Бойко Борисов осъди Волен Сидеров за 180 000 лева

Бойко Борисов осъди Волен Сидеров за 180 000 лева

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров ще трябва да плати засега 180 000 лева обезщетение за неимуществени вреди на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

На 8 август т.г. излезе решението на съдия Теодора Нейчева от Софийския градски съд, с което Сидеров е осъден да заплати сумата заради четири клеветнически твърдения срещу Борисов. Освен това лидерът на "Атака" трябва да плати и 12 655 лева разноски по делото. Решението, обаче, не е окончателно, то подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд в двуседмичен срок.

Искът на Борисов е по Закона за задълженията и договорите и е за общо 200 000 лева – по 50 000 лева за всяка клевета. Каквато и сума да получи след края на делото, лидерът на ГЕРБ щял да дари парите.

На 7 юни 2013 г. във в. "Монитор" излиза интервю с Волен Сидеров със заглавие "Цветанов е едно от най-зловещите лица на Прехода". Във въпросното интервю лидерът на "Атака" излага четири свои твърдения, заради които е осъден.

Така например казва, че Борисов е "покровителствал и пряко се е облагодетелствал от канали за проститутки", за което съдът е присъдил 50 000 лева обезщетение за неимуществени вреди.

Други 50 000 лева са присъдени за думите на Сидеров, че лидерът на ГЕРБ "е покровителствал и пряко се е облагодетелствал от канали за наркотрафик".

40 000 лв. пък са за изказването на лидера на "Атака", че Борисов "е покровителствал и пряко се е облагодетелствал от контрабанда".

И накрая – още 40 000 лева за извода му, че в резултат на гореописаните престъпни дейности Борисов е получил "поток от черни пари, които престъпната дейност осигурява".

Сидеров ще трябва да плати и законната лихва върху сумата, считано от датата 7 юни 2013 година.

Мотивите на СГС все още не са качени на сайта. От кантората на адвоката на Борисов – Марин Марковски, съобщиха малка част от аргументите на съда. "Да се приписват публично грозни престъпления, е опит за дискредитиране и за унищожаване на авторитета на Бойко Борисов, който е лидер на партия", се казвало в мотивите на СГС.

След като решението на съда стана известно, лидерът на ГЕРБ написа в профила си във Фейсбук: "Винаги съм казвал, че вярвам в българската съдебна система. Осъдих Волен Сидеров за четири клевети срещу мен и съдът реши, че клеветникът Сидеров ще трябва да ми заплати общо почти 200 000 лева, в това число и разноските по делото.

Крайно време е в българската политика да започнем да говорим за проблеми и решаването им, а не да се използва езикът на омразата – чрез хвърляне на обиди и клевети, които като опорни точки да очернят противника. Крайно време е обидните и клеветнически квалификации, които се превърнаха в основен лайтмотив на предизборните кампании на моите политически опоненти, да бъдат заменени с толератни кампании, в рамките на политическите идеи и решаването на проблемите на хората.

С клеветниците само съдебните дела могат да решат проблема, скоро и други такива ще си получат заслуженото.

На пръв поглед сумата, която Сидеров трябва да ми изплати, изглежда голяма, но вредите за репутацията ми, която съм градил цял живот, са много по-големи. Благодарение на нея съм бил мажоритарно избиран на всички постове до сега, а като лидер на ГЕРБ съм създал партия, която е печелила над 10 избора последователно. Приеман съм от Белия дом до Берлин и от Лондон до Париж, получил съм най-високите полицейски награди на почти всички служби в света именно за борба срещу организираната престъпност. Затова нанесените ми щети са доста повече от тази сума."

Бойко Борисов води три дела за клевета срещу Николай Бареков, които са в Софийския районен съд. Отделно лидерът на ГЕРБ е завел искова молба в СГС по ЗЗД срещу бившия вече депутат от ДПС Йордан Цонев за сумата от 50 000 лева. В края на миналата година от парламентарната трибуна Цонев заяви: "А основателят на СИК е Бойко Борисов. Той е мутра."

Срещу лидера на "Атака" има няколко искови молби в СГС. Едната е на продуцента на "Глобал филмс" Магърдич Халваджиян. Искът е за 20 000 лева, а поводът е обидата, отправена от Сидеров към продуцента, когото нарече "измекяр", както и тежките думи по адрес на водещата на предаването "Господари на ефира" Мария Игнатова, наречена "проститутка".

Лидерът на РЗС Яне Янев също е депозирал в СГС искова молба срещу Сидеров за 200 000 лева - отново за отправени обиди. Валери Симеонов, собственик на ТВ "Скат" също съди лидера на "Атака" за 35 000 лева.

Още по темата

Регионалното министерство също е против строителното разрешение за "Южен поток"

Предишна новина

Обратна разписка провокира недоразумение между СГС и Пеевски

Следваща новина

Коментари

36 Коментара

 1. 36
  Марков | нерегистриран
  0
  -2

  Сидеров е един мръсник и много болен човек. Той е за двадесет години в затвора, понеже няма смъртна присъда като наказание. Педераските му снимки в Интернет в съчетание с хулиганското му поведение и липса на някаква политическа начетеност в едно с безпрецедентната му наглост и подкрепата от 1,5 милиона лева от ДПС го правят един от най-закоравелите мошеници в Парламента. След като не успява да завърши Духовна Академия, Отец Сидеров става долнопробен журналист. Не знае дори, че лозунгът: "С нами Бог" е приложим само в духовната сфера. Той е без всякакво духовно образование. Да не говорим за лъжите му спрямо Борисов.

 2. 35
  До пишещата Исперихчанка, живуща в Разград, представяща се под номера "19", "23" и "24" | нерегистриран
  4
  0

  Тази омраза, която излъчваш анонимно/то, не че не се сещаме коя си/вреди едниствено на теб,не е полезно да бъдеш толкова злобна и пошла, защото ще погрозняващ с всеки изминал ден, та накрая няма да се познаеш като се погледнеш - същинка дъщеря на Сатаната!Има деца, замисли се - ако някой излива толкова злоба непрекъснато по тях, ти как ще се чувстваш?За съжаление от това, което виждам по форумите на "правен свят", все по-злобна и комплексирана ставаш, но ти си знаеш, явно така се чувстваш по - щастлива, непрекъснато да хулиш/анонимно, ти така подмолно действаш и в съда в Разград, така, че тези, които те познаваме, никак не сме изненадани/по колегите си!

 3. 34
  До "19" | нерегистриран
  7
  0

  Командированата Разградчанка от Янева в СГС се казва Вергиния Мичева - Русева!Не се прави на ощипана стара мома, а те не са малко в СГС?!Освен да пишеш по форумите, друго провиш ли, везме да си напишеш делата, че не може само камандированите да ти вършат работата, мързелана такава!И нямат ли право от други градове да бъдат командировани, коя си ти комплексарке, да казваш!?

 4. 33
  До "23" и "24" | нерегистриран
  6
  0

  Разградчанката, която е командирована в СГС е съдията Вергиния Мичева - Русева, така, че преди да пишеш простотии по форумите, първо провери кой, кум,кой сват!А, това, което си написала показва само едно, че си голяма комплексарка, злобна и завистлива!?По написаното личи, че не си от София, а си от придошлите там селяндури, забравили много бързо, че те самите са селяци, та за теб важи "Пази Боже сляпо да прогледа"!Жалка нещастница!

 5. 32
  | нерегистриран
  7
  -3

  До коментар [#30] от "оклеветен-200 000, изнасилена-около 10 000 обезщетение-из дебриите на правосъдието":  Ти ли си този от Делиорманската правна школа?

  Защото там май казват- Нерде Ямбол, нерде Стамбол! Какво общо има изнасилването с оклеветяването? Ако обезщетението ти се вижда прекалено, то трябва да знаеш, че едва ли човекът ще бръкне в джоба си и ще ги даде. Даже няма да си отмени и почивката на някое екзотично място с новата си приятелка. Защото тази сума не е никак значима за една парламентарна партия. Просто няколко билборда по-малко от държавната субсидия.

  Анадънмо?

 6. 31
  | нерегистриран
  0
  -4

  Обезщетение - при доказаност на исковете, добре, трябва да се присъди, но в случая е прекалено голямо като размер! Колежката просто трябваше да види практика по сходни случаи....такова "натягане" пред силните на деня е безсмислено....обезщетението ще бъде намалено от по-горната инстанция. За нея съм чувал, че има афинитет към наказателното право, защо я оставят да се мъчи с това гражданско и то като първоинстанционен съдия - не е ясно...Сигурно е по-добре от Разград де....

 7. 30
  оклеветен-200 000, изнасилена-около 10 000 обезщетение-из дебриите на правосъдието | нерегистриран
  1
  -3

  До коментар [#29] от "":  Явно си не вентилатор, а си водоструйкща след подобно писание.  Клеветата не е, и не може да бъде по-тежко престъпление от изнасливането,че да го наградят пострадалия от клевета с подобно обезщетение. Според съдебната практика за изнасилване -обезщетението е от 5-20 000 лева, като горната сума е изключение. Според расистката съдебна практика, ако изнасилената е ромка-обезщетението е около 3000 лева. Не ми разправяй,че щетите на изнасилената са 100 пъти по-леки, отклолкото това ,което е изтърпял оклеветения. Едва ли оклеветения е изтърпял 50 пъти по-тежки вреди и морални страдания, отколкото изнасилено момиче, чиито неимуществени вреди съдът оценява на 5000 лева при изнасилване.

 8. 29
  | нерегистриран
  5
  0

  Не съм вентилатор на Борисов. И никога няма да бъда. Но ако някой утре напише, че този човек е ял деца на закуска и е плюл нокти от детски крачета в името на "висши и благородни" цели, то такива актове на изказност ме изпълват само с отвращение. За разлика от други аз считам, че наложените финансови рестрикции са недостатъчни. Защото нека всеки да знае,че когато почне да хули ще има тежки последствия. Не само, защото това ще укрепи морала, но и сериозно ще удари по подмяната в политическите послания.

  Крайно време е да се сложи спирачка пред клеветата като политически инструмент за въздействие.

 9. 28
  | нерегистриран
  0
  0

  не държа страна,като швейцарците съм-неутрален, но трябва да се знае,че във Враца , ме осъдиха на ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА и 2516 лв. нейм.щети заради обида и клевета / чл.148 ал.2 ,вр. чл.147 НК/, по КСЕРОКОПИЕ/без оригинал/ от публикацията й обвинение ЗА ВНУШАВАНЕ, НА МИСЪЛТА ЗА КОРУМПИРАНОСТ на общинара.... с внох.д. №358/99г.Ос Враца остовиха в сила присъдата,потвърдена от ВКс с решение 166/10.май 2000г.по н.д. №50/2000г.,въпреки, че ВКПрокурорът в с.з. на 10 март 2000г.,отказа да поддържа обвинението-вписано в протокола от с.з.,че с публикацията съм ИЗКАЗАЛ МНЕНИЕ.През 2008г.гл. прокурор внася искане 1377/08г. за възобновяване на осн. чл.78 а НК,оставено без разглеждане от ВКс 2 н.о.,поради касационно произнасяне. жалвах се 2000г.до ЕСПЧ, за нарушено право на мнение, направих го и 2008г.,без видим резултат до сега от жалбите ми.

 10. 27
  ... | нерегистриран
  5
  -1

  Обезщетение за клевета 180 000 - за увреда от трудова злополука - примерно 30 000. Здравето било най-голямото благо! О, бедни съде, кога ще заслужиш името си...

 11. 26
  444 | нерегистриран
  2
  -6

  До коментар [#24] от "делиорманлък-но не и в София-прилагайте си го в Исперих":  С оглед истината, означаваща съответствие на фактите с обективната действителност, следва да се отбележи, че: 1/ Т. Нейчева е родом от гр. Стара Загора; 2/ "спечелила" е външен "конкурс", организиран по прецизните правила на ВСС за място в ОС - гр. Разград; 3/ скоро след встъпването си в длъжност, като естествен "гастрольор", е предприела опити да напусне района, отдалечен от родната Стара Загора, чрез пореден гастрол - в случая в СГС.

  От което следва, че напразно и обидно я пришивате към Лудогорието /Дели орман/ и към колегите от този съдебен район. Последните нямат претенции да са непогрешими; техните актове подлежат на инстанционен контрол, както и тези на столичните съдилища, поради което никой не е "увиснал" на въжето, благодарение на тяхна,твърдяна необосновано,некомпетентност.

  Вероятно въпросите си следва да отправите до ВСС, който отговаря за кадровата политика - назначения, повишения и пр., за да обоснове той каква е връзката между отличните оценки, атестации и пр., и реалната работоспособност; както и защо конкурсоспособните в последствие се оказват не толкова работоспособни и убедителни. 12. 25
  С.Х.К | нерегистриран
  0
  -2

  По- посоченият факт не държа страна,като швейцарците съм-неутрален, но трябва да знаете,че във Враца , ме осъдиха на ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА и 2516 лв. нейм.вреди заради обида и клевета / чл.148 ал.2 ,вр. чл.147 НК/,й по КСЕРОКОПИЕ/без оригинал/ от публикацията , й по обвинение ЗА ВНУШАВАНЕ,чрез нея НА МИСЪЛТА ЗА КОРУМПИРАНОСТ на общинар. с внох.д. №358/99г.Ос Враца остовиха в сила присъдата,потвърдена от ВКс с решение 166/10.май 2000г.по н.д. №50/2000г.,въпреки, че ВКПрокурорът в с.з. на 10 март 2000г.,отказа да поддържа обвинението,тъй като с публикацията съм ИЗКАЗЪЛ МНЕНИЕ.През 2008г.гл. прокурор внася искане 1377/08г. за възобновяване на осн. чл.78 а НК,оставено без разглеждане от ВКс 2 н.о.,поради касационно произнасяне. В рамките на указания срок се жалвах 2000г.до ЕСПЧ, за нарушено право на мнение,същото направих и 2008г.,без видим резултат до сега от жалбите ми.

 13. 24
  делиорманлък-но не и в София-прилагайте си го в Исперих | нерегистриран
  2
  -9

  Хайде делиорманката-на влакчето и пуф-паф към родното място. Хоум сиит хоум. И без това не ти разбираме делиорманския говор... Приятен път -толкова е хубаво в Делиормана, предполагам!

 14. 23
  ДЕЛИОРМАНСКОТО ПРАВО си го прилагайте в РАЗГРАД и ИСПЕРИХ, но ни и в София | нерегистриран
  11
  -7

  По РАЗГРАДСКОТО ПРАВО обезщетението за клевета трябва да е по-високо от обезщетението за смърт на пътя или изнасилване?  Абе вие в делиормана кой ПУЦ сте завършили. Не симпатизирам на Сидеров-в никакъв случай-но тук имаме гавра с правосъдието. Цитирането на статии от медии-доказано публикувани на 17 места-не е клевата. ЦИТАТЪТ НЕ Е КЛЕВЕТА. Още повече,че първоизточникът е статия в КОНГРЕШЪНЪЛ КУОТЪРЛИ-издание на американския конгрес-ми съдете американския конгрес бе-що не предявихте иск в съда на Уошингтън- дистрикт оф кълъмбиа да видим какво ще решат заседателите?

  Но дори и цитирането на публикации в медии да е клевета-обезщетение до 1000 лв е предостатъчно. Не и според правото на ДЕЛИОРМАНА. Същия делиорман-където -по данни в ПРАВЕН СВЯТ- групово изнасилване се наказва с условна присъда, а обезщетението на изнасилената е 10 000 лв.  Тоест вредите претрпяни от тук, са по тежки, от вредите претърпяни от жертва на групово иднасилване, според присъда точно на делиорманския съд-10 000 е обезщетението при групово изнасилване според лудогорското право?

 15. 22
  съдебната система-на страната на властта-винаги | нерегистриран
  11
  -7

  Твърденията ,за които е осъден Сидеров са ЦИТАТИ от публикации в медиите.

  Например ноторната статия в Congressional Quarterly , цитирана в редица български медии http://www.mediapool.bg/poveritelen-amerikanski-doklad-obyavi-borisov-za-mafiot-rumen-petkov-otreche-news126782.html ...

  Статията в Congressional Quarterly е стряскаща, но никой не е завел дело, нито срещу америнаканския конгрес, нито срещу амеериканския посланик, който през 2007 задаваше въпроси, нито срещу авторите на доклада. Водят се дела,, срещу цитиралите доклада...

  Съдената система добре се ориентира кой ще спечели изборите... Досега уж преследвахте и Борисов, и ГЕРБ и съратниците им, а сега вече сте с него, като негови верни слуги, разбира се докато е на власт(той вече е на власт, и вече го разбрахте добре)...

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.