Бойко Борисов разпитван и за случая "Мишо Бирата"

Бойко Борисов разпитван и за случая "Мишо Бирата"

Бившият премиер Бойко Борисов е бил разпитан и по делото за Мишо Бирата, съобщи "Труд". Така в рамките на 24 часа Борисов се яви за втори път на разпит. В сряда той бе призован и разпитан по случая със смъртта Тодор Димов-Чакъра, който загина преди 10 години при ръководена от Борисов спецоперация.

Лидерът на ГЕРБ отговарял на въпроси в столичното следствие. Престоят му там продължил около час. Бившият премиер бил лаконичен в обясненията си по случая с Мишо Бирата. Борисов уверил, че е спазвал закона и не е нареждал на подчинените си да правят обратното.

Скандалът около покойния собственик на пивоварна "Леденика" Михаил Михов - Мишо Бирата, избухна през януари 2011 г. Тогава бе публикувана стенограма на телефонен разговор между Борисов и шефа на митниците по онова време Ваньо Танов. Чува се как Борисов иска да се спре проверка в пивоварната, като казва, че е поел ангажимент "да не закача" Мишо Бирата.

Отначало Борисов твърдеше, че думите му са монтирани: "С няколко леки пипания разговорът придобива друг характер. Една голяма ругатня по линия на президента я нямаше в записа. Всъщност аз този Мишо Бирата не го познавам. Никога не съм имал нещо общо с неговото семейство и бизнес. Той дава на БСП масите, столовете по бирфестите по Бузлуджа. Той си е приятел на Първанов, на Румен Петков", каза тогава той.

После обаче се разбра, че записът е правен законно. Прокуратурата образува досъдебно производство за това кой е изнесъл записа, но разследването бе спряно през 2012 г., без да стане ясно защо. Като встъпи в длъжност, главният прокурор Сотир Цацаров нареди проверка дали делото е спряно основателно, след което то беше възобновено, но този път започна да се търси престъпление в самото съдържание на разговора между Борисов и Танев, а не кой е изнесъл запита.

"От разговора ми с Танов митническата проверка не е била спряна, над Мишо Бирата е нямало чадър", обясни Борисов след това.

Още по темата

Трима депутати от ДПС внесоха в Конституционния съд искането за отмяна на решението на Народното събрание, с което бе възложено на правителството да предприеме действия за удължаване на мораториума за продажба на земя на чужденци до 2020 г. Под искането с

Предишна новина

На 6 ноември Софийският градски съд ще прочете присъдата по делото срещу бившия председател на Административен съд-Бургас Атанас Вълков. Той е обвинен в длъжностно престъпление, пране на пари и документни престъпления. Според прокуратурата той се е опитал

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 4
    hike | нерегистриран
    0
    0

    <a href=http://www.google.com>blog</a> [url=http://www.google.com]blog[/url] http://www.google.com

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.