Бивша съдийка от Раднево, осъдена за фалшифициране на протокол, иска пак да правораздава

Бивша съдийка от Раднево, осъдена за фалшифициране на протокол, иска пак да правораздава
Люба Петрова, заедно с адвоката си Менко Менков

Бившата съдийка от Районния съд в Раднево Люба Петрова, която бе окончателно осъдена за фалшифициране на протокол от съдебно заседание, иска отново да стане част от съдебната система и да бъде възстановена на работа като магистрат. Това става ясно от дневния ред на Съдийската колегия към Висшия съдебен съвет (ВСС) за заседанието насрочено във вторник, когато кадровиците трябва да обсъдят и да решат дали ще уважат молбата на Петрова.

През април т.г. стана ясно, че Върховният касационен съд (ВКС) окончателно е осъдил Петрова на пробация. През март 2017 г. бившата съдийка била определена за съдия-докладчик по дело, образувано въз основа на направено предложение за прекратяване на принудителни медицински мерки спрямо освидетелстваната Станка Ботева, която имало 64 хоспитализации в психиатрично лечебно заведение. Откритото съдебно заседание по въпросното дело било насрочено за 29 март 2017 г. от 08:55 ч. Без да обяви съдебното следствие за приключено или да даде ход на съдебните прения, съдия Петрова се обърнала към освидетелстваната жена като й казала: "Пускам те да си отиваш вкъщи". Заседанието продължило около пет минути, като съдията освободила участващите в него без да постанови съдебен акт. На следващия ден Петрова изготвила и подписала протокол от проведеното съдебно заседание и го оставила на бюрото на съдебния секретар за подпис и предаване в деловодството на съда. При прегледа на документа служителката установила, че съдържанието му не отговоря на действителното случилото се в заседанието по делото. Поради това служителката решила да не подписва протокола в този му вид и след прослушване на звукозаписа от заседанието изготвила нов протокол, поставила му номер и предала делото в деловодството на съда с два протокола.

Върховните магистрати приеха, че тези действия на Петрова са инцидента проява, тя не е обществено опасна и затова наказанието й бе намалено от 1 година условно на пробация.

Срещу Люба Петрова се води и още едно дело – за лихварство и измама. Според прокуратурата бившата съдийка измамила психично болна жена заедно със старозагорския адвокат Румен Русев. Обвинението й е за това, че е ощетил с 22 763 лв. шизофреничката Гергана Павлова, която не можела да осъзнава какво върши и да изразява собствена воля. Според прокуратурата, през 2012 г. болната жена помолила приятелката си Евгения Христова да намери адвокат за продажба на апартамента й. Приятелката се свързала със съдия Петрова, която й дала два празни листа и наредила Гергана да ги подпише. След като болната жена положила парафа си, Петрова предала листовете на Русев, който продал имота и не казал на Гергана. Нейни близки се усетили, че е измамена и я пратили да подаде жалба в Старозагорския районен съд. Освен, че е измамила болната жена, според прокуратурата, Петрова е отпуснала и шест големи заема на Христова, като в замяна поискала огромна лихва. Парите Петрова щяла да си набави след като изтегли банков заем. Това дело срещу Петрова бе прекратено и върнато на прокуратурата, тъй като съдът сметна, че обвинението не е достатъчно ясно в частта, в която Петрова е обещала пари на Христова. Преди около седмица обаче Софийският апелативен съд (САС) реши, че в обвинителния акт срещу бившата съдийка няма нищо неясно и че прокуратурата е описала подробно всички 6 сделки – кога и къде са били сключени, какви уговорки е имало за отпусканите заеми, както и за претендираните лихви. "Поради което не може да се приеме, че обвинението е неясно и правата на Петрова са били нарушени", смятат апелативните съдии.

След започването на наказателните поизводства срещу Петрова, тя бе временно отстранена от дъжност до приключване на делата. Междувременно самата тя поиска да бъде осовободена окончателно от системата, но Съдийската колегия прецени, че преди да се произнесе по тази й молба трябва да поиска справка от държавното обвинение за всички висящи срещу нея дела. Още преди това да е станало Петрова очевидно е променила мнението си и е поискала да се върне да правораздава в Районен съд-Раднево. Окончателното решение на съдебните кадровици ще стане ясно във вторник. 

Още по темата

Евгени Крусев ще отговаря за ощетяване на бюджета на общината с близо 1 млн. лв.

Предишна новина

ВАП възложи проверка на безопасността на басейните и плажовете

Следваща новина

Коментари

20 Коментара

 1. 21
  Антизлобата | нерегистриран
  3
  -1

  До 18

  Хахаха....то и там голяма смехория! Диви селяни милиционери, поредното ОПГ в държавните институции

 2. 20
  ... | нерегистриран
  5
  0
  До коментар #15 от "бау бау | нерегистриран":
  Тези "престъпления", на фона на ОНЕЗИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ, са като шегичка на малко дете в детската градина. За мен е много по-важно магистратите, които извършват и прикриват ОНЕЗИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ, да бъдат изчистени от системата, но тях не само че не ги махат и разследват, ами ги повишават и слагат на ръководни длъжности, за да продължават все в същия дух. А тези с дребните провинения са дребни риби, от които на практика нищо не зависи, защото над тях са няколко инстанции с акули, ги изкарват най-големите престъпници в съдебната система. Древните са го казали - дайте на плебса хляб и зрелища, т. е. - секс, шамари, алкохоли, протоколи... А парите, големите пари къде са? Продължавай да не виждаш по далеч от носа си...  И като са дребни престъпленията да не ги съдят защото са съдии, така ли? Или да не ги пишат и коментират? Не знам въпросните хора какъв морал имат и с какви очи гледат хората, които съдят? А ги съдят за същото което те извършват всеки ден, само дето са си повярвали че са над всички и са безсмъртни. Все от някъде трябва да се почне, а може би един ден ще стигнат и до тези които цитираш.

 3. 19
  | нерегистриран
  14
  0

  значи тази съдийска каста,която се мисли за богопомазана, е крайно време да бъде разбита - то не са комбинации, подкупи,шуробаджанащина,какво ли не...

 4. 18
  Злобата | нерегистриран
  6
  -4

  Една прокурора, май, я осъдиха за лъжесвидетелстване, какво става с нея?

 5. 17
  | нерегистриран
  4
  -4

  Военно-апелативния съд е станал на ОПГ, а вие се занимавате с някакъв си селски съд.  Чета, и не вяравам на ушите си: https://www.dnes.bg/temida/2019/06/21/sydyt-postanovi-1-g-uslovno-za-sydiia-pengezov-za-zloupotreba-s-vlast.414186

 6. 15
  бау бау | нерегистриран
  6
  -5
  До коментар #14 от "000 | нерегистриран":


  Изобщо не се радвам, че някой е осъден за "дребни провинения". Явно е, че ти не виждаш по - далеч от носа си, щом не правиш разлика между провинение и престъпление. Просто е факт, че има осъдени магистрати, които продължават да работят в системата и да правораздават, а има други, които ги уволниха за нарушения.

  Тези "престъпления", на фона на ОНЕЗИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ, са като шегичка на малко дете в детската градина. За мен е много по-важно магистратите, които извършват и прикриват ОНЕЗИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ, да бъдат изчистени от системата, но тях не само че не ги махат и разследват, ами ги повишават и слагат на ръководни длъжности, за да продължават все в същия дух. А тези с дребните провинения са дребни риби, от които на практика нищо не зависи, защото над тях са няколко инстанции с акули, ги изкарват най-големите престъпници в съдебната система. Древните са го казали - дайте на плебса хляб и зрелища, т. е. - секс, шамари, алкохоли, протоколи... А парите, големите пари къде са? Продължавай да не виждаш по далеч от носа си...

 7. 14
  000 | нерегистриран
  5
  -2
  До коментар #13 от "бау бау | нерегистриран":
  Аз каквото мисля, съм го написал, но това, че ти не можеш да го разбереш, не говори много добре за теб и си остава за твоя сметка...

  Някога Дибич Задбалкански - руски генерал, минавайки през територията на България по време на поредната руско-турска война, попитал българските чорбаджии какво ще искат от руския император. Те му казали, че искат... камбани, за да си ги сложат на църквите, т. е. още не са били "узрели" за свободата си. Та и ти така, не виждаш по-далеч от носа си - радваш се на осъждания за някакви дребни провинения, които ти хвърлят като прах в очите, за да скрият ГОЛЕМИТЕ престъпления. Знам доста неща, но не ми е работа и на мога да ги докажа. Хората, които имат правомощия и ресурс да го направят, и за това получават заплати, също ги знаят доста добре тези неща, но съвсем съзнателно не си вършат работата. Сега сещаш ли се какво имам предвид?  Изобщо не се радвам, че някой е осъден за "дребни провинения". Явно е, че ти не виждаш по - далеч от носа си, щом не правиш разлика между провинение и престъпление. Просто е факт, че има осъдени магистрати, които продължават да работят в системата и да правораздават, а има други, които ги уволниха за нарушения.

 8. 13
  бау бау | нерегистриран
  5
  -4
  До коментар #12 от "000 | нерегистриран":
  Ние троловете не знаем какви са тарифите

  във ВКС, ВАС, САС и т. н. инстанции и за това не пишем за тях. Вие като не сте трол и сте толкова запознат/а с тарифите и с магистратите, които ги определят, подайте сигнал, където трябва. Много е жалко за Вас щом мислите, че "дребните мишки" магистрати могат да вършат престъпления и да не носят отговорност. Или пък сте една от тези"мишки" и затова сте много засегнат/а от коментарите.

  Аз каквото мисля, съм го написал, но това, че ти не можеш да го разбереш, не говори много добре за теб и си остава за твоя сметка...

  Някога Дибич Задбалкански - руски генерал, минавайки през територията на България по време на поредната руско-турска война, попитал българските чорбаджии какво ще искат от руския император. Те му казали, че искат... камбани, за да си ги сложат на църквите, т. е. още не са били "узрели" за свободата си. Та и ти така, не виждаш по-далеч от носа си - радваш се на осъждания за някакви дребни провинения, които ти хвърлят като прах в очите, за да скрият ГОЛЕМИТЕ престъпления. Знам доста неща, но не ми е работа и на мога да ги докажа. Хората, които имат правомощия и ресурс да го направят, и за това получават заплати, също ги знаят доста добре тези неща, но съвсем съзнателно не си вършат работата. Сега сещаш ли се какво имам предвид?

 9. 12
  000 | нерегистриран
  9
  -3
  До коментар #11 от "бау бау | нерегистриран":
  Ей това са престъпленията в съдебната система - някой карал с алкохол, щото от бачкане се скапал и превъртял, друг праснал шамар, на някаква, дето го нерви, трети не си карал делото по НПК, за да приключи по-бързо и после си оправил протокола, а секретарката "решила" да го издъни... и отдолу на темата 33 трола - селски тарикати, дето много им знаят човките... Що не пишете за "тарифите" във ВКС, ВАС, САС и т. н. инстанции, често започващи от 100 к нагоре и защо няма нито един осъден висш магистрат за корупция? То заловен и разследван даже няма... Може би всички са много съвестни и честни? И в тази връзка за ченгетата и поръчковата прокуратура нещо имате ли да кажете? Ловят се и се осъждат някакви дребни мишки, за да ви замажат очите и да продължават на спокойствие да си въртят далаверата, а вие блеете от радост като овце в стадо!

  Ние троловете не знаем какви са тарифите

  във ВКС, ВАС, САС и т. н. инстанции и за това не пишем за тях. Вие като не сте трол и сте толкова запознат/а с тарифите и с магистратите, които ги определят, подайте сигнал, където трябва. Много е жалко за Вас щом мислите, че "дребните мишки" магистрати могат да вършат престъпления и да не носят отговорност. Или пък сте една от тези"мишки" и затова сте много засегнат/а от коментарите.

 10. 11
  бау бау | нерегистриран
  7
  -11
  До коментар #9 от "000 | нерегистриран":
  Няма такова друго място в света. Вече има осъдена съдийка от РС - Пазарджик на две години пробация за шофиране в пияно състояние, която продължава да правораздава, та дори е наградена за големи постижения.

  Ей това са престъпленията в съдебната система - някой карал с алкохол, щото от бачкане се скапал и превъртял, друг праснал шамар, на някаква, дето го нерви, трети не си карал делото по НПК, за да приключи по-бързо и после си оправил протокола, а секретарката "решила" да го издъни... и отдолу на темата 33 трола - селски тарикати, дето много им знаят човките... Що не пишете за "тарифите" във ВКС, ВАС, САС и т. н. инстанции, често започващи от 100 к нагоре и защо няма нито един осъден висш магистрат за корупция? То заловен и разследван даже няма... Може би всички са много съвестни и честни? И в тази връзка за ченгетата и поръчковата прокуратура нещо имате ли да кажете? Ловят се и се осъждат някакви дребни мишки, за да ви замажат очите и да продължават на спокойствие да си въртят далаверата, а вие блеете от радост като овце в стадо!

 11. 10
  падение | нерегистриран
  10
  -2

  Надолу и все надолу....

 12. 9
  000 | нерегистриран
  15
  -2
  До коментар #1 от "+- | нерегистриран":
  Осъден съдия за извършено умишлено престъпление от общ характер и се чудим какво да правим?!

  Дали има друго такова място по света?

  Няма такова друго място в света. Вече има осъдена съдийка от РС - Пазарджик на две години пробация за шофиране в пияно състояние, която продължава да правораздава, та дори е наградена за големи постижения.

 13. 8
  | нерегистриран
  10
  0
  До коментар #7 от " | нерегистриран":
  Да 6:Те затова я оправдаха, я!

  Името на адвоката води на изводи за финансови възможности на клиента...ама не е свързано с гарантирано качество на услугата, а още по-малко с професионална компетентност - и на клиента.

 14. 7
  | нерегистриран
  11
  -1

  Да 6:Те затова я оправдаха, я!

 15. 6
  | нерегистриран
  9
  -9

  Нея не я мислете!

  Все пак адвокат й е Менко Менков!

  На колко от вас магистрати ще адвокатства Менков?!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.