Бившият конституционен съдия Стефка Стоева е предложена от ГЕРБ за председател на ЦИК

Бившият конституционен съдия Стефка Стоева е предложена от ГЕРБ за председател на ЦИК
Доскорошният конституционен съдия Стефка Стоева е предложена за председател на ЦИК

Доскорошният конституционен съдия Стефка Стоева е предложена от ГЕРБ за председател на новата Централна избирателна комисия (ЦИК). Това съобщи на брифинг в парламента председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, определяйки Стоева като "гарант за изборния процес""Понеже всички знаем, че днес изтича последният срок за предложенията, които ще направим за членове на ЦИК, сами разбирате, че всяка една от парламентарните групи би трябвало да подхожда доста сериозно и отговорно към номинациите. Знаем, че изборният процес трябва да бъде максимално прозрачен, изцяло в съответствие със законодателството на България и хората да бъдат максимално подготвени и да имат съответния опит ", заяви Цветанов.

Останалите предложения на ГЕРБ за членове на ЦИК са Георги Баханов, Йорданка Ганчева и Мария Бойкинова, които досега влизаха в състава на Комисията, Александър Андреев, който е неин говорител и беше от квотата на бившия коалиционен партньор на БСП - БЗНС "Александър Стамболийски" на Спас Панчев (в момента независим депутат) , адвокатът Мирослав Джеров и асистентът в Софийския университет "Св. Климент Охридски" Димитър Димитров.

От БСП предлагат за членове на изборния орган - Таня Цанева, настоящ член, юристът Николай Николов, който бе кандидат на БСП за председател на КПКОНПИ, както и Силва Дюкенджиева - юрист, Силвия Стойчева - бивш депутат, IT-специалистът Емил Войнов и Цветанка Георгиева, служител в администрацията на БСП, отговаряла за изборния процес.

ДПС запазва досегашните си двама от тримата членове в ЦИК. Това са Севинч Солакова и Ерхан Чаушев. Отпада Метин Сюлейман, тъй като квотата на ДПС се намалява с един член. "Не си спомням друг път преди определяне на състава на ЦИК да не е имало консултации между парламентарните партии и коалиции", коментира пред журналисти в Народното събрание председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

Дългогодишният юрист и преподавател в УНСС доц. Таня Йосифова е предложена от коалицията "Обединени патриоти" за зам.-председател на ЦИК. Другото предложение на патриотите е магистърът по право и международни отношения Бойчо Арнаудов да остане член на комисията.

Партия "Воля" предлага Кристина Цанкова-Стефанова, а "Реформаторски блок" Ивайло Ивков.

Стефка Стоева е родена на 14 февруари 1953 г. във Велико Търново. Завършила е юридическия факултет на Софийския университет "Свети Климент Охридски" през 1975г. Била е стажант адвокат в периода 1976 г. - 1977 г., младши съдия в Софийски градски съд от 1978 г. до 1980 г. и районен съдия и председател на Районен съд-Костинброд от 1981 г. до 1986 г. От 1993г. до 1996 г. е съдия във Върховния съд. През 1996 г. става съдия във Върховния административен съд, била е председател на четвърто отделение, а по късно и заместник-председател на съда. До 2009 г. е и член на Съвета по законодателство към 40-то Народно събрание. Избрана е за съдия в Конституционния съд от Общото събрание на съдиите от Върховния касационен съд и Върховния административен съд .

Съдът на ЕС отмени отказ за регистрация на НПО, подкрепящо регионите с национални малцинства

Предишна новина

Задържаха Маринела и Ветко Арабаджиеви в Испания

Следваща новина

Коментари

14 Коментара

 1. 15
  *** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 14
  Макиавели | нерегистриран
  7
  -3

  Ако трябва, колеги, да обобщим- ВСИЧКИ СА ОТ ЕДИН ДОЛ ДРЕНКИ. То, аслъ, ако бяха читави-т.е. кадърни, морални, компетентни, честни, интелигентни- нямаше да бъдат предложени. Властта не иска читави, иска послушни хорица да изпълняват.

 3. 13
  | нерегистриран
  4
  0
  До коментар #12 от " | нерегистриран":
  Глупости говориш - поне не се обаждай, като не си информиран. Баща й е проф. Никола Йосифов, който беше по трудово право, а не този, който сочиш. Поне да си беше направил труда да й прочетеш биографията и да й научиш бащиното име.  Иначе доц. Йосифова е симпатичен човек и добър цивилист, но ми е чудно как се е хванала с НФСБ точно? Явно трябва да търсим обяснението в допълнителното възнаграждение, което се получава за участие в този орган.  ДС -то проговори...в защита на последователите...а контанкта с Америка за България....

 4. 12
  | нерегистриран
  2
  -1
  До коментар #6 от "N | нерегистриран":
  Таня Йосифова-зам председател, тази не може да говори и не знае как се води, но пък е дъщеря на агент от ДС - Йосиф Йосифов...случайности, поне студентите ще се спасят от общите и брътвежи...

  Глупости говориш - поне не се обаждай, като не си информиран. Баща й е проф. Никола Йосифов, който беше по трудово право, а не този, който сочиш. Поне да си беше направил труда да й прочетеш биографията и да й научиш бащиното име.  Иначе доц. Йосифова е симпатичен човек и добър цивилист, но ми е чудно как се е хванала с НФСБ точно? Явно трябва да търсим обяснението в допълнителното възнаграждение, което се получава за участие в този орган.

 5. 11
  | нерегистриран
  5
  0

  Абе в тоя състав на ЦИК все "цигулари" ще се съберат.

  P.S. "Цигулари" по-горе е употребено в смисъла, в който думата се употребява он Христо Калчев в неговите вулгарни романи от 1996 г.

 6. 10
  | нерегистриран
  7
  0
  До коментар #1 от "адвокат ДЖЕРОВ | нерегистриран":
  МИРОСЛАВ ДЖЕРОВ завърши Консерваторията-цигулка,преди това Музикално училище и после право,но не в Софийски университет.

  Голям кадър поне ще им свири.

  Ей, не се класира за ВСС, за ЦИК що не?

  а презентацията на Цвъки беше - баща му това, баща му онова. сякаш избират бащата, а не сина. Не че имя голяма разлика.

 7. 9
  Damnatio memoriae | нерегистриран
  9
  0
  До коментар #4 от "ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ! | нерегистриран":
  Останалите предложения на ГЕРБ за членове на ЦИК са ... Александър Андреев, който е неин говорител и беше от квотата на БСП ...[[_78321_]]

  Хаха! Един от най-върлите социалисти, бил дори съветник от БСП в Столичния общински съвет Данаил Кирилов, с апломб обяви днес, че ГЕРБ предлагат за член на ВСС Мирослав Джеров, защото бил син на „репресирания“ от комунистическия режим зам.-председател на НС проф. Александър Джеров.  PS. Всеки ден ще е така до окончателната победа на всички и всякакви избори с резултат 100% за ОПГ ГЕРБ.

 8. 7
  стар ас | нерегистриран
  9
  0

  Този Димитър Димитров е стар ас, т.е. стар асистент-гони седемдесетака, а даже и доцент не е станал. Не е ясно и дали е защитил поне дисертация. На дърти години-асистент! Не го ли е срам, че студентите ще му се смеят. "Хубав" избор, няма що. Но пък ще е послушен, заедно с останалите, то това се иска. Никой не иска от тези хорица знания и компетентност.

 9. 6
  N | нерегистриран
  10
  -1

  Таня Йосифова-зам председател, тази не може да говори и не знае как се води, но пък е дъщеря на агент от ДС - Йосиф Йосифов...случайности, поне студентите ще се спасят от общите и брътвежи...

 10. 5
  САК | нерегистриран
  3
  -3

  Няма ПЪК! Ние си държим на кандидатурата на Ралица Негенцова. Изпитана марка. Дялан камък.

 11. 4
  ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ! | нерегистриран
  7
  0

  Останалите предложения на ГЕРБ за членове на ЦИК са ... Александър Андреев, който е неин говорител и беше от квотата на БСП ...[[_78321_]]

 12. 3
  директиви | нерегистриран
  16
  0
  До коментар #1 от "адвокат ДЖЕРОВ | нерегистриран":
  МИРОСЛАВ ДЖЕРОВ завърши Консерваторията-цигулка,преди това Музикално училище и после право,но не в Софийски университет.

  Голям кадър поне ще им свири.

  Започна в Благоевград, но дъртия го прехвърли в Софийския. Но поне като музикант ще е на нивото на Хасан Чинчири, пък и ще издава директиви.

 13. 2
  димитровградския пазар | нерегистриран
  16
  0

  Първото изискване е послушание. Предложили са и сина на Джеров. Преди двадесетина години завърши Соф. университет с триста зора. Един приятел го е изпитвал, знанията му били за 0, задочник, ниво-килийно училище. Старият го е пробутал чрез аг. Николай, търсят му служба, защото на свободния пазар на труда е трудно и все по-трудно, пък и се иска работа, знания, нерви, тичане.

 14. 1
  адвокат ДЖЕРОВ | нерегистриран
  18
  0

  МИРОСЛАВ ДЖЕРОВ завърши Консерваторията-цигулка,преди това Музикално училище и после право,но не в Софийски университет.

  Голям кадър поне ще им свири.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.