Боян Магдалинчев: Искат оставката на ВСС, за да се повлияе на избора на нов председател на ВКС

Боян Магдалинчев: Искат оставката на ВСС, за да се повлияе на избора на нов председател на ВКС
Боян Магдалинчев, представляващ ВСС, снимка:БГНЕС

"Истинската причина за искането на оставката на този ВСС или предсрочното прекратяване на мандата му е предстоящият избор през 2021 г. на председател на ВКС". Този коментар направи пред БНТ представляващият Висшия съдебен съвет (ВСС) ВСС Боян Магдалинчев по повод исканията на някои кандидати за политици и активисти за смяна на настоящия състав на кадровия орган.

"Нека помислим защо точно сега? Защото предстои избор на председател на ВКС и той ще бъде следващата година юли, август или септември. Това е истинската причина, поради която се иска оставката на този съвет. Това го искат фигури и личности, политически ангажирани партии, които стоят зад това друг да избира председател на ВКС. На този етап това са извънпарламентарни сили", добави той.

Магдалинчев коментира и предложението за законодателна промяна, която да въведе фигурата на прокурор, който да може да разследва главния прокурор. "Доколкото съм запознат с това, което се залага в процесуалните закони, ще предстои избор на прокурор, който да бъде с мандат от 7 г., който да може да разследва главния прокурор евентуално при извършено престъпление. Идеята е за промяна в Закона за съдебната власт, който ще регламентира органите, които могат да предлагат този прокурор. Процесуалният закон ще му гарантира независимост от главния прокурор и неговите заместници. Намирам като възможна тази идея", каза Магдалинчев и допълни, че не му е известно някъде другаде в Европа да има подобна фигура, каквато предлагат у нас управляващите от ГЕРБ и Обединени патриоти, за да получат одобрение от страна на Европейска комисия за демокрация чрез право, наричана Венецианската комисия.

"Този начин донякъде е повлиян от решението на Конституционния съд от миналата година, че няма никаква пречка в тази посока, че всеки един прокурор може да разследва главния прокурор", каза Магдалинчев и подчерта, че зависи от фигурата, която ще бъде избрана.

"Венецианската комисия е консултативен орган и нищо повече, действително един много авторитетен орган, но ние си имаме Конституция, която е задължителна за нас. Не виждам нищо лошо да се консултираме с комисията по различни въпроси, защото това е едно странично мнение, но по-скоро като коректив, а не като критик", коментира още Магдалинчев.

По отношение на работата на съдилищата по време на пандемията той бе категоричен, че работата на органите на съдебната власт, и в частност на съда, не е била спирана, макар и големия брой на заболелите магистрати и служители. "Правораздаването по време на COVID епидемията не се забави много, защото още през март т.г., когато се въведе извънредното положение, Съдийската колегия на ВСС заседава и взе решения да не са допуска заразяване, но не спряхме, а само ограничихме откритите съдебни заседания. Магистратите продължиха да работят без съдебна ваканция, те продължават да работят и сега. Ако има болни от COVID-19, съдът е длъжен да отложи делото. За ноември имаме отложени поради ковид ситуацията 1846 дела. Те са пренасрочени за други дати. Не съм правил статистика спрямо миналата година, но определено е повече", каза още представляващият ВСС.

Още по темата

Българският наказателен процес често пъти води до невъзможност за въздаване на правосъдие

Предишна новина

Сачева: Нагласите са за поетапно отваряне

Следваща новина

Коментари

7 Коментара

 1. 7
  | нерегистриран
  6
  0

  Поучи се от дъщеря си. Плужек нещасген.

 2. 6
  Като че ще избират поп миряните | нерегистриран
  9
  0

  Това да не ви е църковно-народен събор, а? Шеф на съдиите ще е този, когото посочи шефът. Точка. Той сочи и главният оправдател, по наименование прокурор, а по образование - зле. Малоумни правосъдници такива.

 3. 5
  | нерегистриран
  6
  -3

  Ушеф ще е навия шеф на ВКС!
  Няма грешка, няма!

 4. 4
  прес | нерегистриран
  2
  -13

  Тук греши, ГЕРБ, ДПС, ССБ и други фактори са се обединили около варненската кандидатка за шеф на ВКС.

 5. 3
  Полит | нерегистриран
  18
  -2

  Избраният от ГЕРБ от извънпарламентарните се страхува...

 6. 2
  възмутен | нерегистриран
  25
  -3

  И аз мисля,че трябва да си отидете,господине.Вие изпълнявате безропотно нарежданията на властимеющите.Защо не се раследва Цацаров за ЦУМ-гейт,пречите отново да бъде извършена истинска проверка,защитавате Гешев,затваряте си очите за много нередности в съд.с-ма и пр.Да,трябва да си отидете,и да дойдат нови членове.Персонално питане-Вие навършихте ли пенсионна възраст?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.