Бивш депутат е изпратен на съд за подкуп

Бивш депутат е изпратен на съд за подкуп
Летище "Отопени" в Букурещ

Бивш румънски депутат е изпратен на съд от Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК) по обвинение, че е взел подкуп от близо 5,3 млн. евро. 

Те били дадени във връзка с модернизацията на букурещкото летище Отопени, предаде информационният сайт Зиаре, цитиран от БТА

Обвиняемият Марин Антон е бивш депутат от опозиционната Национално-либерална партия и бивш държавен секретар в министерството на транспорта. Бил е и генерален директор на петролната рафинерия Рафо в Онещ. Той получил сумата от 22 760 654 леи (близо 5,3 милиона евро) през 2009 г. от представителя на румънския филиал на международната компания, изпълняваща договора за модернизация на летище Отопени. Представителят е свидетел по делото. 

Сумата представлявала комисионна от 3,5% от стойността, с която следвало да се допълни договора по изпълнение на ремонтните работи, посочва антикорупционната прокуратура. 

Парите били получени от обвиняемия, за да подпише документацията за "Развитие и модернизация на букурещко международно летище Отопени". Между международната компания и фирма, в която Марин Антон е съдружник, бил сключен договор за подизпълнение, а сумата от 22 760 654 леи била изплатена по банков път в периода 23 юли - 20 ноември 2009 г. за извършване на ремонтни дейности, които в действителност не са изпълнени. 

Прокурорите от НДБК са наложили осигурителен запор на имущество на обвиняемия. По случая има обвинено още едно лице за съучастие във вземане на подкуп. 

В обкръжението на Росен Ангелов е имало хора, на които е било известно, че е обявен за издирване, но не са сигнализирали

Предишна новина

Кой е виновен за шесторното убийство в Нови Искър?

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  Обратното на обратното | нерегистриран
  3
  -1

  А подкупващият представител на здравите и прогресивни западни демократични сили е... свидетел. На какво?  Мерси за румънския модел, както казват в родината на класицизма. Нещем ноу-хауто на граф Дракула и геният на Карпатите!

 2. 1
  при нас става обратното | нерегистриран
  0
  -2

  Чрез открито писмо подадох писмен сигнал 1996г., до гл.прокурор,Филчев за корупционни действия на н-к Грао при общ Враца,баща на следовател,прокурор а сега съдия, публикувано в местен вестник .

  Вместо чиновника,осъдиха мен за обида и клевета и преписване на подкуп.,потвърдено от върховния касационен съд. Видно от писма на ВКП вх.№4921/13г. от 04.09.2015г.,й 08.12.14г.,, оставяйки в сила присъда ЛС, за престъпление по чл.148 ал.-2 НК,и преписване на подкуп ,с решение № 166/10 май 2000г. по н.д. №50/2000г.-ВКсъд е допуснал съществено нарушение на закона,като НЕ Е ПРИЛОЖЕН ПО БЛАГОПРИЯТНИЯТ ЗА МЕН чл.78 а НК..,заради й което прокурора от ВКП в с. з. на 10.март 2000г.отказва да поддържа обвинението ,тъй като с публикацията съм изказал мнение..Към нак.дело№50/2000г.ВКсъд ,няма молба от “пострадалия “” за довършване на производството 2000г. ,.по досегашния стар ред ,този факт е счетен за ирелевантен, ,,за да потвърдят присъдата ЛС,вместо чл.78а НК глоба. , оставена в сила ПРИ ВЕЧЕ НЕДЕЙСТВИТЕЛЕН ЗАКОН /ПЗРЗИДНК/Д.В. БР.21/2000г. ,а, ,мотивите на решението излизат с два месеца закъснение,поради “заболяване” на докладчика .

  Независимо, че присъдата ЛС ,не е кореспондирала с действащото след 01.01. 2000г.законодателство в Република България,защото решението и мотивите на ВКс са произнесени на 10 май 2000г., 5 месеца след въвеждането на новия закон.

  Причина , касационната инстанция да гледала делото и постанови решението си по новия процесуален ред,й , да върне ОХ делото на първа инстанция, за да тръгне то по тъжба на пострадалия и да завърши по новия закон ,с наказание Глоба по 78 а НК,а не лишаване от свобода и 2516 лв.неймуществени щети с лихви,без да са поискани в с.з.?!

  В законоустановения шест месечен срок,. имам десетки искания за възобновяване до окр.прокурор Враца,гл.прокурор,,,Рс Враца ,ВКсъд .Всичките с отказ? Така укриха,че .“ правораздаващ “съд” ,,й “правоприлагащата”Рп Враца,независимо от дадените указания с /д.в.бр.10 от 1993г./отм/,,са “”пропусналали”” да квалифицира престъплението като единна престъпна дейност по смисъла на чл. 26 НК, за да се препятства приложението на института на чл. 78а НК, Представляващо съществено процесуално нарушение в досъдебното производство, “”НЕЗАБЕЛЯЗАНО “” й в разпоредителното заседание на Рс Враца,й при постановяването на присъда №245/9.7.99г., й НЕЗАБЕЛЯЗАНИ от докладчика от Ос Враца,оставил в сила присъдата ЛС с внох.д. №358/99г.,й НЕЗАБЕЛЯЗАНИ й от т.н. ВКсъд.,

  Гл.прокурор Б.В. внася искане1377/08г.за възобновяване на осн.чл.78а НК,оставено без разглеждане от ВКс, 2 н.о.,поради касационна проверка на присъдата. ,ЗА ДА НЕ СМЕЕ ,никой да пише ,сигнализираи се бори срещу корупцията в местната власт й в т.н.”съдебна система.”Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.