Бившият президент на Франция Никола Саркози ще лежи в затвора

Бившият президент на Франция Никола Саркози ще лежи в затвора
снимка: БГНЕС

Бившият френски президент Никола Саркози, управлявал от 2007 г. до 2012 г., бе осъден в понеделник на три години затвор за корупция и търговия с влияние, включително една година ефективно, с което стана вторият осъден бивш френски държавен глава по време на Петата република след Жак Ширак през 2011 г., предаде Франс прес.

Саркози заедно с адвоката си Тиери Ерзог са се опитали да подкупят Жилбер Азибер, заемал пост във френския Касационен съд. Според прокуратурата, бившият президент се опитвал да се сдобие със секретна информация и дори да повлияе на дело в Касационния съд срещу самия него.

Саркози "дал едно рамо" на Жилбер Азибер, за да бъде той назначен на престижен пост в Монако, който той искал да получи от известно време. До назначение в крайна сметка обаче така и не се стигнало, припомни наскоро Франс прес.

Поверителната информация, която се стремял да получи Саркози, касаела дело за възможно незаконно финансиране на президентската му кампания през 2007 г. от страна на Лилиан Бетанкур, наследницата на френския козметичен гигант "Л'Ореал". Следствието разполага с много записи на прехванати телефонни разговори на Саркози по тази тема, отбеляза ТАСС.

Защитата на Сакрози оспори валидността на обвиненията. Адвокатката на Саркози - Жаклин Лафонт, пледира за анулиране на целия процес заради много сериозни процедурни нарушения. Самият Саркози разкритикува "подлите обвинения", които го "преследват" вече шест години.

Преди Саркози само бившият президент Жак Ширак беше осъден през 2011 г. по случай за фиктивни назначения в кметството на Париж, но той така и не се яви в съда заради здравословни проблеми.

Още по темата

„Суджукгейт“ на финала и на втора инстанция

Предишна новина

Любомир Гайдов е предложен за зам.-председател на ВАС

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    в България такива са с имунитет от осъждане | нерегистриран
    1
    -1

    А в България няма осъден нито един повърховете на властта. Няма и да има. Забранено е.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.