Бившият шеф на НРС Кирчо Киров отново е осъден на 10 години затвор

Бившият шеф на НРС Кирчо Киров отново е осъден на 10 години затвор

Бившият шеф на Националната разузнавателна служба (НРС) Кирчо Киров е осъден и на втора инстанция на 10 години затвор за присвояване на почти 5 млн. лева.

Това е решил Военно-апелативният съд в София, като е потвърдил в тази част присъдата на първата инстанция. От решението е видно обаче, че докладчикът по делото полковник Румен Петков е бил на особено мнение. Председател на състава е бил полковник Димитър Фикиин, а решението е изготвено от член-съдията полковник Цаньо Ангелов.

Обвинението срещу Киров е, че в периода от 2007 г. до 2011 г. е присвоил парите, като за улесняване на присвояването съставил над 1000 официални финансови документа, с цел да бъдат използвани за доказване на несъществуващи служебни разходи. Документите, с които парите са присвоени, са били за специфични нужди на службата.

През август м.г. Военният съд в София прие, че Киров наистина е отчитал несъществуващи разходи - пари за изпращането на агенти на мисии, издръжка за наемане на хотели, квартири, самолетни билети и др. Кирчо Киров пък беше категоричен, че парите са харчени за вербуване на информатори, а делото срещу него е политическа поръчка.

Военният съд му беше наложил забрана да заема ръководна държавна или обществена длъжност, както и да упражнява определена професия или дейност, свързана с материални средства за срок от 15 години. Военните магистрати уважиха изцяло и предявения от НРС граждански иск в размер на 4 720 196 лева.

На втора инстанция Киров е оправдан само за това, че за улесняване на присвояването са били изготвени документи с невярно съдържание. Забраната на Киров да не заема ръководни постове е намалена на 13 години.

До делото срещу Кирчо Киров се стигна, след като през април 2012 г. изненадващо бе уволнен от премиера Бойко Борисов, като негов съветник по въпросите на сигурността. Киров се задържа на този пост само няколко месеца, след като преди това напусна шефското място в НРС. Ден след новината за уволнението му, прокуратурата обяви, че срещу него е образувано дело за финансови несъответствия. То започна след финансов одит на Сметната палата на разузнаването и на Националната служба "Охрана".

"За пореден път става ясно, че политическите съображения и целесъобразност свалиха превръзката на Темида и взеха превес пред реалните факти и доказателства по делото, предвид многобройните процесуални нарушения. Потвърди се нееднократно изразяваното от мен становище, че делото е заченото като политическо и се развива като такова", коментира Киров пред "Фокус".

Според него не е нормално, че делото пред втората инстанция е приключило след само едно заседание. "Очевидно в рамките на няколко часа магистратите са успели да се запознаят с делото в дълбочина, въпреки всеобщата оценка, че се касае за дело с голяма фактическа и правна сложност. За сравнение само досъдебното производство беше с продължителност повече от година, а първоинстанционното производство – почти две години. Това поражда в мен основателно подозрение, че не всички членове на Второинстанционния състав са се запознали с делото", допълни Киров.

Още по темата

Ген. Стоян Тонев и д-р Кадурина отиват на съд – ощетили ВМА с над 6 млн. лева

Предишна новина

Съдиите да разграничават самонадеяните от небрежните престъпници на пътя

Следваща новина

Коментари

10 Коментара

 1. 10
  ... | нерегистриран
  1
  0
  До коментар #8 от "--- | нерегистриран":
  До коментар [#7 #283770] . Ах недей. Че като не е юрист,много важно.

  Абсолютно си прав! Даже по-добре да не е юрист, щото тогава и за законодател-управленец става! Ама то май вече става ясно защо са вдигнали мерника на Военния съд и непрекъснато го закриват - ще съдят те крадливата дясна ръчичка на гоцьо! А хотелчетата?

 2. 9
  Со керез со мангес | нерегистриран
  4
  -1

  Кирето бил "един достоен офицер и човек, класно ченге, чийто живот е преминал в служба на Държавата." .... Ах, недей .... Но на държавата на комунистическите мутро-милиционерски ПРЕСТЪПНИЦИ! Която държава е най-големия ДЖЕЛАТ, МЪЧИТЕЛ и МАРОДЕР на собствените си граждани, данъкопладци и народ!!! А "ЮРИСТИТЕ" на тая мутро-държава са компроментирана категория от СЪУЧАТНИЦИ на мутро-милиционерските ПРЕСТЪПНИЦИ, от десетилетия "секретно" обучавани от разни партийно-милиционерски "професоли" от ДС-кариерата и милиционерските школи, не как да СПАЗВАТ законите, а как да ги ЗАОБИКАЛЯТ или директо да ги НАРУШАВАТ по партийно-идеологическа целесъобразност! И да не си такъв "юрист" можеш ДА ПРЕЦЕНИШ Кирето ПО ДЕЛАТА МУ:

  1.) ЛИЧНО (като шеф на службата) ПАТРИОТИЧНО бил раздавал с години месечни агентурни хонорари на отдавна умрели "агенти" или на разни отдавна компроментирани незначителни "български" "аса", които сега твърдят, че нищо не са получвали и че никога не са били "агенти"?! http://tinyurl.com/o8kozle

  2.) ДЕЛИЛ личните "постъпления" само с ДС-ГУце триперо-Първан, което влудило бим-башка мутро-милиционерските рушветчии от ГЕРБ :-)))!

  3.) Доверил се и използвал за "прикритие" ДС-шляканите БКП-побългарени МАЙСТОРИ по ЦИГAHИИTE от Влашко-Maнгacapcкaтa Разбойническа Орда - Б.Н.Д. и прочие: ДС-шопара "Иван" (екс-"Дончо") КЪРКАчан, Джамбаз, Контрера, Легкоступ, Сиди, Мурджо, Харо, Михо, Вангел, Ризин, "Телериг" шибаняк, Гошо "Роман" Марков, ВсеЛизарчо ЧенгЕнчев, ... и т.н. ДС-мaнгaл!

  4.) Западните служби спрели да му дават всякаква тяхна секретна информация, защото установили, че тя изтича целенасочено (и безкористно :-)))) в посоките, срещу които тя е била насочена! И то без да има "редовни отчетни документи" за паричните потоци, текли паралелно с тази западна секретна информация!

  5.) Гузно се мълчи за луксозните имоти в чужбина, закупени ЛИЧНО на името на "наши хора" - за прикритие, де :-)))!? А луксозните ЧИФТЕТА на авджията ГУце били част от "въоръжението" на службата!

 3. 8
  --- | нерегистриран
  1
  -1
  До коментар #7 от ". | нерегистриран":
  документът може да е истински, но да е с неверно съдържание. Очевидно не сте юрист. Хотелите на гоцето са истински, но са ...

  До коментар [#7 #283770] . Ах недей. Че като не е юрист,много важно.

 4. 7
  . | нерегистриран
  4
  0
  До коментар #3 от "Izy | нерегистриран":
  Странно: щом документите за разходи са истински, как тогава е осъден. Да се пуснат флашките в обръщение-медий,интернет и прочие...

  документът може да е истински, но да е с неверно съдържание. Очевидно не сте юрист. Хотелите на гоцето са истински, но са ...

 5. 6
  пешеходец | нерегистриран
  2
  -3

  Филмът " Едно гадно ченге" със Стивън Болдуин завършва така: " Никое добро дело не остава ненаказано". Това важи и за ген. Кирчо Киров. Един достоен офицер и човек, класно ченге, чийто живот е преминал в служба на Държавата. Но, когато т.н. Държава е управлявана от помияри, напр. един физкултурник, бивш подсъдим и министър на вътрешните работи, истински хора като ген. Кирчо Киров не ги очаква нищо добро, не защото са направили нещо лошо, противозаконно или морално укоримо, а защото са правили добро и то за Родината си, а не за себе си. И понеже такива хора са заплаха за помиярите, като т.н. физкултурник, бивш подсъдим и министър на вътрешните работи и други нему подобниу ген. Киров е хвърлен в устата на вълците. Но истината винаги възтържествува и надеждите остават във Върховния съд. Ако и там допуснат такъв човек да бъде осъден и вкаран в затвора, то тогава Държавата ни е за закриване, защото тя не умее да пази хората, които цял живот са пазили нея..

 6. 5
  Всеки воин - получава своята награда. | нерегистриран
  3
  -2
  До коментар #4 от "аха | нерегистриран":
  Към 1989г. България имаше вътре в страната над 170 млрд. лева производствени фондове,от които над 70 процента бяха основни. Всичко това се изпари без следа ,без фактури и всичко се случи под строгото наблюдение на наблюдающите наблюдатели.Наблюдателите , който бяха наблюдающи получаваха за наблюдението добри заплати и имаха и имат власт. Нито един от грабителите ,подбудителите , организаторите,вдъхновителите и извършителите не беше осъден,освен някои дребни човечета отдавна забравени и незначителни изпълнители на чужда воля. Изгина сума народ. И т.н. и т.н цяла епопея ,за КТБ е отделна страница и пр. Сега това нещастно човече, нарекли го по някакво стечение на обстоятелствата с името генерал,както и много други разбира се, го осъждат като най - големия престъпник. Разбира се той е удобен за жертвоприношение по принцип , на все пак не е бил шеф на някаква организирана шайка разбойници, а шеф на държавно специално ведомство. И сега, колко му е да го поставят в затвора.Нормално- хората си свършили работата. Интересна работа, шеф на българското разузнаване, крадец,лъжец и бандит, не е за вярване, ама никак. А този човек ,да бъде вкаран в затвора не е добър знак за България,а иначе изглежда е доста благодатно. Може би, много по добре за него щеше да е ,ако беше служил за друга държава, не за българската а и не само за него а и за стотици офицери Българи ,които точно тази тяхна държава - предаде и направи за посмешище ,гавра и дискриминация съвсем официално и умишлено със закон. Това се случва, когато управляващите държавата предават и се отказват от суверенитета на държавата без знанието и зад гърба на народа и държавата се превръща от държава във фронтова територия. При това развитие на нещата, случващото се с този човек а и със всеки следващ ще е нормална практика. Изпълнители , колкото щеш. В Българската история,всеки който се е опитал да служи на родината си,рано или късно е бил наказван ,оплюван и обругаван и най важното - забравян . Всеки , помнете това !

  "ДЪРЖАВАТА Е УЛОВКА ЗА МНОЗИНА ! " Фридрих Ницше в Тъй рече Заратустра. И още, "Кой воин търпи пощада" ? ," "Всички премълчани истини се превръщат в отрова". ЧОВЕКЪТ Е НЕЩО , КОЕТО ТРЯБВА ДА БЪДЕ ПРЕВЪЗМОГНАТО ,ЗАЩОТО ПО ОПАСНО Е ДА СЕ ЖИВЕЕ МЕЖДУ ЛЮДЕТЕ ОТ КОЛКОТО МЕЖДУ ЗВЕРОВЕТЕ.

 7. 4
  аха | нерегистриран
  3
  -2

  Към 1989г. България имаше вътре в страната над 170 млрд. лева производствени фондове,от които над 70 процента бяха основни. Всичко това се изпари без следа ,без фактури и всичко се случи под строгото наблюдение на наблюдающите наблюдатели.Наблюдателите , който бяха наблюдающи получаваха за наблюдението добри заплати и имаха и имат власт. Нито един от грабителите ,подбудителите , организаторите,вдъхновителите и извършителите не беше осъден,освен някои дребни човечета отдавна забравени и незначителни изпълнители на чужда воля. Изгина сума народ. И т.н. и т.н цяла епопея ,за КТБ е отделна страница и пр. Сега това нещастно човече, нарекли го по някакво стечение на обстоятелствата с името генерал,както и много други разбира се, го осъждат като най - големия престъпник. Разбира се той е удобен за жертвоприношение по принцип , на все пак не е бил шеф на някаква организирана шайка разбойници, а шеф на държавно специално ведомство. И сега, колко му е да го поставят в затвора.Нормално- хората си свършили работата. Интересна работа, шеф на българското разузнаване, крадец,лъжец и бандит, не е за вярване, ама никак. А този човек ,да бъде вкаран в затвора не е добър знак за България,а иначе изглежда е доста благодатно. Може би, много по добре за него щеше да е ,ако беше служил за друга държава, не за българската а и не само за него а и за стотици офицери Българи ,които точно тази тяхна държава - предаде и направи за посмешище ,гавра и дискриминация съвсем официално и умишлено със закон. Това се случва, когато управляващите държавата предават и се отказват от суверенитета на държавата без знанието и зад гърба на народа и държавата се превръща от държава във фронтова територия. При това развитие на нещата, случващото се с този човек а и със всеки следващ ще е нормална практика. Изпълнители , колкото щеш. В Българската история,всеки който се е опитал да служи на родината си,рано или късно е бил наказван ,оплюван и обругаван и най важното - забравян . Всеки , помнете това !

 8. 3
  Izy | нерегистриран
  8
  -4

  Странно: щом документите за разходи са истински, как тогава е осъден. Да се пуснат флашките в обръщение-медий,интернет и прочие...

 9. 2
  охо бохо | нерегистриран
  13
  -9

  "Обвинението срещу Киров е, че в периода от 2007 г. до 2011 г. е присвоил парите, като за улесняване на присвояването съставил над 1000 официални финансови документа, с цел да бъдат използвани за доказване на несъществуващи служебни разходи. Документите, с които парите са присвоени, са били за специфични нужди на службата."  Генерал Киров ,че не е жив светия е ясно ,ала не е възможно да е окрал 5000 000 лв.,тъй като за всички плащания има годни счетоводни документи.

  Интересният въпрос е как се плаща на сътрудници и др. работещи за националната сигурност на страната ни при положение ,че искат за това фактури?!  Без да съм вътре в нещата мисля ,че такива плащания няма как да бъдат осчетоводявани освен на база на декларации или някакви "хвърчащи разписки"...  Освен това един мангасар и няколко ОПГ-та от 10.11.1989г. окрадоха над 30 милярда и никой не ги търси въобще...

 10. 1
  абв | нерегистриран
  12
  -2

  "Бившият шеф на НРС Кирчо Киров отново е осъден на 10 години затвор"  Заглавието кърти мивки!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.