Бивш земеделски шеф във Видин продавал земи на безценица

Бивш земеделски шеф във Видин продавал земи на безценица

Бившият шеф на Областна дирекция "Земеделие" във Видин Николай Тодоров ще бъде съден за продажба на земи на безценица, за които дори нямал право да сключва сделки. Това съобщиха от окръжната прокуратура  в града и поясниха, че Тодоров е обвинен и предаден на съд за длъжностно престъпление. Сделките, заради които бившият директор ще отговаря са извършени в края на 2008 г. и в първите шест месеца на 2009-а.

Тодоров първо сключил договор за покупко-продажба на земи в селата Извор, Карбинци, Дълго поле и Лагошевци. С купувача била договорената цена от малко над 50 000 лева за над 200 дка общински земи. Според изготвената експертиза обаче определената стойност на тези имоти е почти 700 000 лв.

По този начин обвиняемият Тодоров е упражнил чужди властнически правомощия, доколкото според Закона за общинската собственост (ЗОС) продажбата на имоти и вещи се извършва след решение на Общинския съвет, от кмета на общината чрез публичен търг или конкурс.

По същия начин през 2009 г. Тодоров продал земи в общините Димово, Руженци, Бойница, и Брегово. Според прокуратурата е нарушен и чл. 7 от ЗОС, доколкото сред отчуждените земи има и такива – публична общинска собственост, за които съществува забрана да бъдат предмет на разпоредителни сделки.

"В резултат са причинени значителни вреди за държавата в размер на около 2 млн. лева. В съвсем кратки срокове след сключването на договорите закупените земи са продадени от купувача на трети лица, вследствие на което са реализирани огромни печалби", посочват от прокуратурата.

Цацаров атакува в КС отпадането на давността за престъпления на комунизма

Предишна новина

Бисеров иска делото му за пране на пари да бъде вкарано в съда или да бъде прекратено

Следваща новина

Коментари

6 Коментара

 1. 6
  Объркан | нерегистриран
  0
  0

  Имам въпрос:

  Как "продажба" на имоти публична собственост води до вреди за държавата? Това не са ли нищожни сделки?

 2. 5
  Изи | нерегистриран
  2
  -1

  До #4: щото Сините Акули са побратими със Щуките от Бдин.

 3. 4
  ??? | нерегистриран
  4
  -2

  А, защо на снимката е съдебната палата в град Бургас???

 4. 3
  А бившият председател на един районен съд в същата област? | нерегистриран
  1
  -2

  Или как чакаме изтичането на давността: http://www.sociopower.net/tesla-v-zabite/item/285-ot-petiletka-i-polovina-prokuraturata-machka-delo-sreshtu-skalata-na-yane-v-belogradchik.html

 5. 2
  Генерал Живко Мартишки - младши | нерегистриран
  2
  -3

  Човек е на ДПС, при Орешарски пак беше назначен на служба. За това и цацараторите са бавили поръчката, че сега за Коледа му правят този подарък, най-после да го изправят пред съда ;)

 6. 1
  | нерегистриран
  2
  -2

  След шестгодишно разследване :-)

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.