Бившият председател на съда в Несебър оглави РС-Бургас

Бившият председател на съда в Несебър оглави РС-Бургас
Евгени Узунов, председател на РС-Бургас, снимка: BurgasInfo

Бившият председател на съда в Несебър Евгени Узунов оглави Районния съд в Бургас. Това реши Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС).

В основата на личната си мотивация той поставя няколко акцента. „Факторите, които оказват влияние за намерението ми да се кандидатирам за тази позиция са свързани с личната ми ценностна система, с отношението към съдийската професия, с разбирането за структурата на съдебната система и най-вече с желание и готовност да използвам знанията, опита и енергията си за градивно надстрояване и заемане на подобаващото се място на Съдията в съвременното ни общество. В личната си и професионална сфера се стремя да се придържам към качества като: лично и професионално достойнство, етичност, коректност, уважение, изслушване, разбиране, лоялност, индивидуален подход, диалогичност. По личното ми убеждение съдийската професия е еманацията на юридическите професии. Вярвам, че съдиите са и следва да отстояват позицията на елитарната прослойка в правната сфера“, обяви съдия Узунов.

В рамките на дебата и задаваните към него въпроси кандидатът уточни, че е особен привърженик на избрания от Съдийската колегия модел 4 за реформа на съдебната карта, като по думите му „нищо по-добро“ не е представено на вниманието на магистратите. „Ще има предвидимост в кариерното развитие. Ще се знае всяка година във всеки съд колко бройки се освобождават, колко съдии могат да се качат там и кои ще са те. Сега конкурсите внасят огромно напрежение сред колегите и ако не се направят промени, след 2-3 години системата ще гръмне“, каза той.

В своето представяне съдия Узунов демонстрира, че добре познава дейността на РС-Бургас, а това се дължи на факта, че след изтичането на мандата му като председател на съда в Несебър, той е изпратен от Съдийската колегия да правораздава именно там преди близо 2 години. Пред кадровиците кандидатът посочи още, че познава целия колектив на съда, за чийто ръководител кандидатства, тъй като цялото му кариерно израстване е било съпътствано с пряк контакт и комуникация с колегите му от Бургас. „Въпреки обявеното през месец март 2020 година в страната извънредно положение, последвано от продължителен период на извънредна епидемична обстановка, съдът продължава да осъществява дейността си срочно и ефективно. С оглед динамичната пандемична обстановка са предприети индивидуални и общи организационни мерки в съответствие с решенията на ВСС за работа през времето на обявеното „Извънредно положение", така и понастоящем. Районен съд - Бургас двукратно е обявяван за съд-модел от Програмата за развитие на съдебната система.“, каза той.

Благоприятни фактори, според него, биха оказали промени в структурата на администрацията чрез обособяване на позиции за съдебни помощници, както и други вътрешни кадрови промени. „Към момента съдът изпитва затруднения поради непопълване на длъжностите в администрацията. Последните години съдът срещна сериозни затруднения с попълването на наказателните състави със съдебни заседатели“, допълни съдия Узунов.

„Водим се от убеждението, че PC Бургас към настоящия момент е ръководен прецизно, с ясни правила, дипломатичен стил и пределна отговорност, в приоритет, като цел си поставям запазване на този добър управленски модел, осъществим основно чрез приемственост. Като цел си поставям в най-кратък времеви период да допринеса за създаване на спокойна, креативна и колегиална атмосфера сред колегите и служителите“, изложи и приоритетите си кандидатът.

На финала, единствените „против“ кандидатурата му се оказаха Атанаска Дишева, Олга Керелска и Лозан Панов.

В същото заседание Съдийската колегия избра и председатели на районните съдилища в Балчик и Севлиево. Това са респективно - Даниела Игнатова и Станислав Цветков.

Още по темата

Окончателни присъди за митничарите от „Лесово“, взимали подкупи

Предишна новина

Началникът на кабинета на служебния вътрешен министър е напуснала работата си и в Гранична полиция със скандал

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.