Бойко Борисов: Румяна Бъчварова доведе Христо Иванов задкулисно в офиса на ГЕРБ да ми каже как ме обича

Бойко Борисов: Румяна Бъчварова доведе Христо Иванов задкулисно в офиса на ГЕРБ да ми каже как ме обича
снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов преговаря с коалиционните партньори от "Обединени патриоти" за оставката си. Това стана ясно на Националната конференция на ГЕРБ, на която министър-председателят изнесе реч. Срещата се проведе в София и събра актива на партията от цялата страна. На нея присъстваха и коалиционните партньори в лицето на Красимир Карачанов, вицепремиер, министър на отбраната и лидер на ВМРО и Валери Симеонов, председател на НФСБ.

В речта си премиерът отчете свършеното до момента по време на мандата и управлението в коалиция с "Обединени патриоти", като изтъкна строителството на магистралите, разширяването на метрото в София, ръстът на БВП през последните години и намаляването на външния дълг на страната. 

"Справихме се най-добре с пандемията. Най-бързо и точно пуснахме хората, за да защитим и психическото им здраве и да съхраним икономиката. Затова и толкова много заложихме във възнагражденията на работещите в сферата", заяви още Борисов. 

Премиерът отчете и спад на контрабандата и обърна внимание на коментарите по повод избора на главен прокурор. 

"Аз съм най-проверяваният политик в България. Маса данъчни проверки са ми правени. Усещам напрежение в обществото, не заради много свършената работа, а заради чувството за справедливност. Най-лесно е да ни атакуват, че имаме отношение по избора на главен прокурор. Единственото, което не направихме е, че не издигнахме кандидат на правителството за главен прокурор. Не моят подпис стои под указа на президента Радев", уточни Борисов. 

Премиерът изтъкна и рисковете в случай, че кабинетът подаде оставка, а страната бъде управлявана от служебен кабинет. 

"Без парламент не могат да се вземат заеми, не могат да се удължат срокове на данъци. Aко се открие лечение или ваксина, НС може да даде правомощия на здравния министър за споразумения. Без НС няма актуализиция на бюджета на държавата, няма да има и държавен бюджет за 2021 година, което значи, че няма да има актуализация на заплати. Не могат да бъдат приети и ратификациите за заеми, няма как и да се увеличат парите за обезщетения за безработица, без промени ще е мярката 60:40, ако се наложи да се затварят училища и детски градини. Без НС няма и промени в законите, а първите пенсионери за догодина ще останат ощетени. Няма да може да се регламентира и дистанционното обучение, а хиляди учители могат да останат без промени в заплатите", уточни още Борисов и изтъкна, че парламентът трябва да приеме промени в Изборния кодекс, където да се регментира машиното гласуване и броят на машините, което да гарантира честни избори.

"Като нарушихме комфорта на контрабандисти, олигарски и спряхме милиардите, които влизаха в техните джобове. Ние от ГЕРБ с ДПС не сме правили коалиция и никога няма да направим коалиция. Нашите партньори са Патриотичният фронт и СДС. Не знам дали Христо Иванов си дава сметка, че връща на власт тези хора, срещу които се бори.. А и това са много неблагодарни хора. Румяна Бъчварова може да ви каже как доведе Христо Иванов задкулисно в офиса на ГЕРБ да ми каже как ме обича", уточни още премиерът.

"Готов съм по всяко време да си тръгна. Правил съм го. Готов съм. Заради мен не искам по никакъв начин да има напрежение. Не съм Радев да се радвам като затварят кръстовища. Ще говоря с коалиционните партньори. Ще предложа и вариант аз да си тръгна, а правителството да продължи. Поел съм ангажимент, иначе още днес щях да кажа датата на оставката, но трябва да осигурим стабилността", заяви още Борисов по време на Националната конференция и добави, че ще направи преглед на структурите на партията по места в страната.

Припомняме, че тази сутрин стана ясно, че поста си напуска Севделина Арнаудова, досегашен ръководител на пресслужбата на Министерски съвет.

Севделина Арнаудова; снимка: БГНЕС

Попитана от медии, Арнаудова сама потвърди информацията и поясни, че се връща на работа в ГЕРБ, тъй като партията започва подготовка за парламентарните избори. Севделина Арнаудова зае поста на медиен съветник на премиера Борисов в началото на втория му управленски мандат, като преди това беше ръководител на пресцентъра на ГЕРБ.

Националната конференция на ГЕРБ се проведе с основна цел да се намери план и решение на създала се ситуация, предвид протестите в София и страната. Припомняме, че преди седмица премиерът Борисов заяви, че след края на мандата ще обърне сериозно внимание структурите на партия ГЕРБ и ще сведе до минимум опитите за вътрешно разцепление, каквито признаци имало към момента. Тенденция, която трудно може да бъде контролираната, докато партията е в управлението и основните задачи и дейности и задачи на ръководните органи са свързани с него.

Малко след началото на протестите у нас станаха ясни и няколко примерни варианта за развитието на ситуацията и опциите за управление на България. Сред тях са: незабавно подаване на оставка - рисков вариант, заради репресии от страна на служебен кабинет. Като друга опция беше изтъкнато внасянето на вот на доверие от страната на ГЕРБ, след вота на недоверие, внесен от БСП, който не мина в пленарна зала, а беше гласуван на 21 юли 2020 година. Преди повече от месец трета опция беше представяне на предложение от страната на премиера Борисов за рокади в кабинета и смяна на министри, което се случи. Така кабинетът беше обновен, а пет министерства се сдобиха с нови лица. Сега министър-председателят намекна, че съществува и вариант, при който той се оттегля, а правителството продължава мандата си до редовните парламентарни избори, които се очакват през пролетта на 2021 година. Дали ще се стигне до това развитие на ситуацията или ще бъде взето друго решение - все още не е ясно. Отговорите се очакват след нови срещи на премиера Бойко Борисов с коалиционните партньори от "Обединени патриоти". 

Още по темата

Асоциацията на прокурорите с остра декларация против медийни атаки срещу Боряна Бецова от СГП

Предишна новина

Министрите одобриха промени в Наказателния кодекс, свързани с компютърните престъпления

Следваща новина

Коментари

27 Коментара

 1. 28
  Проф.Иво Христов, депутат от БСП | нерегистриран
  0
  0

  Режимът на ГЕРБ дойде абсолютно закономерно като резултат от българския преход. Неслучайно голяма част от личния състав на тази псевдополитическа организация са гавазите на предишния режим, като се започне от лидера им, така и до структурите им по места. Режимът на ГЕРБ дойде тогава, когато завърши голямата приватизация и тогава някой трябваше да охранява резултатите от прехода, а те са преди всичко икономически. Те се изразява върху това, че върхушката на бившата комунистическа партия и висшия милиционерски елит откраднаха резултатите на близо 45 години усилия на нашите бащи и дядовци.
  Такъв тип режими не са създадени само в България, а и в Унгария и в Полша. Но Виктор Орбан е народен водач и използва авторитаризма, за да защитава интересите на Унгария, а не да ограбва собственото си население. В България не е така защото
  българската върхушка, включително ГЕРБ-ерската, не е нищо друго, освен колониална администрация, оставена да опосква територията срещу процент, който дава на своите геополитически господари, единственото нещо, което може да прави тя и да печели, е да дере по 10 кожи.
  Ние присъстваме на последния акт на драмата. Тази клиентелистка диктатура ще падне, защото ресурсът, който да разпределят, свърши. Те не могат да създадат диктатура, но затова в ГЕРБ няма капацитет.
  Кризата срещу режима започна когато 2 милиона българи се върнаха у нас заради коронавируса. Тогава гърнето започна да се изпразва, защото ресурс няма отвътре, вече няма и отвън. Кръст на ГЕРБ кой знае защо сложиха геополитическите фактори. Внезапният порив за свобода кой знае защо съвпадна с изявлението на Майк Помпео за руските газопроводи.

 2. 27
  Мнение | нерегистриран
  1
  -2
  До коментар #26 от "Велизар Енчев | нерегистриран":
  От честни държавни служители научавам, че в министерства е почнало чистене на архиви, поради което машините за рязане загрели…
  Дали наистина се заличават престъпления, дали просто администрацията работи усилено в летните жеги, не мога да кажа.
  Но едно нещо трябва да е ясно – феноменът „Тефтерчето на Златанов“ може да се възпроизведе и от избрани министерства да се изпарят свежи архиви, уличаващи ГЕРБ и ОП в тежки престъпления.
  Най-рискови са пет министерства – земеделското, военното, финансовото, икономическото и на регионалното развитие.
  Същите министерства, където се губят следите на: 70 милиона за колекторско-мутренска фирма, 700 милиона неплатени такси от хазарта, погребани в магистралния асфалт стотици милиони, незнайно колко милиона по земеделски еврофондове, комисионните по армейските сделки…
  Питам се: Прокуратурата и ДАНС нямат ли превантивни функции?
  Или въпросът ми е наивен? Толкова наивен, че вече се изчервих от срам.

  Драма и позор!
  Пак сме дочули от еди кого си, подразбрали Еди какво си.....
  Опазил Бог от вашата справедливост. По какво се различавате от тези по които хвърляте упреци..... май сте същите, че и по-зле

 3. 26
  Велизар Енчев | нерегистриран
  5
  -1

  От честни държавни служители научавам, че в министерства е почнало чистене на архиви, поради което машините за рязане загрели…
  Дали наистина се заличават престъпления, дали просто администрацията работи усилено в летните жеги, не мога да кажа.
  Но едно нещо трябва да е ясно – феноменът „Тефтерчето на Златанов“ може да се възпроизведе и от избрани министерства да се изпарят свежи архиви, уличаващи ГЕРБ и ОП в тежки престъпления.
  Най-рискови са пет министерства – земеделското, военното, финансовото, икономическото и на регионалното развитие.
  Същите министерства, където се губят следите на: 70 милиона за колекторско-мутренска фирма, 700 милиона неплатени такси от хазарта, погребани в магистралния асфалт стотици милиони, незнайно колко милиона по земеделски еврофондове, комисионните по армейските сделки…
  Питам се: Прокуратурата и ДАНС нямат ли превантивни функции?
  Или въпросът ми е наивен? Толкова наивен, че вече се изчервих от срам.

 4. 25
  669977 | нерегистриран
  3
  0

  А той е целият в бяло......

 5. 24
  Абе всъщност е доста просто | нерегистриран
  2
  -1

  Аз съм Борисов, Герб и сие да си изкарат мандата.
  Първо това е демократично - народът ги е избрал.
  Второ това е народопоучително. Простия народ който е гласувал за тези хора ще трябва да си понесе последствията от постъпките си.
  Трето съществува малка вероятност на народа нещо да разбере за себе си /за своите интелектуални възможности за политически избор/ и за своите представители в управлението.
  П.С. само не ми казвайте, че народа така веднъж е сбъркал. Веднъж е един път, а не пет-дест пъти.

 6. 23
  нерегистриран | нерегистриран
  7
  0
  До коментар #22 от "нерегистриран | нерегистриран":
  Само да питам, защо масово се трият коментари и на какъв принцип?

  Ти не знаеш ли , че този саит е само за възхвала на Гешев.Направен е за Прокуратурата. Да си видял нещо за съда?Неудобни въпроси и отговори се трият

 7. 22
  нерегистриран | нерегистриран
  6
  -1

  Само да питам, защо масово се трият коментари и на какъв принцип?

 8. 21
  бият недоволните от властта, милицията не се намесва. Защо? | нерегистриран
  9
  -2

  Крайно притеснително е ,че партийни охранителни щурмовашки отряди изобщо съществуват(въпреки, тоталното отричане за тяхното наличие), и могат да бият недоволни граждани, това се случва пред медиите, пред хиляди присъстващи и никой гък не промълви да се спре насилието над граждани и журналисти.
  Случи се вчера. Има десетки записи.

  Дори Туск във вчерашното писмо попита защо никой от присъстващите делегати не се намеси да се спре насилието. как от хилядите делегати един не стана и не поиска спиране на побоят?

  Я да си припомним за партийните отряди от щурмоваци от 30-те години в Германия. Асоциацията и приликите са смазващи. И тогава бият-и то явно , и днес бият, никой не сме е да се намеси. Дори биячите не са арестувани. Да разбираме ли,че щурмовашкия отряд от биячи, който всички видяха на записите е със законов имунитет и разрешения за действията им, незнайно от кого?! Побой-пред хиляди делегати, плюс пред зрителите на медиите-няма арестувани, не е спрян побоят, дори ораторът от трибуната не се намеси-видно от записите. Никой от делегатите не стана и не не каза дума против побоищата.  Да напомним историята-цитат от уикипедия "Шуцщафел, повече познато като СС (еС-еС) или SS (на немски: Schutzstaffel Loudspeaker.svgчуй – „охранителен отряд“), е голяма паравоенна организация, един от важните компоненти на нацистката партия в Германия, създадена през 1925 г. като военизиран корпус за охрана на висшите функционери на партията. "

 9. 20
  Румен Радев, президент на РБ | нерегистриран
  12
  -4

  Липсата на достатъчно гаранции за независима и ефективна съдебна система създава опасности пред развитието на България като демократична и модерна държава. Някои проблеми от години се задълбочават и решаването им изисква промени в Конституцията.

 10. 19
  Българин | нерегистриран
  10
  -3

  ГЕРБ и лично Бойко Борисов превърнаха МВР във фашисткото Гестапо, което както по времето на Хитлер репресира и убива буквално всички, които са против мутрите и фашизма, възцарил се поетапно от 10 години у нас. Нека обаче знаят тези, които унищожават собствения си народ и особено днешните полицаи и наблюдателите от службите и НСО, покриващи побоите над журналисти и протестиращи на сборището на хунтата, както и преди под колоните на МС, че ще дойде много скоро възмездието за тях - един по един - до един! Това, което герберугите правят в момента, е да накарат българският народ изцяло да се солидаризира с Народния съд, раздал справедливи присъди на фашистите след Девети септември 1944 г., довели тогава България до втората й национална катастрофа. Но бъдещия съд ще бъде по демократичен, защото у нас вече не съществува смъртното наказание, а те ще получат за деянията си присъди - доживотен затвор за националното си предателство и българоубийство начело с Борисов, Каракачанов, Симеонов, Карянчева и още няколко плазмодия., които вече показаха, че се напикават като видят заредено оръжие. Но напълно е възможно и нещо друго - новият парламент, въпреки ЕС , да направи конституционна поправка и да въведе смъртно наказание за такива като тях. И това ще бъде в унисон с волята на народа. А глас народен - глас божи!

 11. 18
  Николай Ризов | нерегистриран
  4
  -1

  ДА УСВОИМ ИЗКУСТВОТО НА НЕТЪРПЕНИЕТО!
  05.08.2020
  "Видях тези дни един дом. Той гореше. Пламъци
  Ближеха покрива. Пристъпих по-близо и зърнах,
  Че вътре все още има хора. Вратата разтворих
  И викнах, че покривът гори, те трябва, значи,
  Да изскачат по–скоро навън. Но хората,
  Изглежда, не бързаха. Един от тях заразпитва,
  Дордето огънят вече му пърлеше веждите:
  Как е времето вън, дали не вали,
  Не духа ли вятър, има ли нов дом за тях
  И какво ли не още. Без да отвърна,
  Излязох. Тези – казах си – трябва да изгорят,
  Та да престанат със своите въпроси.
  И действително, приятели мои,
  На когото земята под нозете не е тъй гореща,
  Че да жадува час по–скоро да я напусне
  И я замени с която и да е друга –
  На него нямам какво да говоря.
  Тъй каза Гаутама, наречен Буда.“
  ……………………………………………
  (Бертолт Брехт – „Притча на Буда за горящия дом„)

  На когото не пари земята под нозете му–
  и който се прави,че не вижда
  изпепелената ни,обрулена и опоскана държавица–
  и който смята,че на България трябва „стабилност„-
  и обединение с МАФИЯТА в името на тая „стабилност„-
  и който по този начин легитимира
  едно лице от криминалния контингент–
  кръстоска между квартален бандит
  и примат от тропическите гори–
  нелепото недоразумение БОЙКО БОРИСОВ-
  да ръководи и представлява държавата пред света–
  на него нямам какво да говоря!
  ДОЛУ МАФИЯТА В БЪЛГАРИЯ!
  НЕЗАБАВНА ОСТАВКА-
  НЕЗАВИСИМ СЪД-
  И ЗАТВОР ДО ГРОБ!

 12. 17
  дьо Лапан Африкански | нерегистриран
  6
  -2
  До коментар #14 от "До "Съдия Румяна Ченалова" | нерегистриран":
  Много се извинявам, но Вие откога сте съдия? Доколкото знам, Ви изхвърлиха от системата заради някакво загниване...
  Ако Вие сте лице на " протеста", ще се извиня на френския посланик за тогавашната ми позиция относно " гнилите ябълки".

  Не познавам и не защитавам съдия Ченалова.Но ако имате предвид оня приятел на Лувъра набързо изпратен далеч надалеч из африканския континент в Уагадуго, при вожда на мосите - африканско племе. Та на това недоразумение не си заслужава да се извинявате.Обидно е за подобни индивиди дори да се коментира. Той знае защо.

 13. 16
  Акад. Петър Иванов | нерегистриран
  8
  -5

  КРАДЦИТЕ НЯМАТ МИЛОСТ!  ЗЛОВЕЩАТА ДЕМОНСТРАТИВНА ПРОВОКАЦИЯ НА БАЦЕ СЪС СВИКВАНЕТО НА ТЪПА КОНФЕРЕНЦИЯ ДНЕС, КОЯТО БЕШЕ САМО ЕДНО ЧИННО ИЗСЛУШВАНЕ НА КРАТКИТЕ, НО ГЛУПАВИ, РЕЧИ НА АГЕНТ ИВАН И НА ВОЖДА ОТ С. БАНКЯ, ВОДИ ПРЯКО КЪМ ГРАЖДАНСКА И ЕТНИЧЕСКА ВОЙНА!

  БРАТЯ, ЗАПОЧВА ГНЕВНА, ОЖЕСТОЧЕНА И СТРАШНА ВОЙНА МЕЖДУ ГЕРБАДЖИИТЕ И ОСТАНАЛИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД, ВОЙНА МЕЖДУ СОФИЯ И ПРОВИНЦИЯ, МЕЖДУ ТОЛЕРИРАНИ ДЪРЖАВНИ ЧИНОВНИЦИ И УМИРАЩИ ОТ ГЛАД ПЕНСИОНЕРИ, МЕЖДУ БОГАТИ И БЕДНИ, МЕЖДУ МИЛИОНЕРИ И ПРОСЯЦИ, МЕЖДУ КРАДЦИ И ОКРАДЕНИ, МЕЖДУ ИЗМАМНИЦИ И ИЗМАМЕНИ.

  ВЪВ ВОЙНАТА ЩЕ СЕ ВКЛЮЧАТ ПОЛИЦИЯ, ЖАНДАРМЕРИЯ, АРМИЯ, МУТРИ ОТ ЪНДЪРГРАУНДА, ЦИГАНИ И ТУРЦИ.

  ЩЕ ВИДИТЕ КАКВО ЩЕ СТАНЕ В БЛИЗКИТЕ ДНИ!

  БРАТЯ, БЪДЕТЕ ВНИМАТЕЛНИ, ПОДГОТВЕТЕ СЕ ЗА ЗАЩИТА НА СЕМЕЙСТВАТА СИ!

  КРАДЦИТЕ СА ЖЕСТОКИ!

 14. 15
  СЪДИЯ Румяна Ченалова | нерегистриран
  10
  -3
  До коментар #14 от "До "Съдия Румяна Ченалова" | нерегистриран":
  Много се извинявам, но Вие откога сте съдия? Доколкото знам, Ви изхвърлиха от системата заради някакво загниване...
  Ако Вие сте лице на " протеста", ще се извиня на френския посланик за тогавашната ми позиция относно " гнилите ябълки".

  Фразата на Борисов, че е готов с оставката си , но коалиционните му партньори настояват да изпълни споразумението им в тази му част, означава :
  1.Евтин популизъм -„Слушам те народе, но нямам избор, щото съм отговорен и държа на думата си.И уважавам договореностите ни – те са закон за мен, а аз почитам закона“
  2.Прехвърля другиму отговорността – обичаен за него начин за оцеляване.Мутренски мисли в празна глава.
  3.Готов е да се предаде, но не му стиска и търси подкрепа от безмозъчния си електорат.
  Колкото и да е биполярен , едничката му невронна връзка в мозъка неистово крещи „Мразен си, мразен си !“.Това го изкарва от равновесие – все пак е божество, слязло на земята да строи магистрали на неблагодарните човеци.
  Не издържа, защото нахалите не само че се събират всяка вечер, крещят „Оставка!“, ами и тръгнаха да блокират магистралите МУ.
  Постоянството на нашето непокорство успя да пробие дебелокожието му и да го рани смъртоносно.Нестихващият гняв, многодневната омраза срина самочувствието и сигурността му.
  Свършен е!
  Въпрос на дни е да падне от трона.
  А с него и цялата самозабравила се шайка

 15. 14
  До "Съдия Румяна Ченалова" | нерегистриран
  25
  -5

  Много се извинявам, но Вие откога сте съдия? Доколкото знам, Ви изхвърлиха от системата заради някакво загниване...
  Ако Вие сте лице на " протеста", ще се извиня на френския посланик за тогавашната ми позиция относно " гнилите ябълки".

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.