Болшинството от кадровиците: Съдебна ваканция до 31 декември е най-разумният вариант за системата

Болшинството от кадровиците: Съдебна ваканция до 31 декември е най-разумният вариант за системата

Съдебната палата в Шумен затваря врати в сряда

Междувременно, от съда в Шумен съобщиха, че Съдебната палата ще бъде затворена за дезинфекция в сряда. Достъпът до сградата се ограничава за граждани и страни по дела.

Насрочените за тази дата дела на Окръжен съд-Шумен и Районен съд – Шумен ще бъдат пренасрочени за други дати. По изключение ще бъдат проведени съдебни заседания по граждански дела на Окръжен съд – Шумен, насрочени за 14 часа.

Съдебните заседания ще бъдат изнесени в съдебната зала находяща се на бул.“Славянски“ № 15, вх.1/ в сградата на бившия Военен съд/.

Информация за това страните по делата могат да получат по телефона и интернет порталите на Окръжен съд-Шумен и Районен съд – Шумен. „Окръжен съд – Шумен апелира за спазване на всички превантивни мерки и проява на търпение. Това е за здравето на всички“, пишат от съда в Шумен.         

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) реши с голямо мнозинство, че е съгласна законодателят да обяви съдебна ваканция от 15 ноември до 31 декември във връзка с разпространяващата се пандемия от COVID-19. Идеята за това е на депутата от ГЕРБ Красимир Ципов, който планува да внесе допълнително предложение между двете четения на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за мерките и действията в извънредното положение. Срокът за това изтича днес (3 ноември), но до края на заседанието на Колегията такива предложения не бяха внесени в Народното събрание.

Самият дебат по темата за мерките в Съдийската колегия започна във връзка с поредица от писма от председателите на съдилищата в Шумен, Русе, Панагюрище, Благоевград, Специализирания наказателен съд, които молят кадровиците да им дадат повече правомощия, в това число и за пълно затваряне на съдилища, във връзка със справянето със заразата. В рамките на докладването на писмата от съдиите по точката, председателстващият колегията Лозан Панов сподели, че всъщност във ВСС е постъпило и писмо от Ива Рупчева, директор на дирекция „Законодателна дейност и право на ЕС“ от Народното събрание, която е помолила кадровиците за предварително становище по идеята на Красимир Ципов за разпускане на съдилищата във ваканция от 15 ноември до 31 декември включително, а насрочените в този период дела в открито заседание да се отсрочат за нови дати не по-късно от 15 юли 2021 г. Според докладваните документи също така адвокати, научили за идеята на Ципов от медийни публикации, са изпратили до кадровия орган обратно становище, с което се противопоставят категорично на подобно предложение за съдебна ваканция и го оценяват като „лишаване на гражданите от достъп до правосъдие“.

В дебата по двете теми – нови мерки, определени от самия ВСС, както и тази за бъдещото обявяване от страна на законодателя на съдебна ваканция – се включиха почти всички членове на Съдийската колегия. Кадровиците бяха единодушни, че нови мерки, които да произлизат от тяхно решение, са напълно нужни, но оставиха конкретното решение по този въпрос за идния вторник. До понеделник пък всеки един от членовете на Колегията ще трябва да внесе свой пакет от мерки, които в последствие ще бъдат обсъдени на следващия ден, за да бъде оформено крайното решение.

Съдебната ваканция е най-разумният вариант

„Става дума за някаква неясна процедура – предварително съгласуване – но няма нищо лошо да кажем нашето становище преди законодателят да реши какво точно ще приеме. Аз подкрепям това предложение и не съм съгласен с това, че това е „затваряне“ на съдилища. Първо не затваряме нищо ние, прави го законодателят. Това е съдебна ваканция, а ние тази година не сме имали такава. Всички забавени дела са изписани през лятото. Няма защо да крием, че ситуацията е повече от тежка. Нашите съдебни сгради не са подготвени да се справят с тези мерки, които се взимат от законодателят. В Наказателно отделение на СРС и Специализирания наказателен съд, например, няма прозорци. По време на съдебната ваканция ще се разглеждат определените от законодателя дела. Освен това всеки административен ръководител ще може да определя кръг от дела, извън определения, които също да се гледат. Мисля, че трябва да дадем правомощия отделно на административните ръководители в отделни случаи да затварят съдилища. Но трябва да подчертая – съдебна ваканция не значи затваряне. Аз за 1 седмица съм отложил над 100 дела. Всеки болен магистрат води след себе си цял състав извън строя. Мисля, че е време да променим мерките“. Това сподели председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков във връзка с идеята на Красимир Ципов да бъде обявена съдебна ваканция от Народното събрание.

И Даниела Марчева изрази подкрепа към идеята за съдебна ваканция. „Не само защото нямахме съдебна ваканция, през което време съдиите продължаваха да пишат. Над 80% от делата са обявени за решаване или приключили с решение. Съдът не е спирал да работи. Съдебната ваканция ще даде възможност да се преодолее пиковия период, докато стигнем едно нормално ниво на заразата. Трябва да преразгледаме и върнем голяма част от мерките, които бяха взели през пролетта, защото сега ситуацията е много по-сложна от тогава“, аргументира се Марчева.

Боян Новански пък препоръча критиците на предложението за ваканция да прегледат мерките, които са взели останалите държави членки през март и април. От там се виждали, че всички държави, освен Швеция, където правомощия са отложили откритите съдебни заседания или всички заседания. „Да беше само за България, да кажем, че сме калпави, недисциплинирани. Но явно в цял свят се случва пандемията. Както си спомняте, имаше хора, които твърдяха, че пандемия няма, горяха се маски демонстративно – аз по-голяма такава глупост не съм виждал – сега пък се твърди, че правителството не взима мерки, при това от същите хора. Могат да се отложат откритите заседания или всички заседания – бих подкрепил един такъв вариант“, коментира и Новански.

Представляващият ВСС Боян Магдалинчев сподели теза, че най-гъвкава формата всеки административен ръководител сам да преценява условията и нуждата от отлагане на открити заседания, на всички дела или затваряне на цял орган. „Ще имаме вероятно реакция от нотариуси, съдии по вписванията, държавните съдебни изпълнители. Ясно виждате и реакцията на адвокатите“, аргументира предложението си Магдалинчев.

И Лозан Панов се обяви „против“ съдебна ваканция“. Атанаска Дишева веднага се съгласи с Панов.

Красимир Шекерджиев разби тезата за несъстоятелността на предложението за съдебна ваканция, като отново подчерта, че този период не значи, че органите затварят врати. “В почти всеки съд в страната има болни или такива, които изчакват PCR тест. Подкрепям идеята за съдебна ваканция като най-разумна. Вярвам, че колегите ръководители ще направят така, че необходимите дела да бъдат разгледани и в този период. Ще ми се адвокатите и ВАдвС да ни изпратят някаква официална позиция. Няма да се случи нищо страшно, ако в продължение на 4-5 седмици не бъдат разгледани всички дела, както не се разглеждат между 1 юли и 1 септември. Това се налага с оглед на съдиите, служителите и всички останали. Не е вярно и това, че никой не се е заразил в съдебна зала. Ще подкрепя съдебна ваканция, защото това ще запази живота и здравето на колегите“, каза Шекерджиев.

Драгомир Кояджиков се съгласи, че всички съдилища сезирали Колегията са посочили в писмата си, че не могат да продължат да изпълняват задълженията си в тези условия. Той предложи освен подкрепа към законопроекта на Ципов, да се даде допълнително и възможност на председателите сами да отлагат открити съдебния в конкретните органи, когато това се наложи.

Цветинка Пашкунова аргументира защо споделя нуждата от съдебна ваканция, но допълни и че трябва допълнително ВСС да заложи на индивидуални мерки по райони и по органи. „Не може да пренебрегнем факта, че статистиката относно разпространението на заразата е тревожна. 30% от тестовете са положителни, смъртността е висока. Имаме много заразени колеги в нашите среди. Имаме смъртен случай и такива в много тежко състояние. Лекарите се задъхват. По мое мнение и в момента правораздавателната дейност е затруднена. Постоянно ме информират познати, че дела се отлагат – страните са заразени. Възможен изход от ситуацията в момента е именно съдебна ваканция, която ще съвпадне и с част от Коледните празници. Не виждам несъразмерна мярка в случая. Нужно е обаче навсякъде да обвържем правомощията на председателите с положението с IVD-19 в съответния район, както и в съответния орган на съдебната власт. Ние не знаем дали ситуацията ще бъде преодоляна за времето на направената заявка за обявяване на съдебна ваканция“, каза Пашкунова и беше категорична: „Няма никакво ограничаване на достъпа до съд“.

Така накрая Съдийската колегия реши две неща. Първо – нови мерки и правомощия за председателите на съдилищата ще има чак другия понеделник. И второ – Краисмир Ципов е прав да поиска обявяването на съдебна ваканция от Народното събрание.

Още по темата

Съдийската колегия обсъжда дали подкрепя съдебна ваканция до 31 декември

Предишна новина

OLAF потвърди изцяло резултатите от разследването на Специализираната прокуратура срещу Миню Стайков

Следваща новина

Коментари

18 Коментара

 1. 18
  ммммммм | нерегистриран
  0
  0
  До коментар #17 от "нерегистриран | нерегистриран":
  Много пошли коментари. Човек е винаги недоволен. Какви са тези сравнения с магазинерки и заплати. Искате да не бъдете пренебрегнати от правосъдие. НЕ СТЕ ПРИНЕБРЕГНАТИ. Законите ги създават на друго место. Що се отнася до работата, да работи се в съдилищата и то от хора живи същества, както на всяко друго место. На първо място с Вас граждани /страни по дела, адвокати, соц. представители, процесуални представители, юрисконсулти и т.н./ бъдете БЛАГОДАРНИ, че има кой да ви обслужва все още в тази институция, за която не се смята, че е на първа линия. НЕ ТРЯБВА ДА ИМА ВАКАНЦИЯ, А ДА СЕ РЕШИ ИЗЦЯЛО ОТ ПЛЕНУМА НА ВСС за "мерките" като цяло за всички съдилища, а не ръководители да решават. Те не решават, а чакат някой да им нареди.

  Права си,да ти бъдем благодарни,че сме живи все още в смърдяшата кочина. А ти на кого да си благодарна, а ?!.

 2. 17
  нерегистриран | нерегистриран
  3
  -1

  Много пошли коментари. Човек е винаги недоволен. Какви са тези сравнения с магазинерки и заплати. Искате да не бъдете пренебрегнати от правосъдие. НЕ СТЕ ПРИНЕБРЕГНАТИ. Законите ги създават на друго место. Що се отнася до работата, да работи се в съдилищата и то от хора живи същества, както на всяко друго место. На първо място с Вас граждани /страни по дела, адвокати, соц. представители, процесуални представители, юрисконсулти и т.н./ бъдете БЛАГОДАРНИ, че има кой да ви обслужва все още в тази институция, за която не се смята, че е на първа линия. НЕ ТРЯБВА ДА ИМА ВАКАНЦИЯ, А ДА СЕ РЕШИ ИЗЦЯЛО ОТ ПЛЕНУМА НА ВСС за "мерките" като цяло за всички съдилища, а не ръководители да решават. Те не решават, а чакат някой да им нареди.

 3. 16
  ваканцуването на съда ,първи номер в цирка | нерегистриран
  1
  0
  До коментар #11 от "Като си пееш Пенкеле ..... | нерегистриран":
  Уважаеми дами и господа съдии,
  Хора(ако има останало нещо човешко)
  Спрете се! Каквото за всички цигани, така и за гол Асан, ако не знаете тази поговорка.
  Всички са подложени на стрес и страх от заразяване с COVID, но продължават да си изпълняват задълженията.
  Не може да спрете да работите, от Вашата работа зависят човешки съдби зад всеки номер на дело стоят хора, които очакват произнасяне, разрешаване на казус.
  Само за сведение имам молба от началото на 2020 г. в СРС за приемане наследство по опис от малолетни лица, все още делото не е приключено с тези ваканции, прекъсвания и разтакавания за прилагане на допълнителни документи.

  Е,голяма работа -Нека съдиите да си починат.Много им е тежка работата-Малко ваканцийка ще им дойде добре. После деловодна ваканцийка.След нея пак Ковид , болнични,контактни, абе живот здравей,здравей. Много са зле тия хора,решават човешки съдби и трябва да ваканцуват перманентно.Най онеправдани са те в малката има няма 5 млн. държавичка с 90% акълий. Падението е тотално,но още може.

 4. 15
  | нерегистриран
  10
  0
  До коментар #2 от "RRR | нерегистриран":
  А прокуратурата сме железни.Нито ден досега ваканция....Работата си върви нормално, стига с клинчене и висене в къщи.На някои съдилища май им хареса.

  Което не означава, че заплатите не са замразени.
  Значи когато става дума да не се ходи на работа - няма вирус и няма нищо страшно, когато стане дума да се замразяват заплати - има коронавирус.
  В крайна сметка има или няма коронавирус? Ако няма - на работа и индексиране на заплатите със задна дата. Защото на магазинерките заплатите не са замразени, нито ръста на цените!

 5. 14
  | нерегистриран
  8
  -1

  ЗАТВАРЯЙ!

 6. 13
  Не се пише болшинство, а мнозинство, товарищи | нерегистриран
  3
  -2

  ама само това да беше...

 7. 12
  някой си | нерегистриран
  20
  -8

  Чакайте бе, съдилищата не спират работа. Наказателните дела, които не търпят отлагане ще се гледат. Това са със задържали лица, по искания за вземане или изменения на мерки за неотклонение "задържане под стража" или "домашен арест". Убеден съм, че и немалка част от гражданските дела ще се гледат. За мен е правилна мярка, защото може ли да функционира съд, в който под карантина са съдии, съдебните секретари и деловодители?

 8. 11
  Като си пееш Пенкеле ..... | нерегистриран
  15
  -3

  Уважаеми дами и господа съдии,
  Хора(ако има останало нещо човешко)
  Спрете се! Каквото за всички цигани, така и за гол Асан, ако не знаете тази поговорка.
  Всички са подложени на стрес и страх от заразяване с COVID, но продължават да си изпълняват задълженията.
  Не може да спрете да работите, от Вашата работа зависят човешки съдби зад всеки номер на дело стоят хора, които очакват произнасяне, разрешаване на казус.
  Само за сведение имам молба от началото на 2020 г. в СРС за приемане наследство по опис от малолетни лица, все още делото не е приключено с тези ваканции, прекъсвания и разтакавания за прилагане на допълнителни документи.

 9. 10
  питам | нерегистриран
  14
  -14

  По време на война съдът не е спирал работа. Тези ваканции и заключване на съдилища са противоконституционни. Не може един кадрови орган - ВСС да спира правораздаването в държавата. Отказ от правосъдие. Какво прави КС. Имали да пишат, ами ако решенията се изписват в срок - няма да има задръстване. Ако някой съдия го е страх - неплатен отпуск и вкъщи.

 10. 9
  Буюк Чекмедже | нерегистриран
  10
  -2
  До коментар #7 от "Истината за управлението на ББ | нерегистриран":
  На власт остават тези, които за 11 години ”постигнаха” следното за своите граждани:
  – 1-во място по смъртност в света!

  – 1-во място по заболеваемост.

  – На едно от последните места в света по качество на здравеопазването – класация на Блумбърг. На 48-мо място от 55 държави, в анкета на СЗО от 2019 г.

  – При най-ниски доходи на населението и заплати в ЕС България е на 1-во място по доплащане на медицински услуги от гражданите – около 47%! (в Швеция – 3%, Германия 3,2%…)

  – Най-ниска продължителност на живот в ЕС – 74,9 г. В Испания – 83,5 г., Италия – 83,4 г. и т.н.

  – Последни по жизнен стандарт в Европа. При среден коефициент за континента 45,6%, България е със 7%…

  – 1-во място по корупция в ЕС.

  – България е най-зле по върховенство на закона в ЕС.

  – На челно място сме по разпространение на фалшиви новини.

  – На 111-то място сме по свобода на медиите.

  – Последно място по износ на иновативни стоки в ЕС. Делът им в общия обем на експорта е едва 3,6%. В България броят на патентите е 4 на 1 млн. души, а в Естония са 33, в Германия – 291, а средно за страните в ЕС – 117.

  – Последни по дигитализация в ЕС (Мария Габриел беше еврокомисар на този ресор).

  – Първи по неграмотност в ЕС. 40% от българските младежи са функционално неграмотни.

  – Последни по чужди инвестиции; българските компании изостават в инвестиционната си дейност.

  – Първи по употреба на алкохол на Балканите и 6-ти в света с 12,6 литра на глава от населението за година.

  – Българските ученици и младежи са на първите места в Европа по употреба на амфетамини и анаболни стероиди.

  – 1-ви сме в Европа по брой загинали в автомобилни катастрофи.

  – На 93-то място сме по качество на пътищата от 171 страни.

  – От 2014 г. досега, със средствата от ЕС, са завършени едва 400 км нови магистрали – последно място в съюза.

  – 10 години и похарчени близо 2 милиарда не стигнаха да имаме електронно правителство. Но парите ги няма…

  – 15% е доверието в Народното събрание – най-ниско досега.

  – 18% е доверието в правителството, над 70 на сто е недоверието.

  – Доверието в Борисов е 20% – най-ниско от години.

  – Българите са предпоследни по най-ниско ниво на щастие в ЕС. (Латвия е след нас.)

  – България с най-много емигранти на глава от населението, минали сме първенеца Полша…

  – Най-ниско доверие в прокуратурата от всички страни в ЕС.

  – БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ Е НАЙ-ТОПЯЩАТА СЕ В СВЕТА.

  Има и един "положителен" факт в управлението: най-добре заредените чекмеджета от всички премиери в рамките на ЕС. "Нашето" премиерско чекмедже е най-пълното европейско чекмедже. "И ний сме дали нещо на света".

 11. 8
  Смях | нерегистриран
  18
  0

  В крайна сметка, Ципов не е предложил съдебна ваканция. Толкова за важността на становището на мнозинството от СК на ВСС за депутата от ГЕРБ...

 12. 7
  Истината за управлението на ББ | нерегистриран
  18
  -1

  На власт остават тези, които за 11 години ”постигнаха” следното за своите граждани:
  – 1-во място по смъртност в света!

  – 1-во място по заболеваемост.

  – На едно от последните места в света по качество на здравеопазването – класация на Блумбърг. На 48-мо място от 55 държави, в анкета на СЗО от 2019 г.

  – При най-ниски доходи на населението и заплати в ЕС България е на 1-во място по доплащане на медицински услуги от гражданите – около 47%! (в Швеция – 3%, Германия 3,2%…)

  – Най-ниска продължителност на живот в ЕС – 74,9 г. В Испания – 83,5 г., Италия – 83,4 г. и т.н.

  – Последни по жизнен стандарт в Европа. При среден коефициент за континента 45,6%, България е със 7%…

  – 1-во място по корупция в ЕС.

  – България е най-зле по върховенство на закона в ЕС.

  – На челно място сме по разпространение на фалшиви новини.

  – На 111-то място сме по свобода на медиите.

  – Последно място по износ на иновативни стоки в ЕС. Делът им в общия обем на експорта е едва 3,6%. В България броят на патентите е 4 на 1 млн. души, а в Естония са 33, в Германия – 291, а средно за страните в ЕС – 117.

  – Последни по дигитализация в ЕС (Мария Габриел беше еврокомисар на този ресор).

  – Първи по неграмотност в ЕС. 40% от българските младежи са функционално неграмотни.

  – Последни по чужди инвестиции; българските компании изостават в инвестиционната си дейност.

  – Първи по употреба на алкохол на Балканите и 6-ти в света с 12,6 литра на глава от населението за година.

  – Българските ученици и младежи са на първите места в Европа по употреба на амфетамини и анаболни стероиди.

  – 1-ви сме в Европа по брой загинали в автомобилни катастрофи.

  – На 93-то място сме по качество на пътищата от 171 страни.

  – От 2014 г. досега, със средствата от ЕС, са завършени едва 400 км нови магистрали – последно място в съюза.

  – 10 години и похарчени близо 2 милиарда не стигнаха да имаме електронно правителство. Но парите ги няма…

  – 15% е доверието в Народното събрание – най-ниско досега.

  – 18% е доверието в правителството, над 70 на сто е недоверието.

  – Доверието в Борисов е 20% – най-ниско от години.

  – Българите са предпоследни по най-ниско ниво на щастие в ЕС. (Латвия е след нас.)

  – България с най-много емигранти на глава от населението, минали сме първенеца Полша…

  – Най-ниско доверие в прокуратурата от всички страни в ЕС.

  – БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ Е НАЙ-ТОПЯЩАТА СЕ В СВЕТА.

 13. 6
  ЗАПОВЕД: връщай парите за дрехи-с лихвите! | нерегистриран
  12
  -30

  Тази година, предвид 2-та месеца ваканция през март и април, е редно да бъдат върнати парите за дрехи!
  И високи заплати, и 2600 лв за дрехи и 2 месеца неходене на работа-без да е пуснат отпуск-прекалихте.

 14. 5
  твърдо против! | нерегистриран
  12
  -22

  В магазините продавачките работят за по 800 лв, при огромен човекопоток-поне стотина човека на час, п ри 10 часов работен ден. Там отпуски няма. Няма високи заплати-въпреки,че очевидно са на първа линия-п ред тях, като минат 1000 човека-и то всеки ден, колко са здравите, и колко нездравите?
  Стига с това ваканцуване в съдебната система-вече имахте ваканции п рез март и април, и то на много места-без да си пускате отпуск. Който има притеснения-да напуска, има кандидати, които са готови да вършат тази работа и във вирусно време, и то за една трета от заплата ви.

  При огромните заплати са цинични претенциите за ваканция, сред като касиерките в магазините при стократно по-голям риск, и с 5-кратко по-ниски заплати не хленчат.

 15. 4
  7878 | нерегистриран
  10
  -19
  До коментар #1 от "МЛАДШИ МАГИСТРАТ | нерегистриран":
  АЛО ВСС ПАК НЕ СТЕ В ЧАС!!!КРАСИМИР ЦИПОВ НЯМА ДА ВНЕСЕ ТАКОВА ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗАЩОТО Б.Б Е ПРОТИВ - КАЗА ГО СНОЩИ НО ВИЕ ПАК НЕ СТЕ РАЗБРАЛИ НЕЩО!!! ВИЕ ИМАТЕ И ПРАВОТО И НАЙ ВЕЧЕ ЗАДЪЛЖЕНИЕТО ДА ВЗЕМЕ РЕШЕНИЕ ЗА ВАКАНЦИЯ ДО 31.12. ЗАЩОТО ПО МЕСТА ХОРАТА НЕ ИЗДЪРЖАТ - ИМА МНОГО БОЛНИ А ОТ ВЧЕРА И СМЪРТЕН СЛУЧАЙ НА СЪДИЯ ОТ БЛАГОЕВГРАД - КАКВО ОЩЕ ТРЯБВА ДА СЕ СЛУЧИ СПОРЕД ВАС ЗА ДА СЕ РАЗМЪРДАТЕ ??? ЗНАЧИ ВИЕ СТЕ ОНЛАЙН,А В СЪДА СА НА ЖИВО И ВСИЧКО Е НАРЕД - ТАКА ЛИ ???

  Да бе пич прав си. Но защо съдебна ваканция? Вече небяхте 2 месеца на работа, но ви плащаха. Сега неплатен отпуск- ако обичате. Няма да ви плащаме заплатите, зада си стоите в къщите.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.