Божидар Димитров да не забравя, че вече е политикПреди дни Бил Клинтън отиде в Северна Корея да освободи двете осъдени на 12 г. затвор американски журналистки. Според логиката на Божидар Димитров би следвало Клинтън да заяви на любимия вожд Ким Чен-ир истината - че е един гаден диктатор, който е нанесъл невероятни вреди на народа си.

Да, ама Клинтън не е Божидар Димитров. Примери - колкото щеш. За разлика от един учен, политикът не е нужно да казва всичко, което е обективна действителност. Което не означава, че трябва да лъже.

Нека сега за момент уважаваният от мен като изтъкнат учен и публицист Божидар Димитров да си представи една ситуация - че безспорно се установява, че и по бащина, и по майчина линия той е 100 процента албанец.

Въобще не казвам, че е така - само да си го представи. Следва въпрос - ще застане ли той и ще каже ли публично и с чисто сърце: "Аз съм албанец". А ще може ли да се почувства албанец?

Няма да каже, нито пък ще се почувства, колкото и железни да са доказателствата. Казано с други думи - важното е, че той има изградено самосъзнание, че е българин. По същия начин един човек с македонско самосъзнание се дразни, като му се аргументира тезата, че е българин. Тъжно или не, факт е, че повечето живеещи в Македония славяни имат самосъзнанието, че са македонци.

Министърът в материала си отпреди десетина дни в "24 часа" пак повтори неоспорваната от никой сериозен учен в България (а и от независимите учени по света) теза, че македонският е диалект на българския. Посочи известни автори и институции, които подкрепят това. И от това направи собствения си извод, че ето, видите ли, щом е така, защо трябва да си мълчим.

Но както се вижда от ескалиращите в последните години антибългарски настроения в Македония, за съжаление съвсем не винаги един политик може да си позволи да говори всичко. Тези, които пътуват, са се сблъсквали често с факта, че в чуждите държави ни вземат за руснаци, и то "разпознавайки ни" изцяло по говоренето.

Поне на мен не ми става много драго - но е факт. Езиците са близки, но не искаме да ни вземат за руснаци. По същата причина един човек с македонско самосъзнание се дразни, като му се казва, че говори на български диалект.

Да не забравяме, че и нещата вече са по-комплицирани отпреди 50-60 години, защото в езика, който говорят хората в Македония, вече се съдържат около 30% думи от сръбски произход.

За радост вече младите македонци не учат сръбски в училище и не разбират сръбски. Но разбират български. За тях това е много по-убедително от всякакви приказки.

Написаното от мен въобще не е в противоречие с тезата, че България трябва по всички възможни начини и при това - много по-настойчиво отпреди - да защитава правата на българските граждани. Да се намеси така, както се намеси в случая със Спаска в Македония. Но това е съвсем отделна сюжетна линия.

Съвършено друг е въпросът, че ако нямаше излишни български декларации от българските правителства, че македонците са българи и македонският е български, Спаска нямаше да я пратят в затвора, нито пък щяха да я арестуват 20 полицаи.

Към българските правителства би следвало да се направи например бележката, че не защитават интересите на останалите с българско самосъзнание хора в Северна Гърция. Където българите бяха подложени на жестока гърцизация.

Ако българското правителство в двете десетилетия след 1944 г. не беше толкова толерантно (за разлика от гръцкото), сега в България почти нямаше да има такъв турски и цигански проблем.

Има много по-ефективни начини за сближаване хората в Македония и България и за убеждаване в общността на езиците. Това са например интересните телевизионни предавания с македонско участие като "Мюзик айдъл". Където хората се разбират без преводач.

И именно това е най-убедителният факт за единността на езика ни. Българското въздействие може да става много мощно чрез български фирми в Македония, т.е. чрез общност на икономическите ни интереси и общуване без преводач.

А какво става на практика - поради недалновидната политика на българските правителства инвестициите ни в Сърбия са в много пъти повече, отколкото в Македония.

Казано с други думи - методите на въздействие не трябва да бъдат дразнещи декларации, а убеждение чрез силата на естествени взаимодействия - медии, икономика и пр. Но за да стане това, някои хора трябва да разберат, че вече са политици, и то изразяващи официално позицията на България.

 

 

 


В ресторант край морето ядеш и бой

Предишна новина

Властта на нашето недоволство

Следваща новина

Коментари

4 Коментара

 1. 4
  ****************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 3
  *************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 2
  ************* | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 1
  българин | нерегистриран
  0
  0

  Точно такава политика трябва да води България. Божидар Димитров е патриот, но подходът му е старомоден - и като резултат в Македония се наслояват антибългарски настроения.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.