Близо 100 съдебни заседатели положиха клетва в Районен съд - Варна

Близо 100 съдебни заседатели положиха клетва в Районен съд - Варна
Новите съдебни заседатели в Районен съд-Варна положиха клетва, снимки:Районен съд-Варна

Нови 96 съдебни заседатели положиха клетва и с подписването на клетвения лист официално встъпиха в длъжност в Районен съд-Варна, съобщиха от съда. Церемонията е била ръководена от Ерна Якова – и.ф. председател на Районен съд – Варна, която е поздравила новоизбраните заседатели и е пожелала ползотворна и добросъвестна работа през следващия 4-годишен мандат.

Заместник-председателят на съда и ръководител на Наказателно отделение Силвия Обрешкова в резюме е разяснила статута и основните задълженията на съдебните заседатели, като е подчертала: "Трябва да имате съзнанието и отговорността, че сте равни със съдията и вашият глас в решенията по дела има еднаква тежест с този на магистратите". Тя е пояснила още, че след провеждане на задължително първоначално обучение за всички съдебни заседатели, разпределението им за участие в дела ще става на принципа на случайния подбор, чрез програмен продукт по електронен път.

Преобладаващата част от новите съдебни заседатели са избрани на тази длъжност за първи път, като повечето от тях са представители на община Варна, а 14 са излъчени от общините Аксаково, Аврен, Белослав и Долни Чифлик. Най-младият съдебен заседател е на 21 години, а най-възрастният - на 67 години.        

Непосредствено след полагането на клетва в Районен съд – Варна започна и встъпителното обучение на новите съдебни заседатели, което се провежда по линия на Националния институт на правосъдието.

Прокуратурата проверява сдружението, което организира Луковмарш

Предишна новина

Образувано е досъдебно производство за нерегламентирано горене на опасни боклуци в ТЕЦ Бобов дол

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 3
  e | нерегистриран
  0
  0

  Защо само във Варна има съдебни заседатели. Пак някакви привилегии ли?

 2. 2
  да се закълнат | нерегистриран
  3
  0

  Трябва да се закълнат ,че няма да емигрират извън страната ,докато не им свърши мандата и не си приключат делата.Защото някои ги правят тези номера.

 3. 1
  Ми | нерегистриран
  4
  0

  Честито и наздраве

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.