БНБ избра "Делойт България" за консултант при оценката на банките


// Политика и икономика / БългарияБългарска народна банка е избрала "Делойт България" за консултант при предстоящата оценка на качеството на активите и стрес-тестовете на българските банки. Това става ясно от публикуваните на сайта на централната банка протоколи от заседанията на комисията оценяваща офертите по обществената поръчка и решение, подписано от новия главен секретар БНБ Снежанка Деянова.Единият от другите двама кандидати, Mazars, е отстранен тъй като заедно с допълнително поискани от централната банка документи е предоставил и ценовата си оферта преди отварянето й. Другият, Oliver Wyman, губи по точки след като е предложил по-добро техническо изпълнение на задачата, но и над двадесет пъти по-висока цена от тази на "Делойт" и чувствително надвишаваща индикативната цена на обществената поръчка - 1.7 млн. лв.
Съотношение цена-качество
Допреди ценовите оферти Oliver Wyman изглеждаше почти сигурен победител. При отварянето на техническите оферти, компанията получи 68 от максималните 70 точки, като навсякъде е оценена перфектно освен при анализа на данните след оценката на активите и стрес тестовете, където получава 8 от 10 т. Същевременно "Делойт България" получава едва 44 точки, като по почти всички фази от процедурата БНБ има забележки към предложеното изпълнение.При отварянето на ценовите оферти обаче мачът буквално се обръща. Предложението на Oliver Wyman, която консултираше и ЕЦБ при аналогичната оценка на най-големите европейски банки, е за 16.72 млн. евро без ДДС. "Делойт" от своя страна се е вместила в индиктивната цена в поръчката на БНБ и е предложила да изпълни задачите за общо 1.57 млн. лв. без ДДС.Заради голямата ножица Oliver Wyman получава едва 2.27 т., а "Делойт" - максималните 30 т. Така като крайно българското поделение на Deloitte събира 74 т. и изпреварва Oliver Wyman, която остава със 70.27 т. Ценовото предложение на отстранения участник Mazars така и не става ясно.Така БНБ явно ще се лиши от многократно по-скъпите услуги на реномирната компания, която извърши голяма част от отделните проверки на качеството на активите на банките в еврозоната, проведени от Европейската централна банка през миналата година. Oliver Wymn извърши и стрес теста на испанската банкова система през 2012 г., заедно с германската Roland Berger, а преди това участваше и в оценката на банковата система в Португалия при договарянето на спасителния пакет за страната в разгара на дълговата криза в еврозоната. През последните седмици стана ясно, че Oliver Wyman ще бъде и една от компаниите (заедно с Boston Consulting Group), които ще консултират френската BNP Paribas в преструктурирането на дейността й.Решението на централната банка идва доста преди крайния срок през декември, като така ще даде повече време за подготовката за мащабното упражнение. То теоретично може да бъде обжалвано от някой от другите кандидати, което да забави процедурата още известно време.
Какво ще прави "Делойт"
Избраникът на БНБ ще трябва да представи цялостна концепция за организирането и изпълнението на процедурата, която включва и стрес-тестове, да адаптира методологията на Европейската централна банка (ЕЦБ) към спецификите на местния пазар и да е готов с оповестяването на резултатите най-късно до август 2016 г. Този срок беше фиксиран и в закон.Проверката ще включва 22 от 28-те банки, които оперират на българския пазар, като извън обхвата й ще останат институции, които работят в страната под формата на клонове на чуждестранни банки. Всяка от проверявните институции ще си наеме собствен оценител за собствена сметка, който ще извършва оценката при нея на място. За целта БНБ заедно с избрания от нея консултант трябва да им предложат списък от фирми, измежду които да избират.Най-скъпите дейности на Deloitte ще бъдат във фзата на същинската проверка на активите и са оценени на малко над 1 млн. лв. Преди тов подготвителният период ще отнеме близо 200 хил. лв., а изготвянето на методологията 104 хил. лв. Стрес тестовете ще струват едва 68 хил. лв., а анализът на резултатите 109 хил. лв. Един човекоден на труда на компанията ще коства 1467 лв., докато за сравнение предложението на конкурента е било за 2934 лв. Само подготвителния етап в офертата на Oliver Wyman е по скъп от цената на всички дейности в тази на Deloitte - 836 хил. евро. Изготвянето на методология от неспечелилия кандидат е оценено на 1.672 млн. евро, а дейностите по оценката - на 5.852 млн. евро.Преди дни БНБ си избра за одитор "Ърнст и Янг България", като сестринската компания на "Делойт България" - "Делойт одит" остана втора в класирането отново с по-ниска цена, но по-слаба техническа оценка.

Връщаме терорист готвач на Париж

Предишна новина

Не дават на Бъчварова ЕГН-та за е-правителство

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.