Бившият член на ВСС Ясен Тодоров: Президентът няма право да иска оставката на главния прокурор

Бившият член на ВСС Ясен Тодоров: Президентът няма право да иска оставката на главния прокурор
Ясен Тодоров, снимка:БГНЕС

Президентът няма право да иска оставката на главния прокурор, заяви бившият член на ВСС и настоящ следовател Ясен Тодоров пред бТВ. Той допълни, че за него големият проблем е опитът за овладяване на съдебната система от политиците.

"В Конституцията е записано, че единственият орган, който може да освободи предсрочно главния прокурор от поста му, това е ВСС с мнозинство от 17 гласа, с каквото и се избира. Тримата големи се освобождават по този начин предсрочно. В момента няма основания за тази процедура. А оставката е личен акт”, категоричен е Тодоров.

Той коментира, че нормите на Конституцията са много добри и мястото на прокуратурата и на следствието много правилно са определени в съдебната власт. "Имам мандат от Камарата на следователите да отправя призив към всички институции да спазваме добрия тон един към друг и да спазваме разделението на властите. Не искаме да влизаме в конфронтация с президента, но той няма право да иска оставката на главния прокурор. Конституцията и законът са му дали определени права и той ги упражни при неподписването на указа за встъпването на Иван Гешев при главен прокурор. Упражни ги по същия начин по отношение на избрания от предишния ВСС за председател на ВАС Георги Чолаков", каза още Тодоров.

Той отказа да коментира извършването на процесуално-следствени действия и събирането на доказателства по висящи производства. "Но искам да припомня как през 2015 г. много коментирахме т.нар. румънски модел. Голяма част от радетелите за съдебна реформа искаха в България да се случи румънски модел. Аз бях против и имах своите аргументи. В момента специализираната прокуратура действа, както действаше антикорупционното бюро на Лаура Кьовеши. Изключително голям парадокс е, че тези, които и сега харесват Кьовеши и се радват на избора й за главен европейски прокурор, критикуват действията на българската прокуратура, които са идентични. Днес протестират срещу изнасянето му в България. Нали се искаше да няма недосегаеми?", каза Тодоров.

Ретроспективни акценти върху нормативната база, регламентираща дейността на прокуратурата на Република България

Предишна новина

Все пак САЩ ще дават визи на студентите

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  Ех, | нерегистриран
  0
  -8

  Бат Яско, използвахате само. Ти тр. Да си шеф на следствието

 2. 1
  Ясенчо | нерегистриран
  8
  0

  Чист като момина сълза

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.