Бившият съдебен кадровик Румен Боев е новият зам.-ръководител на Апелативна прокуратура - Пловдив

Бившият съдебен кадровик Румен Боев е новият зам.-ръководител на Апелативна прокуратура - Пловдив

Прокурорската колегия към Висшия съдебен съвет (ВСС) единодушно избра бившия съдебен кадровик Румен Боев за заместник на административния ръководител на Апелативната прокуратура в Пловдив, по предложение на административния ръководител на обвинението Иван Даскалов.

Румен Вълков Боев завършва СУ "Св. Климент Охридски" през 1980 г. Започва кариерата си на 05.06.1981 г. като младши прокурор в Районна прокуратура - Пловдив, на която длъжност работи в продължение на две години, а от 06.06.1983 г. е назначен за заместник-районен прокурор в същата прокуратура. От 15.04.1986 г. Румен Боев заема длъжността военен следовател във Военно-окръжна прокуратура гр. Пловдив, a oт 1988 г. е назначен за военен прокурор във ВОП гр. Пловдив. Впоследствие става заместник военно-окръжен прокурор в същата военна прокуратура, която длъжност изпълнява до 1998 г.

На 22.04.1998 г. Румен Боев е назначен за заместник-апелативен прокурор в Апелативна прокуратура Пловдив. С решение на ВСС на 13.12.2000 г. е повишен в ранг "прокурор при ВКП и ВАП" (Протокол № 41/2000 ВСС). На 13.10.2004 г. е назначен отново за заместник-апелативен прокурор в същата прокуратура (Протокол № 31/2004 ВСС). През този период Румен Боев отговаря за следствения и впоследствие досъдебния надзор. Също така ръководи специализираното звено "Противодействие на организираната престъпност, корупция и пране на пари" от момента на неговото създаване. На 15.03.2006 г. прокурор Боев отново е повишен, като придобива ранг "завеждащ отдел при ВКП и ВАП" (Протокол № 14/2006 ВСС). Притежава военно звание "подполковник".

Поради изтичането на два последователни мандата на поста заместник-апелативен прокурор в АП гр. Пловдив, с решение на ВСС от 12.11.2009 г. Румен Боев е назначен на длъжността прокурор в АП гр. Пловдив, считано от 18.10.2009 г. (Протокол № 41/2009 ВСС), като е разпределен в сектор "Противодействие на организираната престъпност, корупцията и прането на пари и други престъпления с висок обществен интерес". Завеждащ е и на сектор "Преписки и досъдебно производства срещу служители на МВР, ДАНС, ГД "ИН" и ГД "Охрана", както и сектор "Ревизионен" към звено Инспекторат.

За постигнати резултати в работата си на 11.03.2010 г. е награден от ВСС. През периода 2001 – 2011 г. участва в повече от 50 ревизии и ревизионни проверки, осъществени по отношение на окръжните прокуратури от региона и следствените служби към тях.

През 2011 г. Румен Боев е един от четиримата кандидати за административен ръководител – апелативен прокурор на Апелативна прокуратура гр. Пловдив, но при гласуването във ВСС получава 6 гласа "за"от 23 присъстващи членове на Съвета.

През юли 2012 г. Румен Боев е избран за кандидат-член на ВСС, както от общото събрание на прокурорите от АП – Пловдив (с пълно мнозинство), така и от общото събрание на прокурорите от ОП – Пловдив, РП – Пловдив, РП – Асеновград, РП – Карлово и РП – Първомай. Предложението за номинацията му е направено от Атанас Димитров Гичев (заместник-апелативен прокурор в АП гр. Пловдив), Дичо Атанасов Атанасов (заместник-окръжен прокурур в ОП гр. Стара Загора), Васил Малинов (заместник-окръжен прокурор в ОП гр. Хасково), Антон Александорв Попов (прокурор в ОП гр. Хасково) и Галин Петров Гаврилов (прокурор в ОП гр. Пловдив). Избран е за член на ВСС и встъпва в тази длъжност на 03.10.2012 г.

Последната налична атестация на прокурор Боев му е връчена на 07.04.2009 г. Оценката която получава за дейността си от помощната атестационна комисия в състав Стефан Долапчиев, Мария Каменска и Нестор Несторов  е "много добра – 150 точки". 

На заседанието си днес колегията гласува и одобри още и смяната на зам.-административния ръководител на Специализираната прокуратура Красимир Тренчев с предложения от ръководителя на обвинението Иван Гешев - Димитър Франтишек Петров.

Както "Правен свят" вече писа рокадата се налага, тъй като прокурор Тренчев преди няколко месеца бе командирован от прокурорската колегия от Специализираната прокуратура в Апелативната специализирана прокуратура.

В бъдеще няма да се издават удостоверения за тежести, а преписи от досието на имота

Предишна новина

Софийската районна прокуратура внесе обвинителен акт за измама в размер на 480 235 лв

Следваща новина

Коментари

9 Коментара

 1. 9
  ****** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 8
  | нерегистриран
  3
  -1
  До коментар #7 от "БАЦЕ..... | нерегистриран":
  Цацоооо ти си виновен тииии ,не се смей маймуно мръсна , как не разбра ,че тия дърти фролове без никакви познания по право и закърнели началници трябва да са на тръстиката ! И тъй като ти не разбираш от дума и от ЗСВ ще обереш пешкира рано или късно заради всичките ти некадърни протежета !

  Сега поне тоя глиган няма да пътува като гламав до Пловдив заради един известен пловдивски бардак .

  Ееее, ами административния капацитет !?! Къде отивате, може би, но надали !

  Те си се раждат с такъв, макар и единствен, капацитет; партията, вкл.чрез пионерската и комсомолската организация, си ги отгледа, за да им се радваме, докато се пенсионират !!!

  Ура ! Да живей !!!

 3. 7
  ************* | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 6
  | нерегистриран
  9
  -1

  Уникална снимка , точно за реклама , на какво всеки може да реши, но не и на нещо свързано с правосъдието!Поздравления за фотографа.

 5. 5
  ******** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 4
  RRR | нерегистриран
  6
  -1

  Исках да кажа човечеца, не човечеството.

 7. 3
  RRR | нерегистриран
  13
  -2

  Всичко идва да каже, че човечеството няма и 1 ден работа, като прокурор в действителност смисъл на думата, сиреч в РП и ОП.

 8. 2
  Остап Бендер | нерегистриран
  19
  -2

  Страхотна новина! Вече съм спокоен.

 9. 1
  помнещ | нерегистриран
  31
  -4

  Ето затова трябва да се измени конституцията,за да го няма уродливото явление"вечен началник".Пловдивския прокурорски и съдебен район е тежко заразен от този зловреден бацил.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.