Бойко Борисов не уважи поканата на парламентарната комисия по казуса "Мишо Бирата"

Бойко Борисов не уважи поканата на парламентарната комисия по казуса "Мишо Бирата"

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов очаквано не се яви на днешното заседание на парламентарната комисия за проверка и установяване на всички обстоятелства около т.нар. скандал "Мишо Бирата" – за публично огласения разговор между бившия премиер и екс директора на Агенция "Митници" Ваньо Танов.

Председателят на комисията Йордан Цонев каза, цитиран от БГНЕС, че е било пратено писмо до Борисов, т.е. той е надлежно уведомен. "Но имахме усещането, че поканата ни няма да бъде приета. Трябваше да му дадем възможност, ако г-н Борисов иска да се яви пред комисията да заяви своята позиция. Но в обичайния за него стил получихме отговор през медиите, така че г-н Борисов няма да упражни това свое право", добави депутатът от ДПС.

Докладът ще бъде пратен на съответните органи. Една от целите на парламентарната комисия е да направи публично достояние фактите и обстоятелствата, които чухме на заседанията, другата цел е да коригира пропуски в работата на митническите органи и да изпрати данните на досъдебните и съдебни органи, подчерта депутатът от ДПС.

И добави: "Срокът за работа на комисията изтича на 10 април т.г., изслушахме много лица, събрахме информация, целите на нашата комисия са постигнати по изясняване на казуса."

Йордан Цонев припомни, че комисията е поискала материалите от всички служби, за да може да установи действията на митниците относно проверката в пивоварната на Михаил Михов, която била преустановена след разговора между Танов и Борисов.

Според Цонев разговорът не е бил отречен нито от самия Бойко Борисов, нито от Ваньо Танов, въпреки че имало намеци, че бил сглобен, но длъжностни лица потвърдили, че е автентичен.

"Ние се съсредоточихме да разберем какво е имало в тази фабрика за бира, обект на проверката и защо се е налагало покойният й собственик да занимава и премиер, и президент относно това, "да не бъде притесняван", както се е изразявал той. Установихме любопитни неща, които ще влязат като фактология в доклада. Те се отнасят до сериозни, системни нарушения на митническия режим на данъчните складове, относно водената документация. Натъкнахме се на факти, че е имало колона за производство на спирт, която в предходните 3 г. е произвела според производствените тетрадки около 70 000 литра, което е сериозно нарушение на законодателството в България и е престъпление по НК", смята икономистът Цонев.

Той обеща до 10 април докладът на комисията да бъде внесен за обсъждане в пленарната зала на Народното събрание.

Още по темата

Прокуратурата във Варна прекрати разследването за смъртта на Варненския и Великопреславски Митрополит Кирил поради липса на престъпление. От събраните доказателства – показания на свидетели, медицинска документация, справки от "Институт по Океанология", Н

Предишна новина

ВСС се разграничи от Пламен Стоилов

Следваща новина

Коментари

4 Коментара

 1. 4
  фен | нерегистриран
  0
  -6

  Браво бате Бойко. Нямаш работа с такива дебелосерковци. Игнорирай ги - закона ти дава право да не отговаряш на всяка краста. У лево !

 2. 3
  istinata | нерегистриран
  6
  0

  Misho Birata beshe otroven sas zarin, na prah v pitieto mu.

  Tova e veche publichna taina.

  Borisov e za zatvora.

 3. 2
  пашата | нерегистриран
  5
  -1

  Б.Б. трябва да знае ,че тия които го съветват говореха непрекъснато ,че няма да умре от естествена смърт ,защото е предал съветските интереси. Изобщо в тая групировка гЕРБ има ли някой непомияр и не член на бКП милиционер.

 4. 1
  "Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната..." | нерегистриран
  4
  -1

  Съгласно чл. 80 от конституцията "всички длъжностни лица и гражданите, когато бъдат поканени, са длъжни да се явят пред парламентарните комисии и да им предоставят исканите от тях сведения и документи". МНОГОУВАЖАЕМИЯТ Бойко Борисов не е уважил поканата на парламентарната комисия по казуса "Мишо Бирата"? Виц: Развод. Съдът разпитва жената защо иска да се разведе.
  - Ами мъжът ми не ще да ме е*е…
  - Ама госпожо! Какъв е тоя език - в съд се намирате, съобразявайте се! Казвате "не ме уважава".
  - Добре де. Значи, в началото като се оженихме ме уважаваше всеки ден по два-три пъти. След една-две години почна да ме уважава само по веднъж на ден, после ме уважаваше през ден, през два. След още четири години започна да ме уважава по веднъж в седмицата, след това по веднъж в месеца ме уважаваше само, а последната година нито веднъж не ме е уважил. Това е безобразие! Съдията пита мъжът какво има да каже по въпроса. Мъжът застава на скамейката и започва:
  - МНОГОУВАЖАЕМИ господа съдии…

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.