Бивш директор в МП уличила в нарушение на закона и натиск бившите правосъдни министри Екатерина Захариева и Мария Павлова

Бивш директор в МП уличила в нарушение на закона и натиск бившите правосъдни министри Екатерина Захариева и Мария Павлова
Мария Павлова (служебен министър на правосъдието в кабинета на Огнян Герджиков) и Екатерина Захариева, правосъден министър в периода 2016-2017 г., понастоящем вицепремиер по правосъдната реформа, снимка: БГНЕС

Скандалът с предоставяне на българско гражданство за чужденци срещу подкуп продължава да се разраства. С нарочно съобщение от прокуратурата признаха, че са били сезирани от администрацията на президента Румен Радев за нередности при "процедурите по предоставяне на българско гражданство". Уточнението е по повод думите на зам.-главния прокурор Иван Гешев от сряда, че не е запознат със сигнал от държавния глава за нередности в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ). От държавното обвинение подчертават, че предоставените от президенството данни нямат отношение към актуалното разследване срещу организираната престъпна група, ръководена от арестувания председател на ДАБЧ Петър Харалампиев.

Сигналът от "Дондуков" 2 до прокуратурата е от 20 март 2017 г. и става въпрос за препращане на информация, подадена от тогавашния директор на Дирекция "Българско гражданство" при Министерство на правосъдието (МП) Катя Матева, която уличава в "репресивна политика" бившите министри на правосъдието Екатерина Захариева и Мария Павлова. 

Действията на двамата министри, както и на ресорните заместник-министри, са били обект на проверка от ДАНС. Захариева и Павлова са дали обяснения, каквито е дала и Вергиния Мичева-Русева (зам.-правосъден министър при Христо Иванов и Екатерина и понастоящем съдия-бел.ред.). Проверката не е потвърдила данните на Матева, която междувременно е подала и втори сигнал. Писмата на бившата вече директорка в правосъдното министерство, освен до държавния глава, са били изпращани и до министър-председателя и до ръководството на ДАНС.

"На 20.03.2017 г. до главния прокурор е постъпило писмо от главния секретар на Президента на Република България, с което е изпратен сигнал, получен в администрацията на Президента на 09.03.2017 г. Сигналът е бил подаден от лице, заемащо тогава длъжността "директор на дирекция "Българско гражданство" в Министерство на правосъдието (Катя Матева). В него се излагат твърдения за закононарушения в МП и в ДАБЧ, свързани с процедурите по предоставяне на българско гражданство. Изложени са и множество твърдения за "репресивна политика"на служебен министър на правосъдието (Мария Павлова), както и на министъра – негов предшественик (Екатерина Захариева), по отношение на служителите в дирекция "Българско гражданство". Претендира се разпореждане на "ревизия" на работата на министъра на правосъдието за периода юни 2016 г. – януари 2017 г. (Екатерина Захариева), поради решения на Съвета за българско гражданство, взети в нарушение на закона. Към сигнала до Президента, от подателя му са приложени подадени вече сигнали до министър-председателя и до ДАНС", съобщават от прокуратурата.

От информацията на прокуратурата се разбира още, че настоящ вицепремиер (вероятно се визира Екатерина Захариева или Красимир Каракачанов-бел.ред.), поне по твърденията на Катя Матева, е оказвал натиск, свързан с работата й като служител на правосъдното министерство. Това е станало още в първите седмици на настоящия кабинет. "С постановление от 31.03.2017 г. на прокурор от ВКП, на ДАНС е възложена пълна проверка по така изпратения сигнал. В хода й са изисквани документи и са снемани обяснения от бивши министри и заместник-министри на правосъдието, от бивш председател на ДАБЧ и от множество други длъжностни лица. Това е наложило удължаване на срока на проверката, като по нея, на 05.06.2017 г. е постъпил нов сигнал от същия подател /директор на дирекция в МП (Катя Матева)/, с оплаквания за упражняван натиск и осъществяване на незаконосъобразни действия, свързани със служебното й правоотношение, от страна на заместник на министър-председателя. И този сигнал е бил предмет на проверка от ДАНС. Заключенията от представените от ДАНС справки за резултатите от проверките са за липса на данни за извършени престъпления. С постановление от 25.10.2017 г. прокуратурата е отказала образуване на наказателно производство", съобщават още от държавното обвинение.

"Материалите по тази прокурорска преписка, включително сигналът - повод за започване на проверката /изпратен от главния секретар на Президента на 20.03.2017 г./ нямат отношение и не са послужили за започване на разследването по досъдебното производство, по което понастоящем е обвиняем председателят на ДАБЧ", пишат в заключение от прокуратура. 

Захариева и Павлова не са коментирали твърденията на Катя Матева, за която бе анонсирано, че в петък ще участва в сутрешния блок на бТВ.

Още по темата

Убиецът на 23-годишната Дарина Министерска я упрекна посмъртно, че била лоша майка

Предишна новина

Изчезвали документите на кандидати за гражданство

Следваща новина

Коментари

8 Коментара

 1. 8
  | нерегистриран
  9
  0

  Пак серията от черни блондинки в Министерството на правосъдието. В случая Ицето, Катето и Цецка.

  При Васил Гоцев това беше едно от най-тихите и спокойни министерства, но откакто дойде в него черната серия от блондинки то се превърна в изобилен извор на некадърност, корупция и скандали.

 2. 7
  Поручик Ржевски | нерегистриран
  8
  -1

  Гешев, кога ще арестуваш аверчето си Каракачанов?!

 3. 6
  | нерегистриран
  10
  -1

  Случаят е невероятен скандал. Следва да има арести и на прокурори и на министри, и то днес, ако не се случи, значи октоподът е и в изпълнителната власт, и в прокуратурата(нещо ,което си го знаем, но това ще е поредното доказателство). Прокуратурата е смазала сигнал срещу министри,, в името на политкоректността.  Арестите в АБЧ-20 арестувани първоначално(едва ли не-не са арестувани само счетоводителите, чистачките и портиерът-както каза един политик) сами говорят дали сигналът е верен или не.  А подателката на сигналът е подложена на репресия-уволнена е. 4. 5
  Бела серия от чернилки | нерегистриран
  11
  0

  С тези арести Гешев и с-ие окончателно се разкриха като умни. И разбиращи от международни отношения. Комай патриоти. И най-паче борци срещу управлението МУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУ....[[_75413_]]

 5. 4
  Марко Тотев | нерегистриран
  11
  0

  За какви конспиративни теории говориш, по дяволите?! Нещата са "сложни" за онзи който няма очи да ги види и уши да ги чуе. Турция все повече излиза от американско опекунство или влияние по-точно. Инджирлик е забранена за американска авиация. Остава им Гърция и сега Баце приел Нетаняху, за некакъв си газов проект. А Северна Гърция си е историческа България. И почне ли да се дестабилизира Гърция, янките увисват. Съвсем. Затова активираха и протежето си Вартоломей. И цялата цел на мероприятието е да се държат българите на Балканите долу, понеже янките имат прекрасния спомен от гражданската война. Янки - вън! [[_75411_]]

 6. 3
  Марко | нерегистриран
  10
  -1

  Е,да ,ама не!  Нещата не са толкова елементарни,че да са очевадни,но определено не са в интерес на държавата...

  Конспиративните теории разказват едни странни неща свързани със заемането на територията по "мирен" начин,но не ми се коментира.

 7. 2
  ПрикриваТураТа | нерегистриран
  7
  -4

  Българско гражданство трябва да се получава лесно и бързо за всички на Балканите, Мармара и Украйна. Това е единствената антикорупционна мярка, другото са гласовете на Лангли.

 8. 1
  Значи се действа по копчета | нерегистриран
  17
  -4

  Правилното копче значи съсипване, неправилното - мотаене. Така действа любимата на този сайт прокуратура. Правото няма нищо общо.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.