Бобоков ходатайствал през Пламен Узунов за помилване от президента на осъден в Румъния за данъчни престъпления

Бобоков ходатайствал през Пламен Узунов за помилване от президента на осъден в Румъния за данъчни престъпления
Пламен Узунов (вляво) и Пламен Бобоков, колаж:"Правен свят"

Нови чатове от телефона на обвиняемия за „Боклукгейт“ и разследван за търговия с влияние бизнесмен Пламен Бобоков разпространи Специализираната прокуратура.

И този път разговорите са основно със секретаря на президента по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов, но в кореспонденцията се появява и ново лице. Става дума за Петър Ненов, който към момента е затворник в Софийския затвор.

На различни дати през април и май 2020 г. бизнесменът обменя текстови съобщения с лице, записано като „Pepi- Ro“, както и с „Prezident-Pl. Uzunov“, касаещи правомощията на Комисията по помилване към президента на Република България.

След анализ на хронологията и съдържанието на кореспонденцията се стига до извода, че вероятно инициалите „Pepi- Ro“ се отнасят до лицето Петър Ненов, български гражданин, осъден за данъчни престъпления от румънски съд на 6 г. лишаване от свобода, понастоящем изтърпяващ присъдата в Затвора в София.

На 07 април т.г. „Pepi- Ro“ изпраща на Бобоков снимка на писмо, адресирано до президент на Република България от Демократичен съюз на българите в Румъния, в което се иска неговото помилване.

На 16 април т.г. „Pepi- Ro“ изпраща на Пламен Бобоков информация, отнасяща се до неговото пребиваване и осъждане в Румъния, включително направени от него дарения. Няколко часа по-късно Бобоков препраща съобщенията на „Prezident-Pl. Uzunov“, който от своя страна отговаря следното: „Ок. Поздрави!“

На 28 април т.г. в 15.04 ч. „Pepi- Ro“ отправя до Бобоков следното запитване: „Има ли някакъв резултат по моя въпрос?“. В 16.34 ч. е регистриран разговор между бизнесмена и „Prezident-Pl. Uzunov“, след което в 16.36 ч. Бобоков изпраща на „Pepi- Ro“ съобщение със следното съдържание: „Утре ще се виждам по твоя въпрос! Ще има, но няма да е светкавично!“.

На 11 май 2020 г. “Pepi- Ro” изпраща на Бобоков снимка със съдържание на чужд език, касаещо решение на румънските съдебни власти. На 12 май 2020 г. в 12.10 ч. той препраща снимката на „Prezident-Pl. Uzunov“, като в 12.13 ч. пише на „Pepi- Ro” съобщение със следното съдържание: „Трябва официално извлечение от румънския съд и превода му на български!“

На 20 май 2020 г. „Pepi- Ro“ в съобщение до Бобоков отново отправя запитване: „Има ли някакъв резултат от комисията?“, на което той отговаря: „Не още! Действай с превода!“.

С оглед на гореизложеното Специализирана прокуратура изиска официална справка от началника на Затвора в София. Установява се, че Петър Ненов е задържан в България през ноември 2018 г. във връзка с издадена Европейска заповед за арест от съд в Румъния през 2014 г. в следствие на постановена присъда от шест години лишаване от свобода за данъчни престъпления

Анализът на информацията от експертизата и приложенията към нея продължават.

Още по темата

Дознателка се самоуби в София

Предишна новина

Любомир Янев е назначен за временно изпълняващ длъжността директор на ГДБОП

Следваща новина

Коментари

7 Коментара

 1. 7
  антикорупция и Пламен Узунов | нерегистриран
  0
  0

  Антикорупционният закон цели да се защитят интересите на обществото чрез ефективно противодействие на корупцията. «Сorrumpere» в римското право означава «повреждане», «разрушаване», «подкопаване».

 2. 5
  | нерегистриран
  5
  0

  Изтривайте чатовете във вайбър и др.подобни,че ще ни хванат и забежките по чуждо, пък и ще ги публикуват, че да не може да се приберем мирно и спокйно след работа при жените.

 3. 4
  В. Д. | нерегистриран
  7
  -1

  Ей, съдрахте се да ровите в тоя телефон... Дано си няма човекът любовници, че и тях ще ги осветлите...

 4. 3
  Ум, Белия делфин | нерегистриран
  9
  -1

  След като осъденият в Румъния още е в затвора, значи, ако е имало лобиране, е било неуспешно. И какво общо има с разследването публикуването на тази кореспонденция?!?

 5. 1
  Знайко | нерегистриран
  10
  0

  Е, и.Ако това са доказателствата на прокуратурата МУ........съвсем ми паднаха в очите...............

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.