Боян Магдалинчев: Само ВНС може да намали мандатите на тримата големи в съдебната власт

Боян Магдалинчев: Само ВНС може да намали мандатите на тримата големи в съдебната власт
Боян Магдалинчев, ВСС, Снимка: БГНЕС

"Малко се споменава едно много важно обстоятелство от изявлението на премиера.Той заяви приемането на изцяло нова Конституция. Не става въпрос за изменения и промени в сегашната. Не става въпрос за изменение на няколко текста, както беше през 2015 година, а изготвяне на цяла нова Конституция. Ще започне от чл. 1 и ще завърши до преходните и заключителни разпоредби. Нещата са много сериозни.", каза представляващият ВСС Боян Магдалинчев в ефира Nova.

"В тази процедура с така заложените в момента в Конституцията разпоредби очевидно е необходимо търсенето на консенсус. Намирането на 2/3 мнозинство или 3/4, когато вече се гласуват по отделно всички тези предложения, очевидно би довело да сядане на масата на преговорите с всички, които са заинтересовани, ако те възприемат тези идеи", посочи той. 

Промените, които предлага премиерът, донякъде биха засегнали съдебната власт. В момента с измененията на Конституцията от 2015 г. разделението на съдебната власт на прокурорска и съдийска колегия донякъде предопределя нещата, които се предлагат сега”. Предлага се създаването на Съдебен съвет на съдиите и Съдебен съвет на прокурорите. Тези органи не са непознато явление в Европа. Има страни, в които са въведени и функционират отделно и самостоятелно. Премиерът заявява, че Висшият съдебен съвет на съда ще има 13-членен състав, от които 7 ще са избрани от така наречената „професионална квота”, а 6 ще бъдат избирани от парламента. В момента ситуацията не е много по-различна.”, коментира Магдалинчев.
 
"Дали ще бъдат два съдебни съвета или не, има влияние единствено по отношение на избора на тримата големи. В сегашния си вид те се избират от ВСС. Сега трябва да видим дали съдийската колегия ще избира председател на ВКС и ВАС, и дали прокурорската колегия ще избира главен прокурор. Ако това се окаже така, Конституцията ще може да бъде преработена единствено от Велико народно събрание. Обикновено народно събрание не може да намалява мандатите на председателите на Върховните съдилища и на главния прокурор. Те са основни Конституционни органи, така както в свое решение от 2003 година Конституционният съд е възпрял това нещо и промяната на срока на мандата е изцяло правомощие на Великото народно събрание. Нека първо видим предложенията черно на бяло и след това да видим дали те ще бъдат приети от Велико Народно събрание”, каза още представляващият ВСС.

Още по темата

Близката до Цветан Василев организация БОЕЦ плаши с радикализация на протестите

Предишна новина

Прокуратурата се зае с незаконна вила на бизнесмена Румен Гайтански край Пасарел

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 3
  Учуден | нерегистриран
  1
  0

  Най-странното е ,че Магдалинчев наистина вярва ,че ще има нова Конституция /или както там я наричат/,без изобщо да обърне внимание ,че тази идея изхожда от субект , който не може да предлага подобни неща.Едва ли ще се стигне до обсъждане на такава Конституция,затова е учудващо говорител на ВСС да я обсъжда.Доколкото си спомням ,дори този проект предвижда закриване на ВСС,така че тези разсъждения са от човек , който принадлежи към орган , който искат да закриват.Невероятно , но факт. Гладиаторите са казвали преди битка "Аве Цезаре , отиващите на смърт те поздравяват".

 2. 2
  Погнусен от този ВСС | нерегистриран
  6
  -2

  Мазен слуга на Прасето си ти Магдалинчев! По-добре се скрий, времето на теб и сбирщината ви обслужващо ДуПеСе то в съдебната власт изтече! Оставката е най-доброто, което можел да ви се случи. Помислете си добре, че после ще е късно!

 3. 1
  Хр.Ботев | нерегистриран
  9
  -1

  Еееех ..... смешен плач и иде политическа зима... Де го чукаш,де се пука!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.