Бивш шеф в ГДБОП осъди държавата за 40 хил. лв.


Бившият шеф на териториалното звено "Борба с организираната престъпност" във Велико Търново Орлин Тодоров е осъдил държавата за 40 хил. лв. заради незаконни обвинения. Решението не е окончателно, но е второто в полза на бившия полицай. На първа инстанция му бяха присъдени 65 хил. лв.

Тодоров осъди държавата заради обвиненията, че е изнесъл секретна информация, че незаконно е използвал информация, събрана чрез СРС-та, и че е превишил властта си. Бе осъден на три години условно само за изнасяне на информация по скандала с мъртвороденото бебе в болницата в Горна Оряховица. По този случай бившият вътрешен министър Цветан Цветанов дори прочете СРС-та от трибуната на парламента. След края на мандата си Цветанов бе обвинен, че незаконно е подписал на Тодоров да се изплатят 50 хил. лв. обезщетение при пенсиониране. Бившият министър бе оправдан по това дело.

Макар да не бе осъден ефективно, Тодоров прекара 1 година в ареста, след като бе обвинен. Престоят там му е нанесъл сериозни неимуществени вреди, пишат в решението си магистратите. Като полицай той търпял заплахи от другите задържани, бил стресиран, отслабнал, затворил се в себе си. Сред арестантите имало и такива, които лично той е задържал. "Те имали негативно отношение и отправяли към него закани. На два пъти бил блъскан, когато арестантите и излежаващите присъди били извеждани. Човекът, който сипвал храната, излежавал присъда за убийство, разкрито от Тодоров. През този период той не вземал полагащата му се храна. През целия престой Тодоров бил много притеснен и уплашен от отправяните към него заплахи, пиел хапчета, отслабнал", пише в мотивите на съда.

Таксите за събиране на дългове намаляват

Предишна новина

Герман Костин се оплаква, че нарушавали защитата му

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    Izy | нерегистриран
    2
    0

    Дайте номер на делото та да видим тез мотиви.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.