БНБ отне лиценза на КТБ, защото е на минус 3,74 млрд. лева

БНБ отне лиценза на КТБ, защото е на минус 3,74 млрд. лева

Българската народна банка (БНБ) отне лиценза на "Корпоративна търговска банка" (КТБ) заради отрицателен собствен капитал, съобщиха от централната банка.

В съобщението на банката се казва, че на 4 ноември са били представени финансовите и надзорни отчети на КТБ към 30 септември т.г., от които Управителният съвет на БНБ установил отрицателна стойност на собствения капитал на КТБ в размер на 3 745 313 000 лева, както и че банката не отговаря на капиталовите изисквания.

Отделно от това се казва, че по данни на квесторите в банката, в периода след датата на поставянето ѝ под специален надзор до 31 октомври т. г. включително, в КТБ са постъпили уведомления за цесии на вземания, сключени между клиенти на банката, и волеизявления за прихващане на задължения към банката с вземания към нея, придобити по договори за цесия. В съобщението се посочва, че към края на октомври, прехвърлените вземания по договори за цесия са на обща стойност 1 183 714 хил. лева, а волеизявленията за прихващане са на стойност 779 055 хил. лева.

"Дори всички уведомления за цесии и прихващания да бъдат отразени в счетоводните регистри на банката, финансовият резултат на КТБ към 30.09.2014 г. би се подобрил само с 161 468 хил. лева в резултат на обезценки, които биха били освободени (респективно сторнирани) по погасени изцяло или частично задължения към банката, в резултат на направените волеизявления за прихващане на посочената по-горе стойност", посочват от БНБ.

В мотивите си централната банка е припомнила и цялата хронология на случващото се с КТБ от 20 юни, когато бе поставена под специален надзор.

От БНБ допълват, че след отнемането на лиценза трябва да бъде подадено искане до съда за откриване на производство по несъстоятелност на КТБ, а Фондът за гарантиране на влоговете в банките да бъде уведомен за подаденото искане, с цел извършване на подготвителни действия за назначаване на синдик.

Още по темата

Проблемът с Военното НДК може да бъде решен, без това да струва и лев на държавата

Предишна новина

Разделянето на ВСС на две колегии и обществен контрол върху работата на главния прокурор

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    Цеко Ската & Цеца Секса | нерегистриран
    1
    -1

    Честито!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.