Бивша обвинителка осъди прокуратура за рекордните 150 000 лева


Бившата прокурорка от Лом Вероника Кольова успя да осъди държавното обвинение да й изплати рекордното обезщетение от 150 000 лева заради заведеното срещу нея дело, научи Mediapool. Решението е окончателно потвърдено от Върховния касационен съд.

Кольова води делото по реда на Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, който дава право на всеки гражданин да съди прокуратурата при провал на повдигнатите обвинения. Това обезщетение е най-голямото присъждано досега по силата на този закон и би утежнило и без това не особено розовото финансово положение на държавното обвинение.

Прокуратурата ще трябва да плати и лихви върху сумата от 150 000 лева за последните четири години, откакто бе постановена присъдата на първа инстанция. Това са още близо 65 000 лева.

Бившата районна прокурорка на Лом е медиен герой. Тя бе един от първите магистрати, с които започна т.нар. прочистване на прокуратурата от Борис Велчев след ерата на Филчев. През 2006 г. Кольова е дадена на съд по обвинение, че съставила неверни доклади за състояние на ломската прокуратура. Три години и половина по-късно тя е оправдана, защото прокуратура не успява да докаже какви щети, освен имиджовите, е нанесла Кольова със своите действия.
Решението на ВКС по случая "Кольова" е изключително важно, защото в него за първи път изрично се посочва защо някои категории граждани заслужават да получават по-големи обезщетения от останалите пострадали от действията на прокуратурата. Съдът смята, че "полицаи, военни, магистрати, митнически служители и прочие" служители трябва да бъдат овъзмездени с по-високи суми, тъй като "очакванията и изискванията на обществото към тях за почтеност и спазване на законите, са изключително завишени".

Практиката на българския съд показва, че Темида е много по-състрадателна към тази "отбрана" част подсъдими граждани. Проучванията на Mediapool за решенията на съда по ЗОДОВ показа, че подходът към останалите граждани е различен - много по-тежки наказателни репресии (в това число многогодишен престой в ареста, влачени с десетилетия дела и дори случаи на незаконно вкарване в затвора) водят до много по-малки обезщетения.

През последните няколко години има няколко бивши депутати и кметове, които са спечелили делата си срещу прокуратура по реда на ЗОДОВ, но техните обезщетения са много далеч от присъденото на Кольова – средно по около 30 000 лева. Нито един лекар, чиято репутация е била съсипана от водено дело, не е успял да вземе обезщетение дори близко до това на ломската обвинителка.

През 2012 година 10 митничари от Кулата осъждат прокуратура за заведените срещу тях дела за корупция и обезщетението им за увреден имидж е по 5000 лева на човек.

В хода на делото си Вероника Кольова успява да докаже безпроблемно вредите, които търпи от заведеното й дело – губи работата си, изпитва сериозен психически дискомфорт, репутацията й е срината, семейството й страда от случващото се. Това е обичайна история, която може да се види в много от делата по ЗОДОВ.
Интересното в случая на Кольова е, че на първа инстанция Софийският градски съд й присъжда обезщетение от 250 000 лева. Впоследствие то е намалено до 150 000 лева от Софийския апелативен съд преди присъдата да бъде потвърдена от ВКС.

Колко струва мръсната уста според съда

Предишна новина

Кога съдилищата трябва да плащат за лошо правосъдие

Следваща новина

Коментари

4 Коментара

 1. 4
  KKabakcievDrSc | нерегистриран
  2
  -1

  До коментар [#1] от ".":  "уж в Конституцията пише,че привилегии на база служебно и обществено положение са недопустими. различният размер обезщетения на база социалнен статус са точно привилегии."  Много точно!

  Така наричащият се Върховен касационен съд е място, където непрекъснато се погазва законът, където се извършват беззакония, безобразия и престъпления!

  Вижте публикациите в блога ми - с конкретни факти, документи и имена!

 2. 3
  Върховен съдия | нерегистриран
  2
  -1

  Незаконното обвиняване на прокурорката Вероника от Лом било стъпка на Б.Велчев за прочистване на прокуратурата след Филчев. Сега се оказва, че европидалът Б. Велчев незаконно е обвинил прокурорката. Тогава да й се извини публично конституционният съдия и важен европидал Б. Велчев на пострадала и той да плати парите. Ако се прави, че няма, ние ще му кажем откъде да ги вземе. Освен това за назидание любовникът на Велчев от Доспат да го опъне яко, докато избие всичката му подлост. И накрая да се извинят на Филчев, че го напръскаха не за първи път. Ай сиктир и педераското прочистване на прукуратурата.

 3. 2
  | нерегистриран
  5
  0

  Ябе хора, не се ли сещате каква епростата схема: Прокурорите, съдиите и полицаите по силата на перверзния закон не носят персонална отговорност.- Каквито и колкото и вреди да причинят, на милиони българи за милиарди лева, всичко се плаща не от винодните престъпници: прокурори, съдии и полицаи, а от българския народ! Ежедневно в България се извършват злоупотреби и престъпления от прокурори, съдии и полицаи, но нито един не е дори дисциплинарно наказан и вкаран в затвора, напротив те стават все по-нагли и все по-безочливи и ежедневно извършват все по-големи нарушения и престъпления. А в конкретния случай при тази ситуация, какво им пречи да изпълнят една постановка по сценарий с предварително осигурен благоприятен край: Безотговорни и ненаказуеми прокирори повдигат предварително обречено обвинение срещу своя колега, тя става "репрсирана" и като "ЖЕРТВА" понесла "огромни вреди" съди не прекия причинител - своя колега прокурор, а прокуратурата, тоест България, прикоето всички българи й плащаме измисленото обезщетение! Вместо да работи, тя се пенсионира като богаташка, делка си парите с колегите и всички с нови апаратменти, яхти, кори и т.н. спроред лицниет им вкусове и нужди.... Кой ял, ял, кой такован, такован .... Ялите са престъпниците с влас,т такования е българския народ!

 4. 1
  . | нерегистриран
  1
  0

  ТОЕСТ АКО ПРОКУРАТУРАТА РАЗСИПЕ ЖИВОТА НА НЯКОЙ "ОБИКНОВЕН" ЧОВЕЧЕЦ-например лекар, учител, митничар с незаконни обвинения- обезщетението е около 5000 лева. Но при сходни дела срещу "по-равните"-обезщетения по 150 000. Потрес и половина. А уж в Конституцията пише,че привилегии на база служебно и обществено положение са недопустими. различния размер обезщетения на база социалнен статус са точно привилегии.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.