Бивш прокурор от Шумен е осъден на 3 години и половина затвор за подкуп

Бивш прокурор от Шумен е осъден на 3 години и половина затвор за подкуп
Снимка: БТА

Ефективна присъда от 3 години и половина затвор за подкуп получи бившият прокурор от Районната прокуратура в Шумен Румен Пенев. Състав на Софийския градски съд (СГС) с председател съдия Атанас Атанасов оправда обаче подсъдимия по обвинението, че е  извършил престъплението в качеството на прокурор и че длъжностното лице, върху което е приел да упражни влияние, е заемало отговорно служебно положение.

Делото срещу Пенев приключва само 3 месеца след началото си в СГС. Той е обвинен, че през октомври м.г. поискал подкуп от 25 000 лева от адвокат Найден Николов. Срещу сумата щял да упражни влияние върху колегата си прокурор Янко Желязков, за да не повдигне обвинение и да прекрати досъдебно производство срещу Николов. Става дума за дело за адвокатски хонорар, заведено срещу Николов от Денчо Денев. Адвокатът казал на Румен Пенев, че парите са много. Прокурорът намалил сумата на 21 000 лева. Найден Николов се оплакал в полицията и Пенев бе задържан. Съдът днес реши Пенев да излежава присъдата си първоначален общ режим за в затворническо общежитие от открит тип. Освен това подсъдимият трябва да плати и 566 лева разноски по делото. Присъдата не е окончателна и може да бъде обжалвана и протестирана пред Софийския апелативен съд в 15-дневен срок.

Часове по-рано прокуратурата поиска по-ниска присъда от 3 години затворе за бившия прокурор. "Престъплението е напълно доказано, извършено е от магистрат, който не се е разкаял, не е признал вината си, през цялото време твърди, че е бил посредник между двама души. С присъдата трябва да дадем пример на младите магистрати, че не трябва да се изкушават в своята работа", заяви наблюдаващият прокурор Иван Аврамов днес пред съда, след като започнаха пледоариите по делото.
Прокурор Аврамов добави, че ако все пак съдът прецени, че ефективното наказание е твърде сурово, то тогава съдът да наложи три години условна присъда с петгодишен изпитателен срок.

Румен Пенев бе задържан на 13 януари т.г. при акция на ГДБОП. Във всички медии тогава се появи информацията, че магистратът е бил заловен след зрелищна гонка в центъра на Шумен, преследван точно от 7 полицаи, докато бяга към автомобила си, където бил проснат по очи.
Днес прокурор Иван Аврамов обясни, че такова преследване не е имало и той може да гарантира, защото е присъствал на акцията. "Преследване не е имало, лично аз участвах в операцията. Той си стоеше в колата с Николов, остави парите и в момента, в който пипна парите с дясната ръка, полицаите го арестуваха", обясни прокурор Аврамов. Според него погрешната информация за преследване и екшън в центъра тръгнала от медиите. Всъщност тогава медиите цитираха очевидци на ареста.

Арестът е станал след среща между Пенев и Николов, на която адвокатът трябвало да донесе парите. Двамата се видели в кафене, но там пари не са били вадени. Подсъдимият не успя днес да каже в обясненията си защо не са дадени парите в кафенето, щом не става дума за подкуп, а е тръгнал с Николов към колата си, където свидетелят оставил чанта и хукнал навън с думите: "Аз бях дотук".
Парите били разделени на една пачка с 1000 лева, а останалите били в чанта, за да може по-лесно Пенев да пипне белязаните пари и да бъде задържан. Десет дни преди старта на делото, Висшият съдебен съвет уволни дисциплинарно Пенев за уронване престижа на съдебната власт и нарушение на Етичния кодекс.


Още по темата

Парламентът избра 11-те членове на ВСС от своята квота

Предишна новина

Съветът за електронни медии сезирал прокуратурата за рапърите

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  равноправие | нерегистриран
  1
  0

  същия този СГС миналата година за укрити 16,7 милиона лева даде УСЛОВНА присъда. Да ама тогава подсъдимия се казваше Христо Ковашки, а не бе някакъв провинциален магистрат

 2. 1
  прикривитура | нерегистриран
  1
  0

  Значи, когато съдиха съдия искаха осем години или нещо подобно, осъдиха го на пет. Като е от нашите искат три, даже великодушно се съгласяват да е условно.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.