Бизнесмен твърди, че са „обрали златото му“, а Специализираната прокуратура го открива в дома му

Бизнесмен твърди, че са „обрали златото му“, а Специализираната прокуратура го открива в дома му
Намереното в дома на Илия Златанов злато, снимки:ПРБ

В куриозна, граничеща с комедията ситуация, се наложи да вземе участие Специализираната прокуратура. Става дума за казуса, популяризиран в социалните мрежи като „Седемте джуджета“. В случая комедийното не е заглавието на т.нар. „журналистическо разследване“ на организацията Антикорупционен фонд, а фактът, че главният герой на историята, който твърдеше, че след семеен раздор близките му са обрали златото му, всъщност се оказа, че съхранява в дома си въпросните ценности.

Информацията по случая дойде първо от главния прокурор Иван Гешев, който публикува в профила си в Twetter следния коментар, придружен и със снимки на откритото в дома на бизнесмена злато: „Истината няма нюанси и бързо се установява. Очаквам т.нар. „Антикорупционен фонд“ да се извини на институцията Прокуратура на Република България, но това изисква достойнство. Знаем откъде идват хибридните атаки, те няма да спрат нашата работа в името на българските граждани!“.

По-късно и от Специализираната прокуратура съобщиха, че златото на бизнесмена Илия Златанов, за което той твърди, че било открадното, е открито в дома му на бул. "Симеоновско шосе" .

Самият Златанов твърдеше, че му изчезнали 52 златни монети. Те били иззети при ареста на сина му Явор Златанов. Бащата и синът спорят за семейния бизнес, който всъщност е най-голямата фирма за асансьори у нас. Във видео на Златанов, публикувано от Антикорупционния фонд, той обяви, че от трезори на съпругата и сина му били иззети общо 35 килограма злато на стойност над 4 милиона лева. Пак по негови твърдения във видеото, по документи то му било върнато, но всъщност не било така, а изчезнало в багажника на колата на Любена Петрова, на паркинга на Специализирана прокуратура. Тя е съпруга на бившия следовател, а сега адвокат Петьо Петров. Във вторник вечерта обаче с разрешение на съдия в дома, където Илия Златанов е адресно регистриран, имаше претърсване и уж изчезналото злато бе намерено там.

След получено разрешение от съдия от Специализиран наказателен съд се е проведело претърсване и изземване в имота на Златанов в София. „В хода на претърсването са намерени и иззети голям брой монети от жълт метал, документи и фактури. Към настоящия момент от извършения оглед на част от иззетите веществени доказателства – монети от жълт метал, се установява, че същите съвпадат с върнатите с постановления на прокурори при Специализирана прокуратура от 18.02.2020 г. и 26.03.2020 г. във връзка с подадена молба от лицето И.З., в качеството му на управител на „ИЗАМЕТ 1991“ ООД. Монетите са върнати с приемно-предавателни протоколи, съобщават от прокуратурата.

В постановленията се посочва, че монетите не са предмет или средство на престъпление и не подлежат на отнемане в полза на държавата по реда на чл. 53 от НК и по реда на ЗАНН и че връщането не би затруднило разследването.

Монетите са били иззети с протоколи за претърсване и изземване на 17 и 18 юли 2019 г. във връзка с разследване срещу организирана престъпна група, създадена с цел получаване на доходи чрез изнудване, длъжностни присвоявания, неизгодни сделки и за пране на пари в големи размери.

„Продължава огледа на останалата част от иззетите на 07.07.2020 г. веществени доказателства, с оглед установяване дали същите съвпадат с върнатите с приемно-предавателни протоколи. При констатирани нови обстоятелства, които не биха попречили на разкриване на обективната истина, Специализирана прокуратура ще уведоми българската общественост“, посочват от държавното обвинение.

Прокурорската колегия с декларация срещу изявления на Борисов и Радев

Предишна новина

Димитър Лазаров: Правомощията над НСО са изцяло в ръцете на президента

Следваща новина

Коментари

12 Коментара

 1. 12
  Гошо от Почивка | нерегистриран
  0
  0

  Тъпи сте като галоши всичките, и коментиращите и написалия статията, а още по големи тъпаци има в проКУРВАтурата, начело с главния каскет. Но ще му падне каскета и тогавааа... бедна му е дебелата капацуна какво ще и се случи, щото гилотинирането е много нежен жест.
  Ся отивам да си взема парите от Божков хахахаха...

 2. 11
  съвет до крадльото | нерегистриран
  2
  0

  Върни златото бе!
  Появи се 1 килограм, а останалите 34 килограма!

 3. 10
  до 9 | нерегистриран
  0
  0

  С уговорката,че цената на златото се мени ежечасно, и ако говорим за бижу, а не за кюлче-цената е по-висока-цената на килограм злато нна кюлче, необработено от бижутер, към момента е около 53 000 евро. Тоест около 106 000 лв. 35 килограма злато са под 4 млн лева. А категорично не 50 млн долара, както пишеш. След като имаш разминаване от над 20 пъти в цената, си прави извод колко ти е коректен коментара.


  4 млн лева, за 35 кг залото се обясняват с доходите от асансьорния завод, каквито са легално обявени и законни доходи, и никой не е казал,че са купени за една година. 35 кг злато на въпросния човек са законни.

 4. 9
  Смартбюти | нерегистриран
  2
  -5

  Да бе, точно така. 35 килограма злато са между 45 и 50 милиона долара. Както сам твърди лудняка, това буди основателно предположение, че става дума за изпиране на пари от престъпна дейност.

 5. 7
  | нерегистриран
  9
  -2

  Другарки и другари -на първата снимка са снимани не 52 а 79 монети(умножавате 11 по 7 плюс 2-уточнявам,за инсталираните с раздадени казуси-да не се мъчат да броят...). Как правите извод,че тези 79 монети са изчезналите 52 монети, особено като имате предвид,че говорим за човек с афинитет да колекционира, и имащ средства да си го позволи,както и ,че колекцията му е без съмнение законна, и от законни доходи.
  Защо и как правите извод,че освен спорните 52 монети,човекът няма и други,и че тези 79 монети са спорните 52 монети?
  А и да са същите монети, а това следва да се докаже-79 монети са вероятно доста под 2 килограма злато-златните монети имат стандарт на грамажа,. Не 35 кг.

 6. 6
  съвет:стани прокурор, подсигури правнуците! | нерегистриран
  10
  -4

  Ако приемем,че тези монети са около 1 килограм със страшна сила остава въпроса къде са останалите около 34 килограма злато.
  Къде е и ритонът на друг бизнесмен? Нали щяха да го показват?
  Къде са и(част от) картините, за които един колекционер пред медиите разказа ,че са поизчезнали, след изземването им от сайфовете една банка в специфична процедура днес?

  Отдавна ви казвам,че прокуратура и МВР могат да се самоиздържат-напълно законно , разбира се. Виждаме,че чрез без съмнение законно изчезване на злато, артефакти, картини, имущество, такса, още-по-законна за бърза реакция, за която разказа шефът на асансьорния завод(конкретно назована нелоша сума...)-няма нужда от държавна субсидия. Доходите от законното ДМС, чрез напълно законно секвестиране на имущество са предостатъчни за самоиздръжка. Отдавна съм на мнение,че ако прокурор за 5-6 години не стане милионер -значи зле си е изиграл картите, като нужда от заплата-няма-и с нула лева заплата възможностите за законно ДМС са неограничени. Същото и за мевере-то. Възможностите за законно ДМС и в прокуратурата и в мевере надхвърлят възможностите за доходи и на нотариуси и на ЧСИ-та. Чудя се за какво е това драпане да станат разни хора нотариуси. Станете прокурори-и за 5-6-7 години, при добре изиграни карти ще подсигурите и внуците и правнуците, и родата по съребрена линия до 8-ма степен.Всичко това напълно законно-ще видите,че самопроверката на прокуратурата ще ддокаже,че всичко е в рамките на закона.

 7. 4
  питащ | нерегистриран
  10
  -3

  Има стандарт-всяща златна монета 22 карата, е 7 гр.В редки случай тя е 35 гр, т.нар."пендолири".Ха сегаумножете бройката монети по двата варианта и вижте колко килограма се получава.А до 34 кг.злато,и то преимуществено в кюлчета,колко остава?

 8. 2
  | нерегистриран
  11
  -1

  Нито на тоя Златанов може напълно да се вярва, нито пък от Еврото може да очакваме яснота и откритост-жена му най-вероятно и тя е скрита лимонка,като него. Още по-малко вярвам и на тоя Фонд и за да е пълна мизерията съмнявам се и в много от публичните изявления на прокуратурата. С две думи или с четири по-скоро- правят ни на магарета !!!

 9. 1
  | нерегистриран
  7
  -3

  52 монети не тежат 35 килограма! въпросът къде е златото остава . Освен ако тези монети не са по 700 грама(а видно от снимките нямат вид на размер на капачки за буркани, за да тежат толкова)-въпросът къде е е златото на бизнесмена остава.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.