Бойко Борисов е бил разпитан за смъртта на Чакъра

Бойко Борисов е бил разпитан за смъртта на Чакъра

Бившият премиер Бойко Борисов вече е разпитан по възобновеното разследване за смъртта на Тодор Димов-Чакъра, съобщава в. "Труд". Според изданието Борисов е прекарал близо 2 часа във Военноокръжна прокуратура, отговаряйки на въпроси за действията на тежковъоръжените части, обсадили под негово командване къщата на Чакъра.

Димов загина при безпрецедентна полицейска акция пред дома му през декември 2003 г. Той се криеше от властите, защото трябваше да изтърпява ефективна присъда за кражба и бе обкръжен пред къщата си, но отново не се предаде и откри стрелба униформените. На мястото се събраха повече от 100 полицаи и барети, под ръководството на тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов, които обстрелваха къщата с гранатомет и тя се запали. След това се разбра, че Чакъра е мъртъв, а от МВР съобщиха по-късно, че той се е самоубил.

Образуваното разследване за смъртта му бързо бе прекратено, след като заключението бе, че униформените не са извършили престъпление.

В началото на ноември м.г. Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) осъди България за нарушаване правото на живот на Димов. Делото срещу държавата бе образувано по жалби на двамата сина на Чакъра Добромир и Данаил и съпругата му Вера. Евросъдът им присъди общо 50 000 евро обезщетение за неимуществени вреди, както и 4684 евро за адвокатите им.

Дори след новината за осъдителното решение на ЕСПЧ, Бойко Борисов бе категоричен, че полицаите са действали адекватно и той не чувства вина за смъртта на Димов. При последното си интервю пред "Нова Телевизия" Борисов каза, че "в буркан в Съдебна медицина се пази пръст на Димов, на който има халка от граната".

Въпреки уверенията на бившия премиер, на 25 март т.г. главният прокурор Сотир Цацаров поиска делото за смъртта на Чакъра да бъде възобновено, като се мотивира именно с решението на съда в Страсбург. На 13 юни Върховният касационен съд реши да възобнови делото, като прецени, че осъдителното решение на ЕСПЧ е достатъчно основание за това.

По разпореждане на главния прокурор обаче, повторното разследване се води от Софийската военна прокуратура, а не от колегите им в Пловдив. В хода на разследването сега се установява дали полицията навремето е превишила правомощията си. По закона за МВР отрядът на баретите тогава беше подчинен на вътрешния министър, а не на главния секретар.
Всички участващи в спецоперацията маскирани командоси от отряда за борба с тероризма са призовани на разпит. Досега те не са давали показания с обяснението, че тяхната самоличност не бива да се разкрива от съображение за сигурност. "По разследването е изготвен график за разпити и почти всеки ден участници в акцията дават показания", е заявил магистрат пред "Труд".

Още по темата

Съдебната тема в медиите

Предишна новина

Депутатът от Коалиция за България Таско Ерменков при обсъждането на създаването на Временна анкетна комисия за кадруване в държавната администрация при управлението на ГЕРБ.

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    Митко | нерегистриран
    3
    0

    Защо не цитирахте и Преса. там пише, че е разпитван четири часа

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.