Бившият член на ВСС Мария Кузманова се пенсионира

Бившият член на ВСС Мария Кузманова се пенсионира
Мария Кузманова, снимка:БГЕНЕС/архив

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) пенсионира бившия член на кадровия орган и настоящ съдия в Софийския градски съд (СГС) Мария Кузманова.

Тя бе наградена и с отличие „личен почетен знак първа степен - златен“, както и с парична награда в размер на 1000 лв.

Мария Кузманова е съдия изпълнител в РС-Смолян от 02.03.1981 г. до 02.09.1984 г., от 03.09.1984 г. до 31.01.1991 г. е районен съдия в Районен съд – Мадан. До април 1996 г. е адвокат в Смолян. От 15.04.1996 г. до 23.09.1998 г. е инспектор по вписване към Министерство на правосъдието. Става съдия в СГС през 1998 г. От 16.01.2008 г. до 19.01.2012 г. е инспектор в Инспекторат към ВСС, след което се връща в СГС. Избрана е за член на ВСС на 03.10.2012 г.

Криза за кадри в съдийската КАК доведе до увеличаване на броя на кадровиците в нея

Междувременно, проблемът с желаещите действащи магистрати, които да влязат в състава на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) към Съдийската колегия на ВСС, който от години стои непреодолян, отново се появи на дневен ред.

Това, че няма желаещи магистрати да влязат в КАК доведе до увеличаване на броя на кадровиците в нея от петима души на осем. Така вече съставът на комисията ще е от общо тринадесет души. Измежду действащите съдии пeтимa ce избиpaт oт BKC – двaмa cпeциaлиcти пo гpaждaнcĸo пpaвo и пo eдин пo нaĸaзaтeлнo и тъpгoвcĸo пpaвo, ĸaĸтo и един от ВАС.

Друго нововъведение, възприето от Съдийската колегия е това, че действащите магистрати в състава на КАК няма да се занимават със същинско правораздаване в периода, в който са нейни членове. Мандатът на участващите в КАК е 1 година, с възможност за едно преизбиране.

Още по темата

Делото за сводничество срещу Росен Чолов се връща в АСНС

Предишна новина

Хванаха контрабандни цигари за 5 млн. лв. на пристанището в Бургас

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

  1. 2
    Истината | нерегистриран
    9
    0

    Какви награди ,златна значка и пари!!!Щтом се раздават на некадърните ,то за кадърните няма да има,Награда за безумните и решения,които стават за книга в която се коментира как не трябва такъв съдия да правораздава и защо системата го е допуснала дори и в редиците на ВСС.!!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.