Бюлетините свършиха и се извиха опашки пред урните

Бюлетините свършиха и се извиха опашки пред урните

Софийски адвокати се оплакаха от лоша организация на изборите за ново ръководство на колегията. Изчерпани бюлетини и големи опашки отказаха мнозина да гласуват.

Изборният ден в бившия Партиен дом започна сутринта съвсем нормално. Проблемите се появиха около обяд, разказаха много адвокати пред "Правен свят". По думите им малко след 12 ч. бюлетините в повечето изборни бюра са свършили.

Адвокатите бяха разпределени в секции според първата буква от името си. Така 10-то бюро, в което са били адвокатите с буква "м", е било едно от първите, на които са свършили изборните книжа. Бързо са се изчерпали и наличните в секцията за буква "с". Накрая без бюлетини са останали всички бюра.

Адвокати, които са решили да упражнят правото си да участват в избора на ръководство на колегията, разказаха, че са чакали над час и половина докато бъдат донесени още бюлетини в секциите. През това време са се оформили огромни опашки.

Много от колегите се отказаха да гласуват и си тръгнаха, разказа столичен адвокат пред "Правен свят". Някои от тези, които са се разходили напразно до изборните бюра, са документирали това в протоколи. В тях адвокатите са записали, че са се явили в даден час, но са били препятствани да упражнят правото си на глас.

Според участници във вота за ръководство на САК проблемът е възникнал, защото бюрата са били снабдени с изключително малък брой бюлетини. Така например в секция, в която са били разпределени 500 души в началото на изборния ден е имало само 80 бюлетини, а после са доставени още 20. Освен това бюрата, които са разполагали с изборни книжа не са предоставяли от своите на тези, чиито бройки са били вече изчерпани. При над 5200 адвокати в София, според мен бяха доставени не повече от 1500 бюлетини, сподели впечатленията си адвокат.

Накрая към 14.40 ч. донесоха още бюлетини, които личеше, че са печатани набързо – бяха някак размазани, каза негов колега, който не се е отказал от опашките и е чакал над час и половина, за да гласува.  

Очаква се резултатите от изборите да бъдат обявени утре. Тогава ще стане ясно и каква е била избирателната активност на адвокатите в София.

Още по темата

За съществена реформа в съдебната власт трябва промяна в Конституцията

Предишна новина

Варненска престъпна група е обвинена за три убийства

Следваща новина

Коментари

26 Коментара

 1. 26
  омаломощен | нерегистриран
  4
  0

  Хора, не разбрахте ли най-сетне-стига сте стояли настрани! Ако 2000 адвокати дойдат на събрание, от коалиции и бивши съратници, а настоящи опозиционери, помен няма да остане!!! Сега,само накакви смелчаци бият камбаната, дано да не се откажат. Като се замисля,Алеко сигурно трилогия щеше да напише, ако е сред нас сега.

 2. 25
  хубава работа ама от село | нерегистриран
  4
  0

  Алооо, секретаря Дончев от "промяната", що няма бюлетини ? Я за неделята, да ръзкършиш младо тяло ,па да припнеш и да се поправиш ,иначе другарско намаляване от заплатката,няма как ,нали за това си там ?!

 3. 24
  адвокат | нерегистриран
  2
  0

  От години проблемите в САК са огромни и борбите без край, а това е много много жалко.Защо всички, които така настървени се борят за власт не се замислят, че по този начин Софийската адвокатура залага много недостойни стандарти за всички адвокати в страната?

 4. 23
  | нерегистриран
  3
  0

  До коментар [#22] от "Адвокат":  Да го отворим (сайта), ама то от събота него ту го има, ту не. Дали е случайно...

 5. 22
  Адвокат | нерегистриран
  5
  0

  Трудно е да се опишат некадърността и болните амбиции за власт на "Айдукатите за подмяна", които организираха пародията на общо събрание на САК и изборите за органи. Достатъчно е само да отворим сайта на САК, в който почти до последно нямаше никаква информация за общото събрание, дневния му ред и материалите за него - все пак живеем в 21 век и е нормално да можеш да видиш нещата онлайн. За сметка на това рубриката "Избори 2015" се водеше редовно. Смях! Та в тази рубрика се редуват протоколи на изборната комисия, с отчет за бюджета, новия бюджет и т. н. Т. е. правим избори, не общо събрание. А всичките "маймунджълъци" в деня на ОС са с една цел - колкото се може по-малко колеги да гласуват, да гласуват "нашите" хора, за да стане нашата. Но нещо сметките се объркаха - толкова хора на ОС на САК и желаещи да гласуват не е имало доста отдавна. Да видим сега какво ще стане!

 6. 21
  | нерегистриран
  4
  0

  До коментар [#7] от "":  А вие вашите мнооого ги защитавате. След години безобразия, след чутовна наглост и дипломатически скандал се осмелиха....двадесетина съдии от СРС и СГС да изкажат мнение. Да кажат, че така не може. С какво се горедеете, че мълчите като пукали и се свивате пред силните на деня с надежда я за командироване, я за атестация.../споменте си Кокинов и апелативна прокуратура, Б.Б. му вика "какво е това Апелативан прокуратура".../

  Щом търпите безобразията, от които цялото общество и цяла Европа се потресе, нямате право да се обаждате. Адвокатурата ще се подреди. А съдебната система?

 7. 20
  | нерегистриран
  4
  -2

  До коментар [#13] от "":  Ама моля Ви, колега, то съдебната система е така блестящо организирана, че всеки доклад на ЕК e изпълнен с похвали. Оставихме Румъния, с която вървяхме в пакет далеч зад нас.

  А блестящи представители на съдиите впечтлиха дори чужди дипломати, а конкретно френския посланник бе особено впечатлен от организацията и професионализма на българския съд.

  Амин!

 8. 19
  | нерегистриран
  1
  0

  До коментар [#4] от "Мърлячи":  Присмял се хърбел на щърбел.

 9. 18
  | нерегистриран
  1
  -3

  Негативизмите се раздухват от хора, които дори не са си направили труда да сравнят това което е направил този съвет като го сравнят с дейността на предходните, а разлики има и те са много и огромни.

 10. 17
  | нерегистриран
  2
  -7

  Да, по едно време свършиха бюлетините и се наложи да се отпечатат нови, защото избирателната комисия е подценила предстоящия брой на гласуващиге, съдейки по явилите се предния ден в зала! И какво от това?! 1-2 часа забава, за което е продължен избирателния ден със същото време! Но на някои им е изгодно да раздуват проблема, да направят от мухата слон, да омаломажат безспорните постижения на този съвет за разрлика от предходните и да сипят хули и жлъч в полза на един член от съвета, който изведнъж се представи, че бил "опозиционер" за да си направи индивидуална кариера на гърба на довчерашните си съратници! Много плоско и пошло!

 11. 16
  Време е за обединение и човечност ! | нерегистриран
  9
  -1

  Някакви се представят за "адвокати в синьо",наричат се "адвокати за промяна" а всъщност са за смяна и то незабавна смяна. Разделението на адвокатурата ,политизирането и от единични напористи кариеристи изживяващи се като власт е отвратително, гнусно и недопустимо. Създали са паралелен сайт на официалния на софийската адвокатска колегия и непрекъснато заливат адвокатите с непоискани електронни съобщения. Невероятна простотия и наглост,която е време да спре ! Тази структура инфилтрирала се в САК за съжаление не се контролира от САК и не е ясно как се финансира и кой взима решенията.Даже и се отчитат за дейността си, но кой и как ги контролира не е ясно ?! В същото време претендират да управляват колегията,като се инфилтрират в ръководството на колегията с малоумната мания за "реформаторство".Не е ясно къде,кога и как се събира и какви са разискванията на тази структура, паралелна на официалната колегия на адвокатите в София. Голямото желание очевидно е, упражняване на власт на един файтон напористи хора обособили се в паралелна структура в самата колегия на адвокатите в София, над останалите адвокати ! Това е опасен прецедент водещ до разделение между адвокатите в София,разбиване на колегията на наши и ваши, на реформатори- искащи да променят другите но не себе си и нереформатори, дори на сини ,червени,франкофони,русофили,мъже , жени,майки,баби,социално силни и слаби и всякакви други щуротии. Това положение ,трябва да се прекрати .Време е САК да започне да функционира спокойно, без паралелни структури и без разделение ! Време е за човечност и морал ,който обединява а не разединява !

 12. 15
  адвокат | нерегистриран
  8
  -1

  Колеги,много е тъжно,че сме избрали хора,които сигурно крадат от поръчката за бюлетини,които дори не ни уважават достатъчно,че да не допуснат,че ще се досетим за играта на избори и най вече,че досегашното ни ръководство е решило как да осуети избора като съзнателно го опорочи

 13. 14
  още един от САК | нерегистриран
  12
  0

  Поредният. На първия ден на събранието все още ми бе забавно, цирк и парларе в бившия Партиен дом. Протакването отложи изборния ден. Неделя се оказа Костинброд на САК. Над 2 часа чакане. Но чакането изнерви и обезкуражи някои колеги. Други все пак имат ангажименти и трябваше да се откажат. Не е случайно, колеги. Ако в 12 ч. свършат бюлетини и пристигнат чак около 14:30 часа, а именно 30 мин. преди обявения като краен час на изборния ден, то няма как да е случайно. Но в България всъщност винаги може да го отдадеш и на тъпота. Въпиюща тъпота. Лично бих предпочел да се отдам на теория на конспирацията, а не да вярвам, че софийските адвокати сме толкова глупави, че едни вътрешни избори на колегията да не можем да организираме.

 14. 13
  | нерегистриран
  6
  -2

  Сега чия организация не била добра - тази на софийските съдилища или тази на САК? Добре поне, че засега съдиите все още са далеч под 2000. А и да не забравяме ролята на арбитър на съда. Нали в крайна сметка недоволните от избора адвокати пак ще опрат до съда?

 15. 12
  | нерегистриран
  2
  -2

  председателката на СГС Богдана Желявска

  СВЪРЗАНИ НОВИНИ  "Съдия Ченалова не е в моя сектор. До момента срещу нея има образувани 3 или 4 проверки", посочи зам.-председателят на СГС. Според ВСС разпределението на делото за "КТБ" и на делото "Белведере" не е извършено коректно. Желявска посочи, че делото "КТБ" е разпределено сутринта на 10 ноември, протоколът за това е бил изпратен през интернет веднага. ВСС трябва да обясни, защо един ден го нямаше публикувано и кой е отговорен за това. Датата, която носи протоколът от интернет е 9:58 часа на 10 ноември. Аз казвам, че той е разпределен с другите дела”, категорична е зам.-председателят на СГС.  Желявка, защо си измихте ръцете с Ченалова!Не се прави на ощипана, как така, този компютър, когато ти си разпределяла,е разпределял случано дела на съдии, близки до теб - не е само Ченалова, Първата ти приятелка ., която ти помага и при участие по разни програми, с която май ходи в Испания- Х.Бодикян, която прехвърлихте в Търговско, че и с други близки до теб съдии, с които ходиш в Чужбина?Някой друг все ти е виновен, а ти не си?Разправяй ги тези на Бабината ми трънкина!Никой не ти вярва!Ченалова да не си мълчи, а да каже, кои от височайшите от СГС са замесени, а не само тя да гърми като бушон!Но, от страх, едва ли ще каже!Как ли се чувстват съдиите и служителите, помолени да похвалят Желявска пред членовете на ВСС, при изслушването им на 23 януари, а как ли се чувстват тези хорица, когато тези от помолените, които не са изслушани, ще трябва да отидат "по желание" да похвалят Желявска, колко перфектен ръководител е само, най-добрият!Тези съдии от командированите и тези, които, работят в СГС, помолени да отидат да я възхваляват пред изслушващите от ВСС, част от тях от страх, а други от това, че са се ползвали с нейното благоразположение, като например да имат значително по -малко дела за разглеждане, и не само това, а ми и по-леки, така чух, Како гинке!?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.