Блокира работата на Специализирания наказателен съд

Блокира работата на Специализирания наказателен съд
Коридорите на Специализирания наказателен съд служат за място за съхранение на делата за корупция по "високите етажи" на властта, снимка: Правен свят

Изминаха три седмици от момента, в който специализираното правосъдие у нас пое и делата за корупция по "високите етажи" на властта и сред магистратите. И докато всички очакват да научат решението на Конституционния съд – дали специализираните магистрати са "извънредни" и редно ли е да получават допълнителни възнаграждения към заплатата им, заради повече натоварване, "Правен свят" реши да представи на своята аудитория – условията, при които спецмагистратите ще правораздават. 

Макар и да се отнася до битови неуредици, те са показателни за желанието на управляващите съдебната система, да демонстрират воля, че борбата с корупцията сред властимащите и сред самите магистрати, е наистина приоритет. И отсега трябва да е ясно, че в конкретната ситуацията отговорността е строго определена. По смисъла на Закона за съдебната власт (ЗСВ), ВСС е органът, на който са вменени задълженията да управлява материалната база и сградния фонд на съдебната система, да разкрива и закрива щатове. В конкретната ситуация, отговорността е още по-ясна и тя е на Съдийската колегия и нейния председателстващ по право – административният ръководител на Върховния касационен съд Лозан Панов. 

В началото на ноември, дни преди влизането в сила на последните поправки в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), председателят на Специализирания наказателен съд (СпНС) Георги Ушев депозира във Висшия съдебен съвет (ВСС) искане за увеличаване на щатната численост за магистрати в съда с 15 души. Искането му бе с оглед новата компетентност на съда и очакванията за голям брой дела, които тепърва ще постъпват в СпНС. Призивът срещна неодобрението на съдебните кадровици. Мотивите – съдиите и сега били достатъчно, справяли се с гледането на делата от началото на годината. 

А цифрите са красноречиви. По данни, предоставени на "Правен свят" от СпНС, за десетте месеца от началото на годината са постъпили 5808 дела, като за същия период са приключени 5789 съдебни дела. За въпросните дела отговарят цифром и словом 18 (осемнадесет) съдии. За 2016 година същия брой съдии от СпНС са приключили 6563 дела, при 6578 постъпили. Именно точната статистика дава основание на ръководството на СпНС да твърди, че той е един от най-натоварените съдилища у нас, при това разглеждащ предимно дела с висока фактическа и правна сложност.

За сравнение – съдиите в Наказателното отделение на Софийския градски съд (СГС) са 32-ма. Според годишния доклад на СГС за 2016-та година в съда са постъпили 5815 наказателни дела, което е с 476 повече от предходната година. Завършените дела за миналата година са 5900. 

Простата аритметика показва, че специализираните магистрати са решили през 2016 г. средно по 321 наказателни дела, докато колегите им от СГС – средно по 184.

За това колко дела за корупция на министри, депутати, кметове, общински съветници, съдии, прокурори, следователи ще постъпят тепърва в СпНС, за момента е трудно да се прогнозира с точност, но със сигурност ще доведат до допълнително натоварване на специализираните съдии. Но вече е известно, че само за първите две седмици, откакто последните промени в НПК са в сила, образуваните нови преписки за корупция са над 100.  

И докато Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), по предложение на нейния председателстващ Лозан Панов води полемики дали да съкращава четири щатни бройки на съдии от Върховния касационен съд, за да се спестят няколко хиляди лева на месец, десетки дела срещу организирани престъпни групи, сред които и дори "делото на века" – срещу банкера Цветан Василев и още 17 лица за фалита на КТБ се съхраняват в тесните коридори на Специализирания наказателен съд на ул. "Черковна" 90. 

Само след две седмици делото за банкрута на КТБ трябва да започне пред СпНС. И докато е (почти) сигурно, че основният подсъдим ще бъде съден задочно, то останалите 17 би трябвало да се явят, като всеки от тях ще има поне по един, а някой и по двама, а дори и по трима защитници. Ако добавим съдебния състав и прокурорите, то в съдебната зала трябва да влязат поне 50 души. 

Най-голямата зала на Специализирания съд обаче има 40 места. Отсега е ясно, че отразяването на делото за източените милиарди, макар и да е публично, ще бъде съпроводено с огромни трудности. Медиите сигурно ще трябва да заемат една от останалите три зали на спецсъда на ул. "Черковна", освен ако в тях  по това време няма заседания по други дела – дали срещу Ценко Чоков или срещу Гриша Ганчев, или пък срещу някой от задържаните за тероризъм у нас. Всъщност дори и тези зали са недостатъчни, защото всяка една от тях побира максимум 15 души. "Има дни, в които в четирите ни зали на ден са насрочени дела на 14 състава", коментираха пред "Правен свят" служители на спецсъда.

Оказва се, че залите са само една част от битовите неуредици. 

Работните кабинети на съдиите се помещават в десет метров коридор, няма стая за адвокатите. Не по-различна е ситуацията в деловодството. Някои от тях нямат прозорци, а в други са събрани по 4-5 бюра. В тази "задушевна" обстановка деловодителките спокойно могат да се ръкуват една с друга, без дори да се поместят от столовете си. 

На фона на това ежедневие, на 6 ноември Комисията по атестиране и конкурсите на Съдийската колегия на ВСС, реши за правилно да остави "без уважение" искането за увеличаване на щатната численост на съда с 15 нови длъжности "съдия". "Твърдяното от административния ръководител – председател на съда предстоящо увеличаване на натовареността на Специализирания наказателен  съд след приемане на ЗИД на НПК за промяна на подсъдността, е едно евентуално и несигурно бъдещо събитие, което не е факт, поради което липсват предпоставки към настоящия момент за увеличаване броя на съдиите в този съд", мотивираха отказа си кадровиците от Съдийската колегия на ВСС. А нейният председателстващ Лозан Панов продължава да не проявява и най-малкото разбиране, че дори и да не му се нрави, законодателят е определил спецсъда да правораздава по делата за корупция по "висшите етажи" на властта, следователно той е длъжен да отговори на очакванията на магистратите, да им се създадат нормални условия за работа. 

Защото 13-ти декември наближава и тогава ще стане пределно ясно, че някой у нас не иска да има реална борба с корупцията и заради това се опитва да я саботира, като блокира специализираното правосъдие, при това по възможно най-елементарен начин.

Още по темата

Сотир Цацаров се срещна с федералния прокурор на Германия д-р Петер Франк

Предишна новина

Прокуратурата във Варна протестира оправдателна присъда на лекар

Следваща новина

Коментари

26 Коментара

 1. 26
  пълна манипулация ! | нерегистриран
  16
  -6

  Поне за снимката, можеше едната от двете служителки на трите заснети бюра, да си включеи компютъра, че така гледаща празно през прозореца на изключен компютър и чаша с кафе, не е много убедително колко "зле" били условията на този съд ...!Тази гледка, че й по-зле с делата и папките беше и в СГС, но там никой не отиде да снима и показва на "аудиторията си" години наред тези условия и натовареност, с кое сега е по-различно положението?СК обяви, че 18 съдии са прикрлючили 37 дела за 1 година, няма и по 3 дела на калпак, как може пък толкова да се манипулира вече в този сайт, пълна жълтения!!!

 2. 25
  no coment | нерегистриран
  14
  -5
  До коментар #11 от "no name | нерегистриран":
  "Правен свят" не ставайте смешни. Вижте статистиката в отчетния доклад на Специализирания съд за 2016г. Постъпили за разглеждане наказателни дела от общ характер - 239; образувани чнд от досъдебното производство - 6430,общ брой на всички дела 6707. Решени по същество дела от общ характер общо 114; от които с присъда 37. Това разделено на осемнадесет съдии прави натовареността горе долу колкото на средно голям окръжен съд.

  Съгласно техния отчет 37 броя присъди на 18 броя съдии прави по 2 /два/ броя присъди на един съдия от бутиковия съд за Цв. Цв. за цялата 2016 година, май? Това ли искат да ни кажат за реалната натовареност на специалните магистрати обективните и независими медии? Значи съвсем резонно могат да им отпуснат още 15 /петнадесет/ щатни съдийски бройки и да им дадат по още 6 /шест/ броя заплати бонуси, май?

 3. 24
  | нерегистриран
  8
  -5

  Не може други съдилища в страната, освен традиционните любимци на соросоидите, да имат някакви проблеми! И да имат, много важно... Всички медии и ВСС-то, трябва да са впрегнати единствено за традиционните любимци. Изключение е само, ако сградата е тръгнала да пада или ще те отвее бежанска вълна, ама можеш да се оплачеш само веднъж и то тихо...да не би проблемът да засенчи техните...Иначе, само гледай какво става...

 4. 23
  11 | нерегистриран
  3
  -4

  На никого не му се работи - това е истината!

 5. 22
  | нерегистриран
  4
  -2
  До коментар #20 от "до 19 | нерегистриран":
  Чичкото на входа на улица Черковна не пуска да влизат кибици. Можеш да влезеш, ако си страна по делото. Забра`ви какво пише в НПК,че всеки можело да гледа делата.

  Това са пълни глупости. Явно толкова си се опитвал да влезеш. Всеки има свободен достъп до сградата.

 6. 21
  | нерегистриран
  5
  -2

  До 20 - пак глупости и пак изказвания без връзка с действителността. Злобата винаги води до изкривявания...

 7. 20
  до 19 | нерегистриран
  5
  -5

  Чичкото на входа на улица Черковна не пуска да влизат кибици. Можеш да влезеш, ако си страна по делото. Забра`ви какво пише в НПК,че всеки можело да гледа делата.

 8. 19
  ... | нерегистриран
  13
  -21

  Повечето от коментарите под статията нямат абсолютно нищо общо с действителната представа и случващото се в този съд. Кашоните били празни-ами отворете клипа на нова тв, в който лично председателят показва какво съдържат тези кашони. По бюрата имало води, цигари и кафете-ами все пак там работят хора и то не по 8 часа, както се предполага, а по 10-12-14 часа, за да може да се обработят тези дела. Имало много нчд-та по дп, а вие имате ли представа за една мярка каква подготовка се изисква от съдията, каква обработка се изисква от секретаря, та и самата мярка може да продължи цял ден. Много е лесно да се плюе. Елате и вижте.Делата са публични, именно за това, да може обществото да контролира съдебните органи. Елате и чакайте за зала, присъствайте на едно 8 часово заседание, без да сте страна в него(съответно без да влагате подготовката нервите, които влагат участващите в процеса). Елате и вижте!

 9. 18
  | нерегистриран
  16
  -18

  Лизан пантофф е виновен

 10. 17
  | нерегистриран
  14
  -3

  Nikoy sadia nqma da se spravi sam s onezi kupishta za KTB ! trqbvahse da sa dva tri sastava no na nqkoi ne im ottarvat mnogo hora ,trudno se manipulurat ,a i e riskovano ! Chudq se obache kolko li na broi prokurori sa se uprajnqvali !?

 11. 16
  Блокаж? | нерегистриран
  42
  -6

  Много ми е интересно какво трябваше да направи ВСС за тези три месеца - може би да построи нова сграда, с достатъчно зали и помещения за кашони? Защо скъпите законотворци не се сетиха да попитат кой и къде ще разглежда прехвърлените дела, преди да приемат промените? Но такива въпроси в статиите тук не се задават, защото са встрани от правилната линия, зададена от няКой. Правилната линия, ако не знаете, се задава всяка седмица с коментарите на "политолога" "Даниел П."

 12. 15
  Изи | нерегистриран
  22
  -9

  Това на снимката с "трудещите се" бюро ли е, бар-плот ли е? Кафета,води, че и цигари после нямало място. Ай сиктер...

 13. 14
  вътрешен | нерегистриран
  15
  -7

  Интересно....5808 ОПГ .....................

  На снимка 1 са само празните кашони, по коректно е да напишете колко тома са!

 14. 13
  BRAVO ! | нерегистриран
  22
  -8

  Tozi sad i prokuratura sa protivokonstitucionni i trqbva da se zakriyat , a ne da se obgrijvat !!!

  GERB gi sazdadoha za da si ugovarqt delata na edno mqsto za po lesno ....!!!

 15. 12
  анонимен | нерегистриран
  41
  -5

  Спецсъд за спецспоразумения. Ефект нула.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.