  за заплатите на служителите в държавната администрация не се отнася за служителите в съдебната система. С решение на Пленума на BCC по т. 2 от Протокол № 2/30.01.2020 г. заплатите на магистратите и съдебните служители бяха увеличени с 10%, считано от 01.01.2020 г. През настоящата година не се предвижда друго увеличение, тъй като по бюджета на съдебната власт за 2020 г. утвърдените със ЗДБРБ средства обезпечиха ръст на заплатите с 10%“, посочват от Комисията.

На въпрос на какъв етап се намират заседанията на сформираната през февруари т.г. работна група, с която се цели изграждането на напълно нов механизъм за изчисление на заплатите на магистратите и съдебните служители, от Бюджетната комисия отговориха, че тя все още не е заседавала поради непредвидената пандемия от  COVID-19. „На 13.02.2020 г. с решение на Пленума на BCC по т. 19 от Протокол № 3 беше сформирана работна гpyпa за определяне начина на формиране на трудовите възнаграждения на магистратите и съдебните служители в съдебната система. Сформираната работна гpyпa не е заседавала поради настъпилите непредвидени обстоятелства и обявеното извънредно положение в страната с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г. заради разпространението на COVID- 19, приетия Закон за мерките и действията по време на извънредното положение и приетите промени в Закона за здравето“, уточняват от Комисията.

Главният прокурор: С началото на учебната година ще засилим действията срещу всички, които тровят децата ни

Предишна новина

IN MEMORIAM: Почина проф. д-р Димитрина Милкова

Следваща новина

Коментари

46 Коментара

 1. 47
  Deby Johnson | нерегистриран
  0
  0

  Do you need 100% Loan Finance? huge capital Private finance for business expansion, new project start up. We offer our services to both government and companies in any part of the globe. Our services falls in various ranges like direct funding program, short and long term funding program,Discounting of bank Financial Instruments,Letter of Credit against acceptable bank instruments, Asset trading – Trade finance Etc.

  C.E.O. Deby Johnson.
  debyfinancingloans@gmail.com
  Whatsapp Number: +447459797459
  Whatsapp Number: +918375004762
  DEBY FINANCING LOANS COMPANY

 2. 46
  DEBY FINANCING LOANS COMPANY | нерегистриран
  0
  0

  Do you need 100% Loan Finance? huge capital Private finance for business expansion, new project start up. We offer our services to both government and companies in any part of the globe. Our services falls in various ranges like direct funding program, short and long term funding program,Discounting of bank Financial Instruments,Letter of Credit against acceptable bank instruments, Asset trading – Trade finance Etc.

  C.E.O. Deby Johnson.
  debyfinancingloans@gmail.com
  Whatsapp Number: +447459797459
  Whatsapp Number: +918375004762
  DEBY FINANCING LOANS COMPANY

 3. 45
  | нерегистриран
  22
  0

  За първи път в България се появи вирус, който поразява единствено заплатите в съдебната система, като води до парализиране на ръста им. Незасегнати от вируса останаха само членовете на ВСС, които строго спазиха карантината и съдебната ваканция, като не ходиха на работа. Заплатите на всички, които не са прекъсвали работния процес са с парализиран растеж вследствие от вируса. ;)

 4. 44
  666 | нерегистриран
  6
  0
  До коментар #32 от "само факти-ректорът на СУ получава по-малко от младши съдия | нерегистриран":
  Парите в държавата не са неограничени. Свръхфинансирането на съдебнатаа система е за сметка на другите сектори-образование, здравеопазване.
  За да плащат сегашните заплати и бонуси в съдебната система доказано е за сметка на недофинансирането на другите сектори. И виждаме аномалията-ректорът на СУ е с подаяние, а не заплата, заплащане по-ниско от заплащането на най-нископоставеното звено в съдебната система. Без допълнителни бонуси. Пари за дрехи-йок-в Университетите, сравни с 2600 лв пари за дрехи в съдебната система-повече от ректорската заплата в Университета с гл.б. . При пенсиониране на ректор-десет пъти по-ниско обезщетение, от обезщетението на пенсиониращ се магистрат, а при пенсиониране на професор-разликата е към още повече.

  Че само в специализираното правосъдие бонусите за ЧНГ(и то извън запалата-бонусите са естра към редовната заплата) миналата година бяха 10 000 лв-този бонус е пет пъти повече от заплата на ректора на Университета. Не коментираме редовните заплати, които по дефиниция са по -високи от ректорската заплата. Излиза,че професурата и двата доктората на ректора са без значение, щом са оценени пет пъти по-ниско от бонуса за ЧНГ в специализираното правосъдие.
  Оставете спец. съдилищата и прокуратури-младши прокурор е с по-висока заплата, от заплатата на ректора на СУ. Бонусите-за дрехи, за неплащане нна осигуровки, за обезщетението при евентуално напускане и тн-отделно в съдебната система.

  В СЪДЕБНАТА СИСТЕМА, НЕ Е ИМАЛО, НЯМА И НЯМА И ДА ИМА БОНУСИ. ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯТА, СА РЕГЛАМЕНТИРАНИ В ЗСВ. КОЙТО ИСКА, ДА ГО ЧЕТЕ. ЗАПЛАТИТЕ В СЪДЕБНАТА СИСТЕМА, СА ПОД ДВА МОРАТОРИУМА ЗА ПРОМЯНАТА ИМ - ОТ 2007 г. и ОТ 2020г.

 5. 42
  Незапознат | нерегистриран
  9
  -1

  Каква работна група ,какви нови правила сънувате.Вие не разбрахте ли ,че тя е замислена по начало да не свърши работа.

 6. 41
  | нерегистриран
  5
  0
  До коментар #31 от "само факти-ректорът на СУ получава по-малко от младши съдия | нерегистриран":
  https://m.19min.bg/news/8/138123.html?fbclid=IwAR0Zo-bHZqsyKZ-ruaaaaChuOZUKFEBApI345ni8Es0uvX_4c222p-t0SrU

  Ректорът на СУ е с 2600 лв заплата, значи чисто малко над 2100 лв(защото си плаща и данъци и осигуровки). Тоест младеж младши съдия на 26г. без стаж е с по-висока заплата от ректора на най-старото висше училище. Съдия в окръжен съд получава несметно повече от ректор на СУ, а съдия от ВКС получава с пъти повече от ректор а на Университета. Дори парите за дрехи са повече от заплатата на ректора(а в СУ пари за дерхи като отделно плащане няма). Когато ректорът се пенсионира -обезщетението ще му е около 12 000 лв, за сравнение-прокурор от Главна прокуратура при пенсиониране получава към 100 000 и повече лв "обезщетение". Значи в държавата милиционерщината се цени 10 пъти повече от интелекта.

  Позор за тази държава в която съдия в селски съд получава повеече от ректор на най-добрия си Университет. Това никъде по света го няма-това и в Албания го няма. Нормално е ректорът на СУ да получава поне 3 пъти повече от заплатата на съдия във ВКС. Съдии-много, ректорът на СУ е един. Нормално е ректорът да получава поне 20 000 лв заплата, но са намерени пари за 2000 лв чиста заплата.
  Позор за държава, в която прокурор (лице ,което трябва да познава 2 закона, а ако не ги познава-му ги дават решенията на казусите, ако познава когото трябва-доказано и от конкурсите през 2006, и през 2015г.)получава повече от ректор на Университет. Че в България и най-нископоставения прокурор е с по-висока заплата от ректорската .

  Така погледнато ръководителят на съд или прокуратура получава по-малко от чистачка в СУ. Защото както ръководителят на прокуратура освен възнаграждение за ръководител получава и възнаграждение като прокурор, така и ректорът освен заплата като ректор, получава и преподавателска заплата, и добавка за титла, и добавка за научна степен и хонарар за всеки отработен час лекции (докато съдиите и прокурорите не получават нито пари за дежурство, нито за нощен труд, нито за извънреден труд).

 7. 40
  нерегистриран | нерегистриран
  23
  0

  На въпрос на какъв етап се намират заседанията на сформираната през февруари т.г. работна група, с която се цели изграждането на напълно нов механизъм за изчисление на заплатите на магистратите и съдебните служители, от Бюджетната комисия отговориха, че тя все още не е заседавала поради непредвидената пандемия от COVID-19. „На 13.02.2020 г. с решение на Пленума на BCC по т. 19 от Протокол № 3 беше сформирана работна гpyпa за определяне начина на формиране на трудовите възнаграждения на магистратите и съдебните служители в съдебната система. Сформираната работна гpyпa не е заседавала поради настъпилите непредвидени обстоятелства и обявеното извънредно положение в страната с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г. заради разпространението на COVID- 19, приетия Закон за мерките и действията по време на извънредното положение и приетите промени в Закона за здравето“, уточняват от Комисията


  Че как така не е заседавала?! Ние в съдилищата как заседаваме, въпреки коронавируса? А прокурорите и следователите и ден не са прекъсвали присъствената си работа, въпреки че са по двата - трима в кабинет.

 8. 39
  Стар служител от | нерегистриран
  13
  -8

  Аааа, а заплатите на: съд.администрстор - 4000-4800 лв; гл.счетоводител- 2500 лв., счетоводител, пък те са по 2-3 в някои съдилища, гл.специалисти, ЧР, все с над 1500 лв. за нищоправене, кой ви е крив, че неравномерно и несъразмерно определяте заплатите си. Борете се тези паразити да изчезнат, или да поемат от вашата деловодна работа.

 9. 38
  FR ZR | нерегистриран
  8
  -2
  До коментар #28 от "Нерегистриран | нерегистриран":
  Как не ги е срам от тази комисия, че не заседава. Какво значи държавна администрация, че съдебната система не е такава, а защо попълване декларации за имотно състояние като държавната администрация, само като се правят увеличения сме съдебна администрация, за нас няма. 10% Голямо увеличение то десет пъти цените се смениха. Малоумници и безсрамници. То добре, че има пенсионери да работят в тази система иначе с тези минимални заплати няма кой да им слугува. Увеличете заплатите ни ние работим най много на първа линия с вируса, секретарите в залите, всички влизащи там им застрашават здравето. Те са хората от първа линия. Увеличете им заплатите, а не се обяснявайте с десет процентното увеличение, взели са по 60,70 лева и станаха богати. Те затова напускат. Тези хора следва да вземат най високи заплати, работят във вредна среда. Съсипва си здравето. Но там има и много хрантутняци, секретарите се скапват по залите, ама има много специалисти с високи заплати по цял ден кършат клюки. Не си мислете, там тези вземат заплати. Каква е тази съдебна система с такива специалисти, длъжности такива само за заплати. Тези който стоят по залите не вземат заплати, горе долу с 60,70 лева повече от минималната заплата и ранг 25 лева. Смешни и. Увеличете тези заплати бе малоумници. Само сформират комисии за да вземат пари, а нищо не работят. Да се закрие напълно това ВСС, по некадърни хора не сме виждали!!!!!!

  Има секретари и секретари. Вижте им натовареността - едни със 150 процента натовареност, други с 90 или 70 процента. Да не говорим кои са на първа линия - регистратура и бюро “Съдимост“ - всеки ден са на първа линия.

 10. 37
  666 | нерегистриран
  39
  -5

  ВСС, вие нормални ли сте? Не стига, че ни държите с мораториум и от 2007, и от 2020г., но и няма да има други увеличения. Вие по магаините ходите ли, не плащате ли консумативи към държавата? Издържате ли студенти? Вашите заплатки, няма ли дави задавят някой ден? На фона на мизерните 982 лв за служители, магистратските от 3 до 8 и вашите над 8 хил. лева не са за увеличаване. Увличете нашите. На администрацията. Защото ще останете без служители. Някой папна тлъста комисионка за тъпата система, която въвеждате. Елате вие да обработите поне едно дело с тази система и ще давате мнение тогава. Не ви е срам. Измитайте се по - скоро, та дано има управия. Съдебната система не се състои само от съдии, прокурори и следователи. И ние сме в нея. СЛУЖИТЕЛИТЕ. Кой защитава нашите права, след като не сме по ЗСВ, не сме държгавни сулжители, тогава какви сме? Кохорта крепостни селяни?

 11. 36
  abdullah ibrahim | нерегистриран
  1
  -6

  Are you in need of Urgent Loan Here no collateral required all problem regarding Loan is solve between a short period of time with a low interest rate of 2% and duration more than 20 years what are you waiting for apply now and solve your problem or start a business with Loan paying of various bills I think you have come to the right place just contact us We Are Here To Show You A Better Way To Financial Freedom !!!
  Contact Us At : abdullahibrahimlender@gmail.com
  whatspp Number +918929490461
  Mr Abdullah Ibrahim

 12. 35
  до 33 | нерегистриран
  0
  -2

  Ето за картините да четеш
  https://e-vestnik.bg/24042/igor-markovski-ot-275-moi-kartini-v-trezora-na-ktb-lipsvat-37/
  Къде са картините на въпросния колекционер? Много ми е любопитно-намериха ли се въпросните, посочени по бройка в статията изчезнали картини?

 13. 34
  до 33 | нерегистриран
  7
  -4

  Що бе, понеже в системвата няма странични доходи, напълно законно, разбира се. Напълно законно секвестиран бизнеса на собственика на асансьорния завод, секвестират му златото, преди това-за да се задействат от прокуратра -изисват "такса"-конкретно посочена сума в първото видео от "осемте джудета".

  Да попитам-и къде е изчезналия ритон на друг бизнесмен. Нали от прокуратурата щяха да го показват?
  А да не задълбаваме с картините на един колекционер, които леко понамаляха, след изземването им от сейфовете на една банка...

  Тоест в прокуратурата възможностите за законно ДМС са неограничени.

  Я прочети в гугъл и за "аферата всичко коз" от 2010-афера-за конкретно посочена сума. Днес-пълно потулване. напълно законно, а как властта се хвалеше тогава, и министри и прокурори какви пресконференции даваха.

  Отдавна ви казвам,че заплати в системата не трябва да има, а за местата-особено в прокуратурата трябва да има посочено отчисление към бюдожета.твърда сума и процент от законното ДМС.


  Да напомня,че по делото срещу прокурор (осъден с влязла в сила присъда по рекетьорски случай) съдът написа ,че в прокуратурата има възможности за рекет и изнудване. Това съд го написа. http://judicialreports.bg/2014/01/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BA%D1%83%D1%80%D0%B0%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%BE-%D0%BC%D0%B0%D1%81%D0%BE%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%BB%D0%BE%D0%B6%D0%B0/
  цитат от статията "Делото срещу -------------, което бе частично и прилежно засекретено (виж в. Капитал), е трудно за решаване, защото е трудно да повярваш на когото и да било – по него трудно се откриват честни персонажи. Подсъдимият е обвинен, че е изнудвал с употребата на прокуратурата, а пострадалият е повярвал, че заплахата е осъществима, с което като човек отвътре признава, че хич не е невероятно прокуратурата да се ползва като престъпна шпицкоманда. Решението на САС показва и че пострадалият ------------- не е беззащитна жертва. На свой ред той включва противозаконна мрежа от влияния по линия на масонското братство, в което участва – мобилизират се адвокати, прокурори, бизнесмени, дори член на ВСС, които правят всичко по силите си, за да помогнат на своя „брат”"

 14. 33
  RRR | нерегистриран
  6
  -7

  И това му е много за нищото, което вършат.Достатъчно много изчуква без данъци от странична дейност.

 15. 32
  само факти-ректорът на СУ получава по-малко от младши съдия | нерегистриран
  7
  -25

  Парите в държавата не са неограничени. Свръхфинансирането на съдебнатаа система е за сметка на другите сектори-образование, здравеопазване.
  За да плащат сегашните заплати и бонуси в съдебната система доказано е за сметка на недофинансирането на другите сектори. И виждаме аномалията-ректорът на СУ е с подаяние, а не заплата, заплащане по-ниско от заплащането на най-нископоставеното звено в съдебната система. Без допълнителни бонуси. Пари за дрехи-йок-в Университетите, сравни с 2600 лв пари за дрехи в съдебната система-повече от ректорската заплата в Университета с гл.б. . При пенсиониране на ректор-десет пъти по-ниско обезщетение, от обезщетението на пенсиониращ се магистрат, а при пенсиониране на професор-разликата е към още повече.

  Че само в специализираното правосъдие бонусите за ЧНГ(и то извън запалата-бонусите са естра към редовната заплата) миналата година бяха 10 000 лв-този бонус е пет пъти повече от заплата на ректора на Университета. Не коментираме редовните заплати, които по дефиниция са по -високи от ректорската заплата. Излиза,че професурата и двата доктората на ректора са без значение, щом са оценени пет пъти по-ниско от бонуса за ЧНГ в специализираното правосъдие.
  Оставете спец. съдилищата и прокуратури-младши прокурор е с по-висока заплата, от заплатата на ректора на СУ. Бонусите-за дрехи, за неплащане нна осигуровки, за обезщетението при евентуално напускане и тн-отделно в съдебната система.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.