Близки и роднини превзеха съдебната власт*

Близки и роднини превзеха съдебната власт*

В малък районен съд работят две сестри - едната е шеф на администрацията му, а другата й е подчинена като деловодител там. Има ли конфликт на интереси? Ето с такива казуси се занимава ресорната комисия във Висшия съдебен съвет (ВСС).

Докато тренират закона и морала си с подобни казуси, на членовете на кадровия орган на съдебната власт и окото им не трепва, когато обръщат досегашната си практика при класирането на конкурсите така, че синът на техния член Незабравка Стоева и братът на шефа на столичното следствие Петьо Петров да скочат над чертата за апетитната Софийска градска прокуратура. Така се случи в края на миналата година.

Поредната абсурдна глава,

която пореден състав на Висшия съдебен съвет пише, и то в навечерието на поредния доклад на Европейската комисия.

Схемата е елементарна. Досега кандидатите се класираха, като освен оценката от събеседването се вземат предвид стажът и рангът им. Комисията на съвета по предложенията и атестирането, водена от Милка Итова, преценяваше стажа и ранга към момента на класирането. През август м.г. обаче, когато вече е ясно, че Стоев и Петров не се класират (резултатите все още са на сайта на съвета, б.а.), изведнъж комисията приема, че стажът и рангът ще се изчисляват към момента на подаване на документи за участие в конкурса. Според юристи това е неправилно, тъй като, ако след това някой е повишен, това трябва да бъде отчетено. Така и става. Новото тълкуване на комисията дава преднина на Стоев, който има ранг на апелативен прокурор от юли 2012 г.

Странните назначения и семейщината са една от редовните критики на Брюксел, за която тук се затварят очите. Явно и затова от ВСС са решили, че така или иначе докладът ще е опустошителен и една забележка повече или по-малко няма да има значение. Пък и нали Радослав Стоев и Емил Петров вече са в ключовата прокуратура. Досега Стоев беше обвинител на районно ниво в София, а Петров - във Враца. От три години Петров е командирован в СГП заради "служебна необходимост", явно качествата му са свръхценни, но нещо не му стига да спечели мястото на титуляр. Колкото до Стоев, той е командирован в СГП това лято, ден след като излиза първото класиране от конкурса, и се оказа, че малко не му стига, за да се издигне. Явно повишението му е било планирано на всяка цена. И едва ли Итова и Незабравка Стоева не са обсъждали казуса по коридорите на съвета.

От съвета явно

дълго време са обмисляли как да поправят тази грешка,

защото едва в края на ноември гласуваха за повишаването на кандидатите в конкурс, чието класиране е ясно още от края на юли. Необяснимо е защо гласуването на класирането се забави толкова, при положение че в системата постоянно има недостиг на кадри и вечно някой се командирова, за да работи временно на вакантната позиция.Така и не бяха публично огласени мотивите за промяната на становището на съвета как се смята старшинството при конкурсите. Сигурно защото при следващ случай то отново може да бъде преобърнато удобно.

И тук далеч не става дума за качествата на Стоев и Петров. Може и да са брилянтни прокурори. Конкурсът обаче е показал, че мястото им не е в СГП. Поне не още. И когато въпреки това те са там, остава огромното съмнение, че ще са податливи на влияние и

отворени за връщането на услугите.

Последната дума по казуса ще има Върховният административен съд (ВАС), тъй като през декември един от предварително класираните кандидати, но отпаднали заради новото тълкуване - Павел Панов, е обжалвал решението на съвета за повишаването на Стоев и Петров и иска то да бъде отменено като незаконосъобразно. В жалбата си Панов пише, че съветът няма право да пренарежда класирането, направено от конкурсната комисия, и трябвало да го гласува. Единствената възможност за прекласиране според него е, ако има очевидна техническа аритметична грешка. Панов изтъква още, че съветът не е мотивирал защо пренарежда класирането и е нарушил законовите правила за последователност и предвидимост на решенията си. Делото във ВАС е насрочено за 23 февруари.

Няма как да бъде забранено на роднините на хората, облечени във власт в системата, да имат кариера в нея. Има примери на деца на хора от съдебната власт, чиято биография и старт в кариерата са безупречни. И никой не поставя под съмнение компетентността им и начина, по който се издигат. Тези случаи обаче са по-скоро рядкост. Единици са децата на висши магистрати, които се отказват от съдийската и прокурорската работа и решават да адвокатстват, за да няма и съмнение, че са влезли в системата по втория начин.

Помним как се е случвало ВСС в едно заседание да уреди по едно дете от двете квоти - от съдебната и от прокурорската. Помним също как знакови фигури като Делян Пеевски влязоха в системата по изключение и без стаж, как семейни приятели оглавиха възлови съдилища, как завършил полицейската школа стана предател на Върховния административен съд. Да не отваряме дума за съдебните и прокурорските помощници - апетитна позиция, предпочитана от наследниците на юристите с власт, особено за тези, които не са успели да се класират за магистрати.

Съдебната власт проявява

необяснима търпимост към подобни извращения.

Преди години, когато съветът кадруваше на ръба на закона и отвъд морала и нормалната човешка логика, се намираха магистрати, които искаха оставката му и пишеха протестни декларации. Всъщност това не промени нищо друго, освен че направи кадровиците много по-внимателни и търсещи обиколни пътища за схемите си. А тези, които се осмеляваха да вдигат глас, влизаха в черни списъци и трудно пробиваха нагоре в кариерата.

Стоева е член на правната комисия на съвета и оглавява комисията за конфликт на интереси и влиза и в тази по професионална етика. През ноември м.г. по време на семинар във Велико Търново тя обясняваше, че в закона за конфликт на интереси има взаимни противоречия и това е един от основните му проблеми. "В един момент ние самите се чудим кое е правилно и кое не. Имаме ситуации в страната, при които майка - окръжен прокурор, участва в производство по обжалване на решение на първостепенен съд, а нейният син е съдия по обжалваното решение. В решението на Комисията по предотвратяване и установяване на конфликт на интереси се казва, че няма конфликт на интереси. Имаме случай, в който съдия разпитва като свидетел брат си по дело с наказателен частен характер. Тук отново е установено, че няма нарушение", обясни Стоева. И добави, че "в подобни случаи в обществото остава съмнение. Оттук идва и спадът в доверието към българската съдебна система". За това как се отразява на имиджа на системата пренареждането на конкурсите и дума не стана.

Семейщината е толкова дълбоко вкоренен в системата проблем, че не е ясно дали ако бъде премахната, ще остане някой в съдебната власт. Преди време във Върховния административен съд имаше дори случай, когато двама от съдебния състав, които формират мнозинството, живеят заедно. Да, сигурно е много лесно делата да се обсъждат по пантофи. Но е безкрайно нередно и вредно за правосъдието. И този случай не е изключение. Преди години беше направена проверка в Окръжния съд на Благоевград. И тя нагледно показа семейното преплитане там. Съмненията на магистрати и медии, че там се правораздава в полза на определени страни и адвокати за сметка на останалите граждани, не могат да се отхвърлят обосновано и категорично, сочеха изводите на Висшия съдебен съвет. Според проверяващата комисия концентрирането на значителен брой дела, по които адвокат е съпругата на тогавашния председател, при едни и същи съдии създава обосновано съмнение за пристрастност, зависимост и вероятност за преследване на лични интереси от страна на шефа на съда.

Сега, 5 години по-късно, ако се провери всеки регион в страната, резултатът едва ли ще е различен. ВСС обаче няма интерес да разкъсва подобни връзки, защото се възползва от тях при всеки удобен случай.

*Статията е препечатана от в. "Сега"

Започва надпреварата за български генерален адвокат в Люксембург

Предишна новина

Делото за нападението над лекарката в Раковски влезе в съда

Следваща новина

Коментари

57 Коментара

 1. 59
  | нерегистриран
  0
  0

  Малцината от жертвите осъдили България в Страсбург получават измъчените си обезщетения след години и те не се плащат от виновните магистрати, а от джоба на всеки българин. От виновните не се търси никаква отговорност и нищо не плащат - те продължават да „правораздават” и да бълват нови жертви трупайки богатства от престъпното си правораздаване!

 2. 58
  Евангелие от Матей 7:12 | нерегистриран
  0
  0

  "Всяко нещо, което желаете да правят човеците на вас, така и вие правете на тях." Евангелие от Матей 7:12

 3. 57
  юрист | нерегистриран
  1
  -4

  Мисля,че не е необходимо да се връщаме още във времето на Живков за да даваме примери за нарушение на моралните норми от страна на лица,които злоупотребяват с думите "морал и почтенност".Нека си спомним само преди 2 години как същите тези членове на ВСС приеха,че прокурор Гугушева-достоен човек и професионалист,когото познавам лично е нарушила Закона за конфликт на интереси.Защо,защото и двамата и сина са се отказали от прокурорската и съдийската работа и са станали адвокати.Работят като такива и получават това,което са изработили.Т.е. тя е от тези,които са сред малцината,но тогава беше обвинена във всички смъртни грехове.И ние си мълчахме.Виновни сме си,че сме си избрали такива "почтенни" люде за наши съдници и членове на ВСС,но това бързо се забрави.Срам!!

 4. 56
  свински черва | нерегистриран
  4
  -1

  Явлението "свински черва" е познато на българската съдебна система.Преди години имаше случай,при който една жена,в качеството си на адвокат,пише молба до окръжния прокурор на съответния град в североизточна България с искане да се образува предварително производство-сега вече досъдебно производство-срещу две лица,които са "увредили" интереса на нейния клиент.Интересното е,че окръжният прокурор на този градец-типичен провинциален български градец,известен с производство на шишета и нещо подобно-се оказва съпруг на адвокатката.Тоест жената пише молба до мъжа си.Естествено е,че той резюлира положително молбата и не само това,но и се разпорежда за "незабавни действия".Досъдебното производство се точи близо две години-по стара българска прокурорска традиция."Обвиняемите" са разболяха от разтакаване,нерми и грижи,но на кой му пука от това.Накрая с триста зора прекратиха делото.Прокурорът си остана на същата позиция,а жена му-продължи да "защитава" други клиенти.Да отбележим,взе пак,че по онова време-преди 17-18 години-не бе приет закона за предотвратяване на конфликт на интерес

 5. 55
  | нерегистриран
  6
  -3

  Корумпираната българска правосъдна система ежедневно бълва жертви! Това са основно български граждани, но които се съсипва живота, причиняват се огромни вреди! Малцината от жертвите завеждат искове за обезщетение в България или пред съда в Страсбург. България е една от първите страни по брой на дела срещу нея и по осъдителни присъди срещу нея! Жертвите получават измъчените си обезщетения след години, но те не се плащат от виновните полицаи, прокурори и съдии, а от джоба на всеки българин. Установена от десетилетия е незаконна практика срещу виновните да не се предявяват регресни искове и от тях не се търси никаква отговорност. Те не само нищо не плащат и продължават да раздават перверзното си правосъдие, но и растат в кариерата и заемат висши полицейски, прокурорски и съдебни постове. Така системата спокойно и безнаказано бълва нови жертви, а виновниците си получават тлъстите заплати и трупат богатства от далавери и престъпното си правораздаване!

 6. 52
  | нерегистриран
  3
  0

  До коментар [#35] от "":  Правенето на подобни обобщения с положителност не говори за висок интелект. Издава нисък хоризонт, комплекси и произтичаща от тях агресивност. Високомерното отношение към колеги в никакъв случай не показва морал. В нашата религия високомерието е един от греховете, за които се гори в ада.

 7. 51
  | нерегистриран
  12
  0

  Не закачайте мамините червенетиквеничета. Не конкурси, ами държавата ще се пренарежда и подрежда, за да се настанят те там, където с акъл и лични качества не могат да стигнат.

 8. 50
  СЕФТЕ | нерегистриран
  11
  -1

  Едно време помня подиграваха Живков, че ужким заради него променили СК, та да може да осинови внучката си Евгения Живкова.  Ами сега какво да кажем, след като приватизационния закон по времето на др. Иван Костов го променяха всяка седмица, че и през ден, за да може поредния клиент на партията и корпорацията да облажи с държавно и общинско имущество.  Ами днес, съвсем нормално е едновремешните съдебни отрочета на марксизЪма-ленинизЪма да се трудострояват на апетитни съдебни длъжности в Голямата гладия, след като изпапкаха като комисионери на либерални демократи построеното по времето на лошия тоталитарен диктатор, което уж за нищо не ставаше, ама все пак премина през редица храносмилателни трактове.  Сега - повторението е Майка на знанието! Ще градим живота нов, ама май на гладен стомах не става ... и отново искаме държавна служба, ами ДЪРЖАВА ИСКАТЕ ЛИ БЕ?

 9. 49
  | нерегистриран
  12
  -1

  В статията трябваше да се споменат и имената на тримата членове на ВСС, които имаха доблестта да се обявят против пренареждането на списъците с класираните съдии и прокурори. Може да са малко, но това са много важни гласове и когато се мълчи за тях, все едно, че ги няма. Все едно всички са незабравки.

 10. 48
  Такива хора се разпореждат със съдбините на българите | нерегистриран
  17
  0

  Задружните съпружески двойки; роднини; шуробаджанаци; фен клубове, членове на дружинки: ловни, риболовни, спортни, гей и какви ли не; членове на тайни общества; вечно живите и активни доносници на ДС; достолепната квота на номенклатури на БКП и ДКМС; ложата на магистратите - хотелиери; екипа на магистратите-мафиоти и отраци на мутри и бандити; отбора на младите кариеристчета скачащи като шпинги из етажите на систмата; вечните квоти на професионално тъпите и на бузумно злобните и завистиливие. Такива хора се разпореждат със съдбините на българите.

 11. 47
  нерегистриран | нерегистриран
  21
  0

  До коментар [#46] от "В малък районен съд... А във Върховния касационен съд? А във ВАС? А в Главна?":  А в СГС? Там в администрацията са цели кланове, не само две сестри!

 12. 46
  В малък районен съд... А във Върховния касационен съд? А във ВАС? А в Главна? | нерегистриран
  26
  0

  В малък районен съд работят две сестри - едната е шеф на администрацията му, а другата й е подчинена като деловодител там. Има ли конфликт на интереси? Ето с такива казуси се занимава ресорната комисия във Висшия съдебен съвет (ВСС).  А във Върховния касационен съд във всяка колегия има съпруг и съпруга. И в наказателната, и в гражданската. Даже в гражданската съпруга беше и началник на съпругата си, а в наказателната съпруга освен за съпругата си беше женен и за ДС. Да не говорим за съпружеските връзки между магистрати от Върховен съд и Главна прокуратура. Конфликт на интереси обаче няма и ресорната комисия на ВСС никога няма да се занимава с такива казуси. А то и медиите по-нагоре от администрацията на малък провинциален районен съд не смеят да поглеждат, освен ако нямат изрична поръчка. Защо изобщо подхващат тази тема не е ясно. 13. 45
  До 35 | нерегистриран
  25
  0

  Така организиран прокуратурата ... Хахаха, човече, не ме разсмивай. Хайде да ни проверят всички прокурори, пък да видим дали всички сме роднина на някого. Готов съм веднага да се подложа на такава проверка. И как стигна до извода, че така организирана прокуратурата не може да има качествени кадри? Всички прокурори ли познаваш? Я ни светни по въпроса така организиран съда може ли да има качествени кадри. Или той Красьо Черничкия само за прокурори ходатайстваше? Или да ти напомням замъртво пияната съдийка от Пазарджик дето в 8 сутринта катастрофира наляна до козирката- качествен кадър ли е. Или да ти напомням клетите от ВАС дето бяха крайно нуждаещи се за парцели на морето. Или да ти напомням на някои от тях дъщерите им че са съдии. Тя качествен кадър ли е. Или актовете на повечето от вас от окръжна инстанция, които са срам за правото. Сред съдиите има невероятни хора и професионалисти, но и феноменални комплексари, смятащи се за "по- юристи" от прокурорите само защото са съдии, а много добре ги помян в университета каква стока бяха. Така че не говори глупости

 14. 44
  00000 | нерегистриран
  15
  0

  Да са само тези мамини и татани дечица. Разни по-застаряли адвокати вършеят между ВКС и ВАС да уреждат посредствените си деца на вътрешните конкурси за изразтване. Времето ще ни покаже кои са те!

 15. 43
  мдаммм | нерегистриран
  19
  0

  Стоев е известен с пиянските си запои в Благоевград, с пиянските си изцепки, с участието си в селски свади в местните барове, поради които е бил и задържан в местното РПУ, но разбира се, всичко се е потулило...както си му е реда, нали все пак майка му е във ВСС, тя е всемогъща...

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.