Бой и сълзотворен газ в парламента на Черна гора

Бой и сълзотворен газ в парламента на Черна гора

Парламентът на Черна гора прие закона за религиозните общности и собствеността им в страната на фона на протести в редица черногорски градове и бой между депутатите в пленарната зала, съобщи Dir.bg.

В подкрепа на закона гласуваха 45 депутати от 45 присъстващи в 81-местния парламент. Гласове "против" и въздържали се нямаше, тъй като гласуването протече след принудителното извеждане от залата на опозиционните депутати, които бяха задържани от полицията.

По-рано депутатите от опозиционната коалиция Демократичен фронт поискаха да се внесат изменения в текста в диалог със Сръбската православна църква, която според тях е ощетена от предложения законопроект. Управляващата коалиция отказа да внесе изменения в текста и опозицията заяви, че няма да позволи гласуване на документа. В парламентарната зала беше хвърлено балонче със сълзотворен газ и последваха масови сбивания между няколко десетки депутати. Полицията задържа всички депутати от опозицията, които бяха лишени от правото да участват в работата на парламента за 15 дни.

В редица градове на Черна гора се състояха протести срещу закона с блокиране на пътища. Арестувани са близо 60 души, в това число депутатите от опозицията. Съгласно новоприетия закон религиозните общности трябва да представят доказателства за собственост върху имуществото си преди 1918 г., когато Черна гора става част от Сърбо-хърватско-словенското кралство (по-късно Югославия).

Сръбската православна църква казва, че това ще я лиши от имуществото й, включително средновековни манастири и храмове. Правителството отрича това. Населението на Черна гора е предимно православно, като основната църква е Сръбската православна църква. Отделната Черногорска православна църква не е призната от останалите православни църкви. Президентът на Черна гора Мило Джуканович обвини Сръбската православна църква, че следва просръбска политика и се опитва да подкопае държавността на Черна гора.

Главният прокурор Иван Гешев взе на специален надзор досъдебните производства за водната криза в Перник

Предишна новина

Шестима адвокати влизат в битката за председателския стол в САК

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.