Бюджетната комисия пусна на първо четене по-ниското ДДС за ресторантите


Комисията по бюджет и финанси подкрепи на първо четене предложението на управляващите за въвеждане на 9% ставка за Данък добавена стойност (ДДС) за хотелиерските и ресторантьорските услуги, съобщава БГНЕС.

ГЕРБ и „Обединени патриоти“ се обединиха около идеята като мярка срещу негативните икономически последици от разпространението на коронавируса, а предложението им предстои да влезе за обсъждане в пленарна зала, въпреки възраженията на финансовия министър Владислав Горанов. В позиция, внесена в парламента, от ведомството на Горанов днес предупредиха, че заради промените корпоративният данък може да скочи до 17-18% или ДДС за останалите стоки и услуги да достигне 24 на сто, за да се компенсира загубата в бюджета. Според изчисленията тя може да достигне 1,8 млрд. лева.

Председателят на комисията Менда Стоянова, която също е против промените, не подписа законопроекта, а днес не присъства и на заседанието на комисията.

От Асоциацията на заведенията останаха доволни от днешното решение.

Ние предлагаме вдигането на минималната работна заплата за нашия бранш от 610 на 800 лева. Тази разлика ще покрие доста голяма част от предвидената загуба. Загубите, изчислявани от Министерството на финансите, са на база 2019 г. Даже и да сме с 20% ставка, 2020 и 2021 година няма да бъдат каквито бяха 2018-а и 2019-а – едни от най-силните икономически години“, заяви председателят на асоциацията Ричард Алибегов.

От там предлагат още всички фирми, които работят в сферата на туризма, да се регистрират директно по ДДС, което, според тях, ще доведе до „изсветляване“ на бранша.

Освен хотелиерските и ресторантьорските услуги, с 9-процентна ДДС ставка ще се ползват и книгите, включително електронните.

Предстои предложенията да бъдат обсъдени на първо четене в парламента на заседанието в петък. 

Разрешават колективните спортни занимания на закрито

Предишна новина

Откриха мотора на убиеца на Станка Марангозова

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.