Бойко Борисов: Маските не са, за да мълчите

Бойко Борисов: Маските не са, за да мълчите
Бойко Борисов, снимка:БГНЕС

„Маските не са за да запушим устата. Световната икономика по никакъв начин не се възстановява. Нищо не подсказва, че сме преодолели от медицинска гледна точка, и вместо да търсим максимална консолидация в държава, някои критикуват и считат, че ще се справят по-добре. В тази ситуация всяка нация, трябва да бъде мобилизирана и политическата класа трябва да дават тон“. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на редовното правителствено заседание, цитиран от БНТ.

"Представете си днес да издадем заповед за 6 седмици хората да си стоят вкъщи. Трябва ли да не можем да се пазим и със заповеди това да се постига. Най-лесното е да се затваря, трудното е да се научим, че трябва да спазваме мерките. Няма да издържат системите, финансовите и да няма приходи. Тогава ще се разпадне държавността, като не останат пари за пенсии, заплати. Молбата ми е да покажем, че демокрацията не е само права, а и отговорност. Ако е със заповед и фашизъм: Ок, ако само трябва да спазваме, ни е сложно. Кое е сложното да се дезинфекцираш, да спазваш дистанция“, попита той.

Премиерът поясни, че в световен мащаб, много по-развити държави от нас, продължават да се лутат и да нямат решение, което да може да се изпълни от всички заедно.

"Мелбърн го затвориха, САЩ излизат от СЗО, Белград предложиха мерки и виждате как хората реагират. Считаме че България, като развита демокрация – хората могат да спазват, когато са добре информирани. Интересни са ми нашите колеги от дясно когато кажат, че трябва да затваряме и отново да приведем градовете в карантина. Всеки от нас е информиран, че дезинфекцията, носенето на маска и дистанцията, е единственото, което предпазва от заразяването. Какво излиза, че ако има заповед и диктатура, и ще изпълняваме. Защо е нужна заповед, за да кажат, че някой ги затваря, да им запуши устата. Дали да отидеш на мач, бар, на театър и кино е избор на всеки един човек. Необходимо ли е със заповед отново да се затваря“, попита отново той.

Не считам, че ново затваряне е правилно“, коментира още Борисов. Думите му дойдоха в деня, в който бе отчетен нов рекорд със 188 заразени. Ден по-рано пък здравният министър Кирил Ананиев обясни, че ще има затягане на мерките при надхвърляне на 200 заразени на ден.

„Демокрацията не е само права, но и отговорности“, завърши монолога си Борисов.

Накрая премиерът Бойко Борисов благодари на медиите, че информират хората за разпространението на вируса в световен мащаб.

СРС и средства за събиране на информация в разузнаването

Предишна новина

Административен съд - София град се наводни

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.