Бившият зам.-председател на АСНС Петя Колева стана върховен съдия

Бившият зам.-председател на АСНС Петя Колева стана върховен съдия

С 10 гласа "за" срещу 1 "против" Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) повиши бившия зам.-председател на Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС) Петя Колева-Рушанова в Наказателна колегия на Върхвония касационен съд (ВКС).

Назначението на съдия Колева-Рушанова идва след като тричленен състав на Върховия административен съд (ВАС) отмени повишаването на съдия Бонка Янкова от Окръжния съд в Търговище на същото място във ВКС. ВАС не допусна съдия Янкова да стане върховен магистрат, тъй като сметна, че участието й в конкурса за повишаване "противоречи на етичните норми" и се явява конфликт на интереси заради едновременното й членство в Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) към ресорната колегия на кадровия орган.

Делото във ВАС беше образувано по жалба на съдията от Военно-апелативен съд Румен Петков, който също участва в конкурса, против решението на Съдийската колегия, с което в Наказателна колегия във ВКС бяха повишени първите четирима в класирането - Красимира Медарова, Невена Грозева - Недева, Надежда Трифонова – Велева и Бонка Янкова.

След решението на съдиите от ВАС, преписката бе върната в Съдийската колегия за довършване на конкурса и за назначаването на следващия поред в класирането на освободеното от съдия Бонка Янкова място.

На заседанието си във вториник кадровиците обаче не назначиха първия класиран под чертата след съдия Янкова, а именно военният съдия Даниел Луков. След излизането на калсирането в конкурса за Наказателна колегия на ВКС, той също бе подал жалба срещу резултатите във ВАС, но по-късно я оттегли. В мотивите си да не го назначат на освободения от Янкова щат, съдебните кадровици изтъкнаха аргумента, че оценката за професионалните качества на съдия Луков не е достатъчно убедителна и в нея фигурират констатации за слабости по отношение на мотивирането на повече от един съдебни актове. След кратък дебат, Съдийската колегия се обедини, че няма да гласува доверие на военния съдия.

В случая съдия Петя Колева-Рушанова се яви втора, след Луков, под чертата, нейната оценка е отлична, а становището на Етичната комисия е, че притежава моралните и нравствени качества да заеме свободния щат. След което Съдийската колегия я назначи. Само Олга Керелска гласува "против".

Лозан Панов и Олга Керелска опитаха да бламират оптимизирането на административните съдилища

Предишна новина

Съдийската колегия отказа на председателя на ВКС публичен линч на Теодора Точкова в нейно отсъствие

Следваща новина

Коментари

6 Коментара

 1. 6
  аз | нерегистриран
  1
  -1

  Луков, ЧЕСТИТО!!!

 2. 5
  Тодорова | нерегистриран
  1
  0

  ЧЕСТИТО!

 3. 4
  | нерегистриран
  14
  -2

  Това решение противоречи на цялата практика на ВАС и при жалба от колегата ще бъде отменено, защото СК на практика променя класирането, а това е абсурдно

 4. 3
  He se pravi taka | нерегистриран
  7
  0

  !

 5. 2
  хх | нерегистриран
  3
  -4

  Съдията Румен Петков от Военно-апелативния съд, да не би този път да са го класирали на второ място отзад-напред, че е жалил конкурса. обикновено той е на първо място пак там. Ха-ха

 6. 1
  Асенов | нерегистриран
  15
  -6

  Честито Петя!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.