Бойко Борисов: Коледа и Нова година в тесен семеен кръг

Бойко Борисов: Коледа и Нова година в тесен семеен кръг
Бойко Борисов, министър-председател на Р България; снимка: БГНЕС

"Няма приказки за отваряне на Европа до март. Очаква се трета вълна и много тежки рестрикции", това заяви премиерът Бойко Борисов в извънредно обръщение от Брюксел, където е на среща на лидерите на Европейския съюз.
 
Според Борисов излизане от пандемията се очаква в края на август или през октомври догодина, при условие, че се ваксинира 70% от населението на Европа, за да се създаде т.нар. колективен имунитет. Премиерът подчерта значението на подкрепата за страните от ЕС с оглед на продължаващата пандемия от COVID-19, която се отразява изключително негативно на финансовите и икономическите показатели и води до спад на БВП на държавите. 
 
Ситуацията в България по отношение на COVID-19 премиерът коментира: „Резултатите са добри, но по нищо не показват, че трябва да сме оптимистични, че пандемията в България ще приключи за Коледа. Коледа и Нова година трябва да се празнуват в тесен семеен кръг, без масово събиране на хора”.
 
Евролидерите са обсъдили всички възможни варианти за закупуване и доставка на ваксините, информира още премиерът.
 
"Ако не беше Урсула фон дер Лайен държавите членки никога нямаше да се разберат коя държава колко ваксини да вземе, от кои точно ваксини. Това е огромен труд. Относно първата ваксина, която е на 70 градуса - подготвили сме във всички големи градове фризери за нея. Ние ще имаме тази логистика за ваксинация на първите линии", каза Борисов.
 
Министър-председателят е благодарил на Кристин Лагард за удължаването на мораториума на банките. Премиерът обаче подчерта, че това не може да продължи дълго.
 
„Това блокиране на хората в домовете създава много проблеми, но това, което виждам, е, че това е единственият начин", каза още министър-председателят.
 
"Първата ваксина, която е на минус 70 градуса, във всички големи градове вече сме подготвили: София, Пловдив, Варна, Бургас фризерите за съхраняване на ваксината. На 28-и, 29-и, когато дойдат, едновременно всички държави, ще имаме тази логистика веднага, включително ако дойдат и преди Нова година, да създадем организация за първите линии да се ваксинират", уточни премиерът. 
 
Според него бързите антигенни тестове могат да бъдат в услуга на бизнеса и за бързи придвижвания между държавите.
 
Той сподели, че относно Брекзит всички евролидери очакват да се намери споразумение, тъй като времето намалява.
Относно Източното Средиземноморие Борисов подчерта, че като страна членка на ЕС България подкрепя Гърция, но настоява за намирането на решение на проблема с Анкара.
 
"Много бяхме настойчиви. Провокативното движение на военни не е от полза за никого. Осъдихме нападението над водещи личности в Европа. Не считам, че това е етично и добринася за отношенията ни. Германското председателство положи много усилия, за да се намери решение. Да, санкции има. Турция все пак остава нашия най-голям съсед и партньор в НАТО. Гърция, Турция и България сме южния фланг на НАТО, трябва да си имаме доверие", каза премиерът.

Още по темата

Обвиниха шестима телефонни измами, мамили хора в България от Румъния

Предишна новина

Министърът на правосъдието: Над 65 хил. македонци са получили български паспорти в последните 10 г.

Следваща новина

Коментари

7 Коментара

 1. 7
  Борис Петков | нерегистриран
  1
  0

  Екатерина Захариева кандидат за „Най-глупаво изказване“ с бисер за Тито и Хитлер...............................................................

  .

  Екатерина Захариева дала интервю за германския в-к „Ди Велт“. В него заявила: „Да отбележиш смъртта на югославския лидер Йосип Броз Тито в Скопие е като на кмета на Берлин да му хрумне да отбележи смъртта на Адолф Хитлер в Берлин“.
  Мнозина смятаха, че интервюто на Борисов за друг немски вестник . „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ е без конкуренция по своята неподправена, автентична простотия, но Захариева прави сериозна заявка да го задмине. (Огромни са шансовете й да попадне в класацията на Фрог нюз „Тиква на годината“) Вярно, че британският политик Уинстън Чърчил се поизтърка от цитиране, но се налага някои неща да бъдат припомняни. Като например: „Дипломатът е човек, който ще помисли два пъти, преди да не каже нищо“. Или: „Поражението е едно, а позорът – съвсем друго нещо.“ Захариева изпълва смисъла и на двата израза.

  Не знам какво е чувала или чела Захариева, но там не е имало нищо за Тито и Югославия. Иначе щеше да знае, че Йосип Броз, известен като Тито, е организатор на югославската партизанска съпротива от 1941 г. до края на Втората световна война през 1945 г. Под командването на Тито честите на съпротивата воюват с хитлеровите войски и местна четническа прохитлерова армия. Югославия е една от страните с най-много жертви през ВСВ на глава от населението (около 1,7 млн души при 15 млн население), заедно с Полша и Съветския съюз. Тито е първият държавен ръководител, който след победата над нацизма, се опълчва открито на Сталин. Правени са няколко опита да бъде убит, за които се смята, че са дело на съветските тайни служби.
  Тито е сред създателите на движението на необвързаните държави, което играе важна роля по време на Студената война. А през 50-те и 60-те години превърна СФРЮгославия в най-просперищата социалистическа държава с частна собственост, почти пазарна икономика и свобода на гражданите й да пътуват навсякъде по света.Разбира се управлението му може да бъде критикувано за много неща, но да бъде сравняван с Хитлер е нелепо. Дали пък Захариева, след като не е в състояние да направи нещо смислено по споровете със Северна Македония, не е решила в скандала да въвлече и Белград?
  А да говориш пред немска медия какво е кметът на Берлин да организира честване на фюрера, си е откровена идиотщина.

  Захариева задължително би трябвало да знае, че нещата не винаги са такива, каквито тя си ги представя. Сиреч, не е управлявал винаги Бойко Борисов, колкото и да й се иска. Освен това съдбата на балканските народи и държави често, да не кажа винаги, се е решавала от великите сили. Именно поради това Хитлер дава на своя съюзник Царство България Вардарска Македония и частите от Поморавието по Санстефанския договор. На тези територии българските войски са били окупатори, според всякакъв смисъл.

  Колкото до македонците и влиянието на Белград върху тях може да се каже само едно: югославската политика е изпълнила задачата, която й е била поставена. Ако някой през този период не е направил нещо както трябва, то това са българските управници. Същата безпомощност ни боде очите и днес, а България губи влияние и авторитет.

  Обидно и унизително е да се обясняват подобни неща на външен министър. Безпощадното незнание на Захариева е травмиращо. Сигурно е прав Марк Твен да твърди, че: „Ако човек е глупав като малък, вероятността да остане такъв до края е много голяма“. Българските управници са на път да доразвият казаното от него в теорема…
  ………………………………………………

  Попитали радио „Ереван“: Колко гафа е направила Захариева по темата Северна Македония досега? „Купувате суперкомпютър за 18 млн евро, питайте него.“, - отговорили от радиото.

 2. 6
  Елински | нерегистриран
  8
  0

  Ако видим зор от безотговорното поведение на правителството на мутрите, ще бягаме в Гърция- там е най-близо. Ще ни трябва само PSR тест и формуляри по електронен път. И освен това, никого не връщат, щом влезе човек в болницата. Няма значение дали болницата е частна или общинска. Там във всеки град най-хубавите сгради са болниците .И навсякъде има указателни табели - не за хотели, бардаци и молове, а за болниците. Грък, чужденец, емигрант, осигурен, неосигурен, щом е човек, му се оказва веднага помощ и го церят .А българите казват, че гърците били "византийци" и "лоши хора".

 3. 5
  Кръчмарски | нерегистриран
  9
  -2

  Ако на 21.12. отворят всичко, тогава през януари Господ да ни е на помощ. Трябва да бягаме в Германия , там да ни спасяват. Тук правителството мисли за печалбите на кръчмарите, моловете, фитнеси, дискотеки, барове, бутици и др. "културни" развлечения за народа. Сега сме първи по смъртност в Европа, тенденцията е да се придвижим още по-напред, ако се отвори "всичко", както обещава пожарникарят.

 4. 4
  Борисов: Отваряме всичко на 21 декември! | нерегистриран
  1
  -5

  Най-добрата антикризисна мярка, в условията на пандемия, е на 21 декември да "отворим отново всичко". Детските градини и яслите може и по-рано...Най-добрата антикризисна мярка, която съм разпоредил на докторите, е на 21 декември да отворим отново всичко", каза премиерът. "Няма икономическа логика, която позволява, без да се събира данъка, без да се произвежда, държавата да плаща заплатите. Тя няма свои приходоизточници. И накрая решението е или заеми, или фалит. Ние не искаме да продължава това дълго и да задължим следващите поколения", допълни Борисов.
  Излизане от пандемията се очаква в края на август или през октомври догодина, изтъкна още премиерът

 5. 3
  Роско | нерегистриран
  10
  -4

  Една тривиална проста мутра!
  Без филия с мас, но с "Винету" под мишница. Под другата мъкне торта "Сахара" (според английското му произношение).
  С две думи - боклук сущий...

 6. 2
  Не ще и дума: тук става дма за юриспрудения | нерегистриран
  7
  -4

  Защо е така подложен този сайт?

 7. 1
  Иван Петров, апелативен прокурор | нерегистриран
  13
  -3

  Защо и как един Байхуй може да е премиер на една държава?
  Вземам за пример България, че ми е най-близо.
  Първо: БайЪт трябва да е много наведен пред Козяк и Фрау, за да му местят Тиквата по техен тертип.
  Второ: БХ трябва да е бил член на компартията и да не си е върнал партийната книжка, но да е напуснал силовото министерство, в което е бил маркуч, за да не напусне партията-майка.
  Трето: БХ-то трябва да е бил разводач на кучета и шофьор на поне двама публично известни боса на фамилии.
  Четвърто: Същият орган трябва лично да е изгърбил стотина души, под прикритието на охранителна фирма.
  Пето: Във виснало положение, трябва да е излъгал и гепил парите на сръбски Бос, заради което го пазят всички гавази на една паразитна държавна охранителна структура.
  Шесто, седмо, осмо и т.н. : Трябва да е разтривал уши, писал за „разгъване на пожарникарски маркучи по пресечена местност“ и „развиване на пожарникарска стълба до третия етаж“, да е прочел не повече от една книга, да има емпатия на главата, която дори трима папи не могат да излекуват, да обижда вскидневно „мат’риала“, пенсионерите да са му „изяли резерва“, да е получил над 240 МИЛИОНА, само от една банка и т.н.
  Последно от мен, пък вие добавяйте- трябва да е много, ама много тъп, съдебно доказано!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.