Бобокови загробили 210 тона опасен отпадък само край село Рупци

Бобокови загробили 210 тона опасен отпадък само край село Рупци
Част от открития загробен боклук край село Рупци, снимки:ПРБ

210 тона опасни боклуци са загробили обвиняемите братя Атанас и Пламен Бобокови само край село Рупци в община Червен бряг. Това стана ясно от съобщение на държавното обвинение, с което се оповестява края на разследването на открития загробен опасен отпадък в местността.

Установено е, че в землището на селото в силажни ями са били загробени  210 тона опасен отпадък, който не подлежи на последващо рециклиране. Отпадъците са били предадени за съхранение от дружество от групата „Монбат“ на друго търговско дружество, което не притежава нужните инсталации за оползотворяване на опасните отпадъци и те са били заровени в землището на село Рупци.

Предприетите действия по разследването са в рамките на образуваното досъдебно производство от Специализираната прокуратура за организирана престъпна  група, създадена с користна цел, с участието на длъжностни лица, по което привлечени като обвиняеми са братята Бобокови, бившият зам.-министър на околната среда и водите Красимир Живков и други длъжностни лица от различни търговски дружества.

През юли 2020 г. в рамките на същото досъдебно производство стотици тонове опасен отпадък бе открит и изровен и в местността „Лъката“ край Червен бряг. 

Действията по разследването продължават. Предстои да се извърши допълнителен оглед на площадки и помещения, разположени и в индустриалната зона в Плевен, в които също са открити огромни количества опасни отпадъци, предмет на разследване по същото дело.

Софийската градска прокуратура води разследването за смъртта на 19-годишния абитуриент с COVID-19 от Велико Търново

Предишна новина

Как в щата Юта поискаха доживотен затвор за протестиращи, осквернили с червена боя сграда на правосъдието

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.