Бивш полковник от австрийската армия влиза в затвора за шпионаж в полза на Москва

Бивш полковник от австрийската армия влиза в затвора за шпионаж в полза на Москва
снимка:freepik.com

Бивш полковник от австрийската армия вчера беше признат за виновен в шпионаж в полза на Русия и осъден на три години затвор от съд в Залцбург, съобщиха световните агенции.

Според обвинението 71-годишният офицер от резерва Мартин М. работел за руското военно разузнаване в продължение на 25 години, до 2018 г., дори след като напуснал армията. Той предавал на Москва сведения, свързани с австрийските оръжейни системи, както и задачите на сухопътните войски и ВВС, за което получил общо 280 хиляди евро.

Случаят създаде дипломатическо напрежение между Виена и Москва, които традиционно се опитват да поддържат конструктивни отношения въпреки санкциите на ЕС срещу Русия, отбелязва ДПА.

През 2018 г. австрийските власти съобщиха, че разследват пенсионирания полковник, заподозрян, че предава в продължение на 20 г. на руското военно разузнаване информация за австрийската военна авиация, артилерийските системи, за висшите служители и миграционната криза. Самият той не се смята за шпионин и твърди, че не е разкрил държавни тайни в ущърб на Австрия. 

Още по темата

Още 15 дни епидемична обстановка, мерките - без промяна

Предишна новина

ДАНС ще провери банката, от която Божков е теглил парите, с които твърди, че си е купувал спокойствие от властта

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    ТОТЮ | нерегистриран
    0
    0

    СТАТИЯТА Е ЗА АВСТРИЯ.ПРЕДСТАВЕТЕ СИ КАКВО Е У НАС ПО СЪЩИЯ ВЪПРОС...

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.