Блокадата на кръстовището пред румънското посолство не оцеля, има арестувани


Блокадите на протестиращи в София продължават на три места. След намесата на жандармерия кръстовището пред румънското посолство, което също беше блокирано през нощта, рано сутринта беше освободено за движение.

По информация на БНР, трима души са били арестувани след акцията рано сутринта в района на румънското посолство, която е преминала без напрежение.

Задържаните са отведени в Първо районно управление. Двама от тях са били без лични документи, а единият е задържан за неизпълнение на полицейско разпореждане.

Проф. Велислав Минеков от "Отровното трио" разказа пред репортер на БНР:

"Имаше полицейско насилие. Полицаи, които дойдоха с огромен брой коли, с джипове, с камиони. Бяха арестувани майка и син, което е показателно. Подобно насилие ще има ответна реакция".

Съставен е бил акт за неправилно паркиране на мъж, който е дошъл с мотоциклета си при протестиращите, за да им донесе храна:

"Около 4:50 часа изведнъж от всички страни на кръстовището нахлуха много коли - на полицията, на жандармерията, полицаи с мотоциклети, полицейски автомобили на СДВР. Оградиха ни, наскочиха мъже, въоръжени, и направиха плътно ограждение около блокадата. Започнаха да изискват документи от хората. Няколко човека бяха изведени пред очите ни към колите. Не знам какво е станало с тях - дали са били задържани, или - не. Аз бях помолен от полицаите да дам моите лични документи и да изведа мотоциклета ми от кръстовището, за което в последствие ми беше съставен фиш за неправилно паркиране. Не знам този фиш колко е законосъобразен - това ще го консултирам с юрист".

Продължават обаче блокадите на Орлов мост, пред Ректората на СУ, пред МС и президентството.

Протестиращите от лагера, които са били цяла нощ на булевард "Цар Освободител", казаха, че нощта е минала спокойно, без провокации.

"Тази вечер беше един голям урок за всички, защото, споделяйки един с друг, ние израснахме. Сега, ако не сформираме един хубав "лекарски екип". Това малко "туморче", което беше преди 10, 20 години, сега вече е "голям тумор", който дава метастази. Затова сме тука да можем да сформираме този "лекарски екип" и да спасим държавата", каза участник в акцията. 

Довечера в 19.00 часа отново пред фонтана на президентството е насрочена поредната протестна акция под наслова "Да защитим демокрацията - ден 37".

Иван Гешев се срещна и с прокурори от София заради противодействието на битовата престъпност

Предишна новина

Вътрешният министър за протестите: Каквото и да направим, МВР ще бъде виновно

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

 1. 1
  Тайните сделки на Борисов зад гърба на протестите | нерегистриран
  0
  0

  Има хора, които недоволстват от протестите и барикадите. Гледах вчера по една телевизия мъж на средна възраст, който каза, че е съгласен с исканията на протестиращите, но се затруднявал да отиде навреме на работа, а имал деца да храни. Човекът е прав – неговата логика ражда неговата гледна точка.
  Онзи ден на Орлов мост дама с кученце, дете, съпруг и свекърва преминаха демонстративно през палатките. Младата дама не скри възмущението си и заяви, че там имало боклуци и „някакви нещастници пречели на останалите българи“. Освен това назидателно попита: Е, като сте креснали тук, кой ще дойде по-добър от тези сега? Отговорих й, че дори тя да влезе в новата власт, ще е по-добре от сегашните управници. Дамата не очакваше точно такива думи и побърза да се изниже с детето, кучето и домочадието…
  Приемаме, е недоволните от протестите са доволни от управлението. Ваша воля, дами и господа.
  Правителството само отговори на тази котегория българи по доста оригинален (криминален) начин.
  1. Премиерът Борисов всеки ден раздава милиони, което трябва да изглежда много готино, само дето не казва откъде се взимат тези пари, кои сектори са лишени от тях и кога нуждаещите се ще ги получат. Уравнение с три неизвестни. Самият Борисов е казал: Мъжко е да обещаеш, човешко е да не го изпълниш…
  2. Правителството умишлено проспа 1 милиард лева от продажбата на Виваком, които вместо в държавата, отидоха в приятелска група на Борисов. 1 милиард – прибрани със съдействието на КПКОНПИ!
  3. Държавата е предоставила на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган за безвъзмездно ползване до 2054 година кея и съоръженията на пристанището в ТЕЦ „Варна“, които са публична държавна собственост. Срокът съвпада с максимално допустимия период от 35 години, за който публична собственост може да бъде отдавана на концесия срещу съответните такси. Данни за такава липсват, но по силата на „рамково споразумение“ с държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура“ почетният лидер на ДПС няма да плаща за ползването на кейовата стена и съоръженията в пристанището. Това означава, че са потъпкани поне няколко закона. Държавата, респективно гражданите губим стотици милиони.
  4. Тихомълком правителството, начело с Бойко Борисов харизва две важни пристанища в Бургас на олигарх, близък до властта и кръга „Шиши“. Съвсем скоро ще опишем тайната далавера, от която България и българите вече са ощетени със стотици милиони.
  Междувременно като компенсация на други бизнесмени са обещани пристанища на Дунав…
  5. Правителството и Борисов се скъсаха да се хвалят и с договора за концесията за Летище София. Борисов обави, че това са европейски партньори от Германия, Франция и Австрия. Концесията е за 35 години. Според правителството и петте участници в търга са били добри, но е спечелил… третия. Защо ли? Още никой не е отговорил на въпроса: Има ли участие български олигарх в една от фирмите от консорциума и кой политик-милионер стои зад него?
  6. За всички споменати сделки, сключени със скоростта на светлината, има комисионни на стойност десетки милиони. Кой взе тези комисионни? В нечии чекмеджета ли са?
  Над 2 милиарда раздадени на глутница олигарси, приятели на властта.
  Е, недоволни от протестите и блокадите, сега доволни ли сте? Поискайте своя дал от Борисов.
  Всеки ден някой пита: Купени ли са недоволните? А дали не са купени доволните от властта?

  Огнян Стефанов

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.